Čarobni učinki oolong čaja

Znanstveniki so dokazali, da je oolong čaj med drugim resnično učinkovit pri odpravljanju na trebuhu nakopičene maščobe.

3.5.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Čarobni učinki oolong čaja

Ste že slišali za oolong čaj? To je polfermentiran napitek, pripravljen iz lističev rastline Camellia sinensis, ki uspeva pod vročim soncem. Najkvalitetnejši in najboljši tovrstni čaji prihajajo iz Tajvana.

Oolong vsebuje več teina kot zeleni ter manj kot črni čaj in se torej nahaja nekje vmes med bolj priljubljenima in znanima tovrstnima napitkoma. Študije in izkušnje rednih pivcev tega čaja nakazujejo, da naj bi spodbudno vplival na miselne sposobnosti.

Vendar to niso edini njegovi pozitivni učinki. Zadnje raziskave so namreč dokazale, da je odličen tudi z vidika zagotavljanja vitke postave. Znanstveniki s fakultete za farmacijo univerze Shenyang na Kitajskem so proučevali učinke tovrstnega čaja na debelost in odkrili, da v resnici tanjša maščobne obloge na trebuhu in spodbuja hujšanje.

Neverjetni učinki na hujšanje

Sodelujoči v raziskavi so v svojo običajno prehrano vsak dan vključili napitek iz osmih gramov lističev oolong čaja. Rezultati so bili na moč spodbudni: kar 70 odstotkov posameznikov s prekomerno težo je po koncu študije imelo kilogram teže manj, 22 odstotkov sodelujočih pa je izgubilo več kot tri kilograme.

Strokovnjaki domnevajo, da ta čaj pozitivno vpliva na presnovo in tako pripomore k hujšanju. Druga študija je pokazala, da telo ob rednem uživanju oolong čaja dnevno porabi približno 1150 džulov (280 kalorij) več, kot kadar ga oseba ne pije.

Tu pa so še drugi pozitivni učinki tega čaja na zdravje.

 

Varuje zobe in blaži alergije

Deluje protibakterijsko in zato čisti zobe ter preprečuje nastajanje zobnih oblog. Antioksidanti v njem blažijo telesna vnetja in nižajo alergijske odzive telesa na alergene.

Neguje in čisti kožo

Prosti radikali so eni do glavnih krivcev za nastanek gub, pigmentnih madežev in drugih posledic staranja, antioksidanti iz čaja zavirajo njihovo delovanje in blažijo posledice, ki so vidne na koži. 

Krepi telo

V oolong čaju je prisoten kofein, ki prebuja, zagotavlja življensko moč in izboljšuje umske sposobnosti.  Za razliko od kofeina v kavi je tisti iz oolong čaja sicer manj intenziven, je pa zato njegov učinek prisoten dlje.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Devet alternativ kavi (in zakaj bi jim morali dati priložnost)

Morda vas zanima tudi: Vse to se bo zgodilo, če se boste odpovedali kavi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)