Blazno resno o HPV

»Če imate kakršnekoli dvome o upravičenosti cepljenja, se prej zares dobro poučite, preden boste cepivu rekli ne in ogrozili zdravje svojih otrok v prihodnosti,« sporoča Desa Muck.

18.9.2023 ob 3:00 | Foto: www.onko-i.si (naslovna), Klavdija Miko

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Blazno resno o HPV

Starši, ki s(m)o odraščali ob seriji knjig Blazno resno, s(m)o zdaj odrasli. A še vedno v najrazličnejših življenjskih okoliščinah iščemo odgovore. V podporo pri odločanju o cepljenju svojih otrok proti HPV je zdaj izšlo nadaljevanje v omenjeni seriji – Blazno resno o HPV.

Priznana pisateljica Desa Muck je knjižico napisala na pobudo Zveze slovenskih društev za boj proti raku, da bi ozavestili starše mladostnic in mladostnikov o hudih posledicah, ki jih lahko povzroči okužba s HPV, in povečali pripravljenost za cepljenje.

V knjižico Blazno resno o HPV, s katero nagovarjate starše, naj razmislijo o možnostih in prednostih zaščite svojih otrok pred nekaterimi vrstami raka in raznolikimi hudimi boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV, ste vključili osebno zgodbo. Vemo, da se nas sporočilo tako bolj dotakne kot gola dejstva.

Drugače tudi ne bi mogla delati. Če ne vpletem svojih čustev in izkušenj, nimam občutka, da je zares. Pri pisanju Blazno resno o HPV pa sem si res močno želela, da je zares, ker si strašno želim, da bi se precepljenost proti HPV povečala. S strastjo sem se zavzela tudi, ker poznam krivdo.

Doživljala sem jo, če nisem storila zares vsega za zdravje svojih otrok – še ko so bile denimo hčerke v vozičku in jim nisem dala kapice na glavo, sem se tresla, kaj če se vname uho. Vem tudi, kako je, ko se pozneje ob težavah sprašuješ, kaj si naredil narobe. Kaj šele, če te odrasla hči ali sin vprašata: »Mama, raka imam, zakaj me nisi cepila proti HPV?«

 

Mene bi »ubilo« in verjamem, da bi vsakega starša. Bodimo odkriti, velika možnost je, da smo se mnogi okužili s HPV, ampak smo jo večinoma dobro odnesli. A kakršnokoli koli tveganje je skrajno nesmiselno in nespametno. Jaz stroki zaupam. To velikokrat javno zapišem in povem.

»Doletela me je velika čast, da smem sodelovati v tako pomembnem projektu, kot je spodbujanje staršev k razmisleku o cepljenju otrok proti posledicam virusa HPV. Zame je privilegij, kadar lahko kakorkoli prispevam k napredku javnega zdravja in ozaveščanju,« ste dejali ob predstavitvi brošure. In še, da glede na strokovne podatke, ki so vam bili na voljo, ter glede na vse, kar se je s tem cepljenjem v preteklosti dokazano že doseglo, zdaj tudi sami verjamete, da se na tem področju lahko stori veliko in močno zmanjša zbolevanje za rakom pri ženskah in moških.

Starši bi se morali seznaniti z vsemi informacijami o spolno prenosljivih boleznih in možnostih najučinkovitejše zaščite ter se ne bi smeli pustiti zavesti nepreverjenim teorijam, kajti cepljenje ne škoduje, cepivo je preizkušeno, stranskih učinkov skoraj ni in ni razloga, da bi mu rekli »ne«. Tako bi svojim otrokom prihranili veliko gorja.

Če se nekdo odloči zase, da se ne bo cepil in obvaroval pred resnimi boleznimi, je to njegova stvar. Ne moreš pa biti lastnik zdravja svojega otroka. In kdor ne zaupa cepljenju proti HPV, a odloča o zdravju svojih otrok, naj se, prosim, čim bolj popolno opremi s strokovnimi informacijami, da ne bo čez petnajst let, ko bosta hči ali sin hudo zbolela, rekel, kako ni nič vedel o tem, da bi cepivo pomagalo.

