Veste, katero čustvo najtežje nadzorujemo? Pogosto se ne zavedamo, kako močno nas ogroža

Psihologinja razkriva, katero čustvo, ki znatno vpliva na naše mentalno zdravje in napredovanje v življenju, je najtežje nadzorovati.

12.3.2023 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Veste, katero čustvo najtežje nadzorujemo? Pogosto se ne zavedamo, kako močno nas ogroža

Vsakodnevno doživljamo cel niz čustev. Nekatera od njih odkrito izkazujemo, druga skrivamo v sebi, v vsakem primeru pa vplivajo na kvaliteto našega življenja in na odnose z drugimi.

Po besedah psihologinje Nicole Beurkens obstaja čustvo, ki ima na dolgi rok največ vpliva na stanje uma in duha posameznika ter na njegova dejanja. Prav to čustvo je tudi najtežje nadzorovati in se imenuje sram.

Visoka ovira

Takole je za portal Mind Body and Green pojasnila, kako se je med svojim delom s pacienti večkrat srečala z ljudmi, ki so ujeti v spiralo sramu in se identificirajo s tem občutkom.

"Mislim, da sta zadrega in sram najtežji čustvi, s katerimi se ljudje soočamo. Tudi zato, ker sta praviloma zakoreninjeni globoko v nas in nas pogosto ovirata na poti do uspeha.

Gre za potuhnjeni čustvi, pogojeni z mnogimi vidiki: kako nekdo doživlja sebe, kakšne občutke goji do sebe, kako se obnaša do drugih in kako drugi doživljajo stvari, ki so se mu zgodile," je pojasnila psihologinja in dodala, da je sram težko razumeti, zato se ga je tudi težko otresti.

 

Trdovraten, a ne nepremagljiv

"Premagovanje sramu se začne z razumevanjem tega čustva, natančneje z razumevanjem njegovega ozadja.

Sram je definiran kot boleč občutek ponižanja in vznemirjenosti, ki ga izzove prepričanje o napačnem ali neumnem obnašanju oziroma dejanju, zaradi njega se globoko v osebnosti pojavijo delčki, ki jih nekdo pri sebi podzavestno ali zavestno zavrača," je še povedala strokovnjakinja.

Kaj je torej rešitev

"V sprejemanu čisto vseh delčkov sebe, tudi tistih, ki vam niso všeč. Res je, to ni lahka naloga, zaobjema veliko samoanalize, pozornosti in ljubezni do sebe.

A nobenem primeru ne bi smeli dopustiti, da sram začne povsem nadvladovati vaše življenje," je prepričana psihologinja, ki svetuje: 

"Če se vam zazdi, da padate v to zanko, odkrijte tisto, kar vas vodi v to smer ter s pozitivnimi afirmacijami gradite samozavest. Morda vam bo lahko pomagal tudi nasvet terapevta. In zapomnite si: vsakič, ko si dovolite, da vas sram pri nečem ovira ali ga poslušate in se zato držite nazaj, ste mu dali nov zagon.

Ozavestite dejstvo, da je situacija, zaradi katere vas je sram, pa čeprav komaj sekundo, za vami, ne dovolite, da bi vas ovirala na poti naprej in da bi se negativni občutki vedno znova vračali, sram pa razorožite z mislijo na nekaj dobrega, kar ste storili, na lastnost, zaradi katere se cenite sami in vas cenijo drugi ter ste zaradi nje lahko upravičeno ponosni nase.

Ob takšnih mislih bosta sram ali zadrega izgubila veliko večino svoje moči."

Preberite še: Niste krivi, da je vaše srce zlomljeno, ste pa odgovorni, da zacelite čustvene rane

Morda vas zanima tudi: Živila, ki dvigujejo razpoloženje: Po tej hrani se boste počutili bolje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)