Deset mitov o mačku

Dobro jih je poznati, če vas čaka zabava.

27.11.2016 ob 6:10

macek_shutterstock_381904663.jpg

Morda se vam ob koncu tedna obeta divja zabava. Da vas po njej ne bo preveč bolela glava, si poglejte nekaj mitov o tako imenovanem mačku, ki jim nikakor ne gre verjeti.

Več koristnih namigov najdete na Facebooku.    

Mit: Pivo pred žganimi pijačami je recept za glavobol

Se spomnite tega prepričanja? V resnici ni pravo. Vrstni red ni pomemben. Šteje le količina popitih kozarčkov in njihova vsebina.

Mit: Držite se vodke in glava bo zjutraj jasna

Srebanje vodke ali drugih žganih pijač ne bo preprečilo mačka. Nasprotno, naslednje jutro bo ta še hujši. Prav pijače z visokim odstotkom alkohola so namreč tiste, ki so zaradi svoje sestave krive za najmočnejše glavobole.

Mit: Vodka ali viski s sodo sta najboljša izbira

Tudi tako nedolžna sestavina, kot je soda, lahko pospeši absorpcijo alkohola v telesu. Če se boste že odločili za katero od žganih pijač, je čista boljša izbira.

Mit: Vsakemu kozarčku rujnega naj sledi kozarec vode in mačka ne bo

Zvijača pomaga le, če boste zato alkohola zaužili manj. Manjša količina opojnih substanc je namreč edino, kar lahko prepreči slabo počutje naslednji dan.

Mit: Jejte kruh, maček bo blažji

Po prepričanju mnogih naj bi kruh vpijal alkohol in zato naj bi tega manj prišlo v krvni obtok, v resnici pa to živilo takšnega učinka nima. Mastna hrana je tista, ki lahko nekoliko omili zadeve. A zaužiti jo gre pred veselimi zdravicami.

Mit: Pred spanjem velja vzeti protibolečinsko tableto

Nekatera zdravila lahko storijo več škode, kot koristi, saj še bolj obremenijo zaradi alkohola že tako preobremenjeno telo. Če bo zjutraj glavobol neznosen, si z njimi pomagajte šele, ko se zbudite.

Mit: Obilen zajtrk pomaga

Tudi to ne bo držalo. Bolje, kot obilen, težak zajtrk (ki vam najbrž sploh ne bo dišal) je pojesti nekaj lažjega, denimo nekaj rezin opečenega kruha. Vaša jetra so zaposlena s presnovo alkohola in manj dodatnih nalog, kot jim boste zadajali, bolje bo.

Mit: Klin se s klinom zbija

Še en nasvet, ki ga velja čim prej pozabiti. Krvava Mary za zajtrk bo sprva res morda pomagala, a zaradi nje boste še bolj dehidrirali in simptomi bodo kmalu vse hujši.

Mit: Za hidratacijo naslednji dan so najboljše športne pijače

Pozabite nanje in si raje privoščite običajno ali naravno kokosovo vodo. Zagotovili vam bosta potrebno tekočino brez odvečnega sladkorja.

Mit: Najbolje je vse skupaj prespati

Ni res. Bolje je malce vaditi. Tudi sprehod bo zalegel. Gibanje bo pomagalo telesu pri presnovi alkohola in prej, kot ga bo organizem izločil, hitreje bo izginil tudi maček.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)