Zavedati se moramo, da z odločitvijo za cepljenje zaščitimo njihovo prihodnost – da ne bodo zboleli za rakom, lahko bodo imeli otroke in navsezadnje mi vnuke. Odločitev ne izkoristiti možnosti cepljenja tako deklic kot dečkov proti HPV dejansko pomeni tveganje za morebitno okužbo v prihodnosti.

Mnogih stvari se ne zavedamo dovolj dobro, denimo, da HPV ni krivec »le« za raka materničnega vratu, povzroči različne vrste rakov, denimo raka ustne votline in žrela, raka penisa in zadnjika, raka zunanjega spolovila in drugih resnih bolezni.

S serijo knjig Blazno resno ste sedanji generaciji staršev pomagali do odgovorov na tabuje in s knjižico Blazno resno o HPV ste zdaj kot stara prijateljica in mama v podporo pri odločanju o cepljenju njihovih otrok proti HPV. Mnogim je o virusu, ki je spolno prenosljiv in zato še stigmatiziran, nelagodno razmišljati. Vendar je zaradi možnosti zaščite še kako treba, mar ne?

Pravzaprav še sama natančno ne vem, zakaj imajo ljudje na splošno takšen odpor proti cepljenju. Teorije, ki jih, predvsem neraziskane in neargumentirane, širijo ljudje, ki nimajo nič s stroko, so gotovo naredile tudi veliko škode cepljenju proti HPV.

Če se nekdo zase odloči, da se ne bo cepil in obvaroval pred resnimi boleznimi, je to njegova stvar. Ne moreš pa biti lastnik zdravja svojega otroka. To je njegovo zdravje. In kdor ne zaupa cepljenju proti HPV, vendar odloča o zdravju svojih otrok, naj se, prosim, čim bolj popolno opremi s strokovnimi informacijami, da ne bo čez petnajst let, ko bosta hči ali sin hudo zbolela, rekel, kako ni nič vedel o tem, da bi cepivo pomagalo.

Tega si ne moremo več privoščiti.

»So stvari, za katere moramo poskrbeti straši,« poudarjate v Blazno resno o HPV. Za katera sporočila mislite, da jih starši morajo vedeti, sploh tisti, ki sprejemajo odločitev glede cepljenja proti HPV svojih šestošolk in šestošolcev?

Glede na to, da je HPV spolno prenosljiv virus, bi se ga kar pometlo pod preprogo, češ da so pri tej starosti otroci še – otroci. Da, ampak če so cepljeni dovolj zgodaj, ima cepivo največji učinek in bo zagotavljal zaščito, ko se bodo denimo pri trinajstih, štirinajstih začeli dotikati, poljubljati …

Tako pa se že lahko prenese virus. Pričakujem, da bodo knjižici Blazno resno o HPV starši verjeli in bo precepljenost proti HPV zrasla, kar je naš cilj.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku je letos k sodelovanju pri ozaveščanju o hudih posledicah, ki jih lahko povzroči okužba s HPV, povabila priznano slovensko mladinsko pisateljico Deso Muck. V sodelovanju s strokovnjaki je nastala poučna publikacija Blazno resno o HPV, s katero avtorica na svoj hudomušni in posebni način nagovarja mlade in še bolj njihove starše, pred katerimi je odločitev, ali naj v šestem razredu cepijo svoje otroke.

V digitalni in avdio obliki je knjižica Blazno resno o HPV objavljena na spletni strani www.blaznoresno.si.

Preberite še: Priljubljeni slovenski zdravnik razkril pomlajevalno metodo

Morda vas zanima tudi: Hruške so izjemno zdrave, a to morate nujno vedeti pred uživanjem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)