Pet, za dobro počutje najboljših sobnih rastlin

Poglejte, katere v vaši zbirki lončnic ne smejo manjkati.

10.9.2017 ob 5:00

ThinkstockPhotos-513847649.jpg

Dejstvo je, da sobne rastline pozitivno vplivajo na počutje. Zato gre z njimi popestriti dom. A dejstvo je tudi, da so nekatere učinkovitejše od drugih. Poglejte pet takšnih, ob katerih boste vedno boljše volje. V resnici bi jih upravičeno lahko imenovali naravna pomirjevala.

Sivka

Že tisočletja se ta lepa, modra, dišeča rastlina uporablja za pomiritev napetosti, zdravljenje glavobola, blaženje drugih bolečin, za boljši spanec in pri zaviranju depresije. Njena aroma je podlaga domala vsaki aromaterapiji. In številne študije so dokazale, da že zgolj njen vonj v stresnih situacijah umiri srčni utrip. Res je, gre za zunanjo rastlino, a če boste imeli doma kakšen njen šopek, boste že ob pogledu nanj pomirjeni, ob aromi pa bodo učinki sivke le še izrazitejši.

sivka.jpg

Aloe vera

V starem Egiptu je veljala za rastlino nesmrtnosti, posajena ob vhodih v dom naj bi po verovanju Egipčanov odganjala slabe duhove. A ne samo kot zunanja rastlina, aloe vera vnaša v dom pozitivno energijo, iz zraka čisti strupene snovi in vanj sprošča veliko kisika. Tudi ponoči, zato pripomore k boljšemu spancu in lepšim jutrom. Pa dodajmo še to, da so študije s pomočjo mišk dokazale, da izboljšuje spomin ter niža tveganje za depresijo.

alea.jpg

Sobni bršljan

Ta zapeljiva, nežna in hkrati nezahtevna rastlina je po mnenju ameriške agencije NASA je najboljši čistilec zraka. Zlasti je učinkovita pri absorpciji cigaretnega dima ter drugih škodljivih delcev, ki se nahajajo v zraku v notranjih prostorih.

Dodaten plus: vse, kar potrebuje je občasno, ne prepogosto zalivanje.

brsljan.jpg

Bazilika

Ne samo, da je prijetna za pogled in lepo diši, ta začimbnica vsebuje tudi zvrhano mero organske spojine linalol, poživljajoče, osvežilne vonjave, ki se pogosto uporablja v aromaterapiji. Skupina japonskih strokovnjakov je v svojih laboratorijih dokazala, da izpostavljenost linalolu znatno ublaži napetost ob stresnih situacijah. Zato, ustavite se in povohajte svežo baziliko.

bazilika.jpg

Spatifil

Z lepimi temnimi listi ter zapeljivim belimi cvetovi je spatifil že zgolj ob pogledu nanj balzam za dušo. Če pa k temu dodamo še njegovo sposobnost iz zraka absorbirati plesnive spore in nevtralizirati strupene pline v ozračju, kot je vodikov monoksid in formaldehid, je razlogov, da si enega omislite, več kot dovolj.

Je namreč naravni častilec zraka, ob katerem bo bivanje doma nedvomno prijetnejše za dušo, oči in telo.

spatifil.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)