Niste krivi, da je vaše srce zlomljeno, ste pa odgovorni, da zacelite čustvene rane

Prebolevanje razhoda je težko delo, ki pa ga mora tisti z zlomljenim srcem opraviti sam.

2.3.2023 ob 5:50 | Foto: Bogdan Kurylo/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Niste krivi, da je vaše srce zlomljeno, ste pa odgovorni, da zacelite čustvene rane

Če ste imeli vsaj enkrat v življenju zlomljeno srce, potem dobro veste, kako hromeča je ta izkušnja. Ko se odnos konča s težkim razhodom, se vsak počuti zapuščen, ponižan, pozabljen, manjvreden, njegova samozavest je ogrožena in pogosto je prisotna misel, da je to, kar se mu je zgodilo, posledica zgolj njegovih napak.

Tudi, ko preteče nekaj časa, so rane še odprte in boleče. Prav te rane preprečujejo, da bi šli naprej in zaživeli lepše življenje.

A zapomnite si, ne glede na to, kaj se je zgodilo, niste si zaslužili tega, da kdo z vami grdo ravna. Ste bitje, ki si zasluži ljubezen in ne trpljenja, ste oseba, ki si zasluži spoštovanje in ne zaničevanja.

Kar se je zgodilo, je del vaše preteklosti, vi pa živite tu in sedaj, življenje se nadaljuje v prihodnost, zato se odločite z njega odpihniti prah ter zakorakajte naprej.

Začeti na začetku

Začnite na točki, na kateri se trenutno nahajate. Na tej poti se bodo pojavljale ovire, spremljale vas bodo sence preteklosti, ki vam bodo šepetale, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo, a vi ste močnejši od njih.

Lahko se bo pojavil strah pred neznanim, saj ste bili dolgo v coni udobja, a ne pozabite, da ste večji od lastnih strahov.

Da bi končno lahko šli naprej in v življenju obrnili nov list, se morate najprej soočiti z negativno sliko o sebi. Sprejeti morate preteklost, da bi lahko začeli proces celjenja.

 

To morate razumeti kot sprijaznjenost s tem, da je bolečina del vas, ne smete pa dopuščati, da bi vas prav ta bolečina držala nazaj in da bi vam prišla do živega.

Poglejte se v ogledalo in si recite: "To sem jaz. Negotova vase in zlomljena, a našla bom moč, da se bom izvlekla iz te zmede."

To, kar doživljate, ni vaša krivda, proces premagovanja stiske pa je vaša odgovornost. To je najmanj, kar lahko po negativni ljubezenski izkušnji storite zase.  

Zanikanje ni prava pot

Stopiti morate v ogromen, strašljiv prostor. Soočiti se morate s stvarmi, ki vas onesrečujejo. Res je, zdi se kot bi posipali sol na rane, a le tako boste premagali vsa čustva in lahko šli naprej.

Začnite torej s sprejemanjem in nadaljujte s spreminjanjem. Čakanje, da se bodo negativna čustva sama porazgubila, ni rešitev, prav tako ni rešitev njihovo ignoriranje. Z njima ne boste premagali bolečine in ne dosegli miru, temveč bodo rane samo dlje bolele.

Začnite s sprejemanjem in nadaljujte s spreminjanjem.

Življenje je potovanje v neznano, vi pa imate pravico in moč izbrati smer tokov. Življenjske izkušnje nas spreminjajo, včasih bolijo, včasih prinašajo veselje, zagotavljajo navdih ter motivacijo, vse pa je odvisno od tega, kako se vi na to, kar življenje ponuja, odzivate.

Torej: izkopljite se iz položaja žrtve in se spremenite v junakinjo svoje zgodbe.

Povzeto po portalu Sensa.rs

Preberite še: »Zapustil me je z e-mailom in izpraznil najin skupni račun.« (Resnična izpoved)

Morda vas zanima tudi: Pet težkih, a učinkovitih načinov za celjenje zlomljenega srca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)