Če imate suh kašelj in povišano temperaturo, nikar ne storite tega

Splet ponuja nešteto odgovorov na z zdravjem povezana vprašanja, a tedaj, ko ste glede svojega v dvomih, iskanje odgovorov na Googlu ni najboljša ideja.

11.4.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Če imate suh kašelj in povišano temperaturo, nikar ne storite tega

V trebuhu vas že nekaj dni pozdravlja neobičajna bolečina. Ali vas zbada v hrbtu. Morda se ne morete znebiti kašlja. Ne glede na to, na kakšen način vas izdaja zdravje, vaša prva misel je postavitev diagnoze s pomočjo spleta. Kar pa ni ravno najboljša ideja. Zakaj se je temu bolje upreti? Štiri dobre razloge z vami delimo danes.

Na spletu je preveč informaciji

Toliko, da boste med njim zagotovo našli dokaz, s katerim boste brez težav podprli teorijo, katero ste oblikovali na podlagi simptomov, ki vas mučijo.

Ker tedaj, ko gre za zdravje, praviloma niste največji optimisti ter si naslikate najbolj temne scenarije, boste kaj lahko našli dokaz, da bolečina v desni peti pomeni nekaj res groznega in neozdravljivega, ter se boste po vsej verjetnosti po nepotrebnem obremenjevali, sekirali, iskali naprej in zaradi strahu pred resnico odlašali z obiskom pri zdravniku, ki bi vas s pravo diagnozo le potolažil, ne pa dodatno vznemirili.

Najbrž nimate pojma o medicini

Dejstvo, da je internet prepoln lažnih in zavajajočih informaciji, najbrž ni presenečenje. Prav zato brskanje po njem ni najboljši način za postavljanje diagnoze. Veliko bolezni se kaže s podobnimi simptomi in zgolj na podlagi tistih, ki se pojavljajo pri vas, je nemogoče določiti, za katero natančno gre. Google tega žal ne zmore.

Samo pomislite na trenutno grožnjo novega koronavirusa. Okužba z njim se odraža z gripi ali prehladu podobnimi simptomi ter jo v veliko primerih lahko potrdi ali ovrže le testiranje in osebni pristop zdravnika.

Vsako telo je zgodba zase

Ima drugačno zgodovino zdravstvenih težav, izhaja iz drugačnega okolja ter zahteva svoj pristop, svojo obravnavo in svoj način zdravljenja.

To pa je še en razlog, zaradi katerega internet ne zmore najti natančnega odgovora na vprašanje, zakaj povišana temperatura ne popusti ali zakaj je bolečina v križu tako neznosna.

Na koncu boste samo še bolj nervozni ali celo ogrozili zdravje

Kot rečeno, je na internetu nešteto informaciji in izjemno težko je presoditi, katere so verodostojne in katere na drugi strani zavajajoče ali celo lažne. Zato je z njegovo pomočjo domala nemogoče določiti, kaj je v resnici narobe, še težje pa, kako se pozdraviti.

Podobnost z boleznimi, na katere spominjajo vaši simptomi, povzroči le nemalo nepotrebne zaskrbljenosti, samozdravljenje pa lahko predstavlja resnično grožnjo.

Zato, namesto, da v iskalnik vpišete vse simptome, ki vam ne dajo spati, raje pokličite zdravnika. Kajti ta ne samo, da vas bo pomiril, v kolikor se mu bo zadeva zdela resna, bo tudi bolje od Googla vedel, kako postopati in ravnati.

Povzeto po pisanju Pure Wow

Preberite še: Kardiologi opozarjajo: To so zdravju srca najnevarnejši miti

Morda vas zanima tudi: Pijače, ki bi se jim morali izogibati po štiridesetem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)