9 živil za dobro voljo

Tesnobnost, malodušje in slabo počutje je mogoče premagati tudi s pravim izborom živil.

24.1.2019 ob 4:54

dekle_kapa_srecna_cokolada_micna.jpg

V Združenih državah Amerike se s tesnobnostjo sooča približno 40 milijonov starejših od 18 let. Vsak se z njo spopada po svoje, je pa njene simptome mogoče ublažiti ali povsem odpraviti tudi z nekaterimi živili. Katera so pri premagovanja malodušja, slabega razpoloženja in tesnobnosti najučinkovitejša, pojasnjuje Insider

Z magnezijem bogata živila za dobro razpoloženje

Leta 2012 je v časopisu Neuropharmacology objavljena študija našla jasno povezavo med z magnezijem skopo prehrano in stopnjo tesnobnosti pri miškah. Kar pomeni, da je ta mineral med drugim zaslužen tudi za dobro mentalno zdravje.

Da bi ga vsak dan zaužili dovolj, jedilnik oplemenitite z zeleno zelenjavo ter izdelki iz celih žit.


Cink lahko ublaži tesnobnost

Leta 2013 je publikacija Indian Journal of Pharmacology objavila rezultate raziskave, v kateri se je izkazalo, da lahko cink zniža stopnjo tesnobnosti pri podganah. Prav tako je manjša študija centra za mentalno zdravje Pfeiffer dokazala, da igra ta element pomembno vlogo pri zdravljenju simptomov tesnobnosti.

Cink je bogato zastopan v ostrigah, govedini in indijskih oreških.


S kalcijem bogata hrana v telesu znižuje količino stresnih hormonov

Kalciji je že od nekdaj poznan po svojem učinku na zniževanje kortizola v organizmu. Kot so zapisali v časopisu Nutrition Research and Practice, so leta 2012 korejski strokovnjaki dokazali, da obstaja tesna povezava med s kalcijem skopo hrano in depresijo pri ženskah v srednjih letih.

Dober vir kalcija so mlečni izdelki ter tudi zelena zelenjava, denimo ohrovt in brstični ohrovt.


Omega tri maščobe v telesu zaviralno vplivajo na vnetja

Nevroznanstveniki so dokazali, da uživanje z omega tri maščobami bogate hrane, kot sta denimo tuna in losos, v možganih zmanjša količino kemikaliji, ki sprožajo tesnobnost.
Njihovo moč utemeljujejo z dejstvom, da omega tri maščobe v telesu zaviralno vplivajo na vnetne procese, ki ogrožajo mentalno zdravje.


Probiotična živila nižajo količino kortizola

Probiotična živila, denimo kislo zelje, kefir ter jogurt in prebiotična hrana (cela žita) so povezani z nižjo količino kortizola v organizmu. Leta 2015 so v časopisu Psychiatry Research na podlagi študije zapisali, da probiotična živila, med katere sodijo tudi kisle kumare, vplivajo na zdravo črevesno floro, s tem pa tudi na mentalno zdravje, saj v telesu nižajo količino stresa.

Na podoben način na zniževanje tesnobnosti vpliva tudi prebiotična hrana: cela žita, soja, banane.


Bodite pozorni na pomanjkanje vitamina B12

Vitamini skupine B v možganih spodbujajo nastajanje kemikaliji, ki vplivajo na razpoloženje. Zlasti je pomemben vitamin B12, saj je zaslužen za dobro delovanje živčevja in nastajanje rdečih krvnih telesc. Posledično je ob pomanjkanju tega vitamina višje tveganje za pojav tesnobnosti in depresije.

Najboljši vir vitamina B12 so goveja jetra, se pa ta nahaja tudi v rdečem mesu, ribah, perutnini, jajcih in mlečnih izdelkih.


Puranje meso, jajca in sir vsebujejo triptofan, ki v telesu spodbuja nastajanje serotonina

Triptofan je amino kislina, ki je ključna za sintezo serotonina, nevrotransmitorja, ki je zaslužna za občutke sreče.

Raziskave so dokazale, da so odrasli, ki zaužijejo več triptofana, pod nižjim tveganjem za razvoj depresije in tesnobnosti. Najboljši vir te aminokisline je puranje meso, nahaja pa se tudi v siru, jajcih in bučnih semenih.


Živila z vitaminom C lahko ublažijo tesnobnost

Čeprav vitamin C slovi kot zaveznik odpornosti, lahko zaviralno vpliva tudi na tesnobnost. Leta 2003 so nemški strokovnjaki dokazali, da ta hranljiva snov pomaga pri blaženju stresa, za kar je dovolj 1000 miligramov tega vitamina dnevno.

Vitamin C je bogato zastopan v agrumih, jagodah, kiviju in brokoliju ter drugemu svežemu sadju in zelenjavi.


Z antioksidanti bogata živila, kot je jagodičevje in temna čokolada, uspešno premaguje tesnobnost

Na podlagi leta 2016 izvedene študije je časopis Current Neuropharmacology povzel, da z antioksidanti bogata hrana lahko znatno pripomore k zdravljenju tesnobnosti in depresije. Antioksidanti se nahajajo v številnih živilih, od jagodičevja do stročnic.

Tudi čokolada oziroma kakav, ki vsebuje antioksidante flavanole, je povezana z nižjo količino stresa in z nižjim tveganjem za tesnobnost ter depresijo.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tamara Simovič: Od popolne preobrazbe postave, do nosečniškega trebuščka ali pa 5 trikov, s katerimi testenine ne bodo le okusne, temveč tudi zdrave

Priporočamo tudi: Okužba sečil: 6 mitov o zdravljenju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)