Če te še vedno muči zaspanost zaradi prestavljene ure, naredi to

Že nekaj tednov je minilo od takrat, ko smo uro prestavili na zimski čas.

19.11.2021 ob 8:50 | Foto: GettyImages | Avtor: E. N.

Če te še vedno muči zaspanost zaradi prestavljene ure, naredi to

S premikom ure v oktobru so dnevi postali krajši. Slovo od sonca, ki nastopi že v sredini popoldneva, pa ni edina posledica, ki jo opazimo zaradi naprej prestavljenih kazalcev. Mnogi se v novembru pritožujejo nad pogostim zehanjem in nenehnim občutkom zaspanosti. Že res, da hladno in megleno vreme iz nas ne izvabljata pretiranega optimizma, a razlog za utrujenost lahko pripišemo tudi izgubljeni uri spanca, ki smo jo v namen varčevanja z električno energijo žrtvovali v jeseni.

Premik ure namreč zmede naš bioritem in čeprav se zdi, da govorimo le o pičlih šestdesetih minutah, ima na naše telo precej večji učinek, kot si morda predstavljamo. Naši možgani se namreč ravnajo po svoji biološki uri in če smo jih navadili na določen ritem, jih s premikom ure pošteno zmedemo. Potrebovali bomo kar nekaj časa, da se telo zopet spravi v ravnovesje.

Da bi ti v teh dneh pomagali premagovati utrujenost, spodaj naštevamo nekaj nasvetov, ki lahko tebi in tvojem telesu priskočijo na pomoč, da se privadita na zimsko beleženje časa.

Redni spalni ritem

Kljub temu, da sta se uri vstajanja in odhajanja v posteljo spremenili, ne dovoli, da tvoj ritem spanja postane kaotičen. Na ta način boš telesu pomagala uravnavati nivo kortizola, hormona, ki nas tekom dneva drži budne.

Zjutraj ujemi sončne žarke

Vemo, da se v zimskem času večino juter zbudimo v megleno ozračje, a kljub temu se poizkusi zjutraj, ko se zbudiš, čim prej izpostaviti sončni svetlobi. Dnevna izpostavljenost soncu ti bo pomagala, da boš zvečer lažje zaspala, čez dan pa boš občutila veliko več energije.

Zvečer se izogibaj ekranom

Vemo, da modra svetloba negativno vpliva na naše možgane in zaradi nje precej težje zaspimo, sploh, če v ekrane gledamo tik pred spanjem. V večernih urah se izogibaj gledanju televizije in uporabi telefona in računalnika.

Redno jej

Tudi razporejanje obrokov ima velik vpliv na naš bioritem in bolj redni kot bodo obroki, lažje se bo tvoje telo navadilo tudi na nov režim spanja. Poizkusi jesti čim prej v dnevu, obroke razporedi v enakomerne intervale in se izogibaj hranjenju ob poznih večernih urah.

Preberi še: Kako položaj, v katerem najpogosteje spite, odkriva vaš značaj

Morda te zanima tudi: Izjemni učinki dobrega spanca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)