Če se nočete zrediti, ne jejte na teh mestih

Bodite pozorni na to, kje jeste, saj lahko hitro pretiravate in izbirate nezdrave odločitve.

29.3.2015 ob 11:00

shutterstock_109694882.jpg

Kadar misli tavajo in je urnik prenatrpan, so odločitve glede hrane navadno precej nezdrave, nemalokrat pa tudi preobilne.

Takrat bržkone zaužijete več kalorij, zato poskušajte s temi nasveti to preprečiti. Če nočete biti razočarani, ko boste naslednjič stopili na tehtnico, se izogibajte uživanju hrane na teh mestih ...

Stoje v kuhinji

Če ste prišli na hiter prigrizek, a ne veste, kaj bi dali pod zob, je to že nevarno. V kuhinji ste obkroženi s hrano, vaš želodec pa je prazen, kar lahko vodi do prenajedanja. Pojeste lahko vse, kar vam pride pod roke, brez pravega zavedanja, koliko ste pravzaprav že zaužili. Ne vdajte se skušnjavi, ampak si lepo pripravite zmeren obrok na krožniku ter se usedite za mizo in pojejte. 

V avtomobilu

Prigrizki na poti so nemalokrat nezdravi in tudi polni kalorij. Poleg tega je vaša pozornost usmerjena na cesto in ne na porcijo hrane, ki jo držite v roki. Če že morate jesti v avtomobilu, ker vam pomanjkanje časa ne dopušča drugačne izbire, si vnaprej pripravite zdrave prigrizke in jih spravite v plastične posodice. Tako lahko že vnaprej predvidite, koliko boste pojedli.

shutterstock_90368290.jpg

Pred televizorjem

Reklamni oglasi imajo lahko večji vpliv, kot si mislite. Reklame o slastnih testeninah, novih hamburgerjih v hitrih restavracijah in hrustljavem čipsu vas bodo pognale v kuhinjo, kjer boste zgrabili podobno nezdrave prigrizke. Če predvidevate, da vam bodo zadišali prigrizki, si že vnaprej pripravite zdrave in v zmernih porcijah. Ostalo naj ostane v kuhinji.

V postelji

Če niste res zboleli, da nikakor ne morete iz postelje, uživanje hrane v njej ni sprejemljivo, saj spodbuja nepremišljeno prehranjevanje. Hkrati ustvarjate tudi ne preveč čisto okolje za spanje. Tej nezdravi in nehigienični navadi se odpovejte tako, da za večerjo pojeste dovolj, da boste prijetno siti, a ne preveč, saj lahko to moti vaš spanec. Nekaj ur pred odhodom v posteljo pa zaužijte kakšen kreker, če mislite, da boste postali lačni.

shutterstock_244614625.jpg

Za mizo v službi

To navado je težko prekiniti, še posebej, če je vaš urnik v službi res natrpan. A za vaše zdravje je enako nevarna kot uživanje obroka pred televizorjem ali v avtomobilu, ko nimate nadzora nad zaužitim. A skoraj vsak si lahko med službo vzame vsaj 15 min za miren obrok, ki predstavlja tudi krajši pobeg od dela. Če si nekateri lahko večkrat na dan vzamejo 10-minutni odmor za cigareto, si ga lahko vi brez slabe vesti vzamete za malico.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)