5.6.2018 ob 7:33
Če se tudi sami pogosto sprašujete, zakaj za vraga ni mogoče utišati vašega želodca, ki se oglaša ne glede na to, da, vsaj po vašem mnenju, jeste dovolj in dovolj pogosto, si preberite, kje vse lahko tičijo razlogi za neustavljivo lakoto. Nekateri od tistih, ki jih niza portal Insider, nimajo prav nobene povezave s količino hrane, s sestavo obrokov in ne s časom, v katerem si jih privoščite. V katerem grmu torej tiči zajec?
Ne spite najbolje
"Nekvaliteten spanec vpliva na številne procese v telesu. Med drugim tudi na ravnovesje hormonov, ki uravnavajo občutke sitosti in lakote," je povedala Brooke Alpert, prehranska strokovnjakinja in pojasnila, da sta na prvem mestu tu hormona grelin in leptin. Kadar spite premalo ali se ponoči pogosto zbujate, je v telesu več grelina, ta pa je tisti, ki spodbuja željo po hrani. Ob tem je leptina, hormona, ki zagotavlja občutek sitosti, manj. In tako imate še en razlog, zakaj si ponoči privoščiti dovolj počitka.
V resnici niste lačni, temveč dehidrirani
Dehidracija je še en manj očiten razlog za glasen želodec. Neredko namreč posamezniki potrebo telesa po vodi zamenjajo s potrebo po hrani. Dehidracije torej ne prepoznajo kot žejo, temveč kot lakoto. Kot dodaja Alpertova, dehidracija okrepi tudi utrujenost, ki prav tako spodbuja lakoto. Zato je pomembno, da telesu zagotavljate primerno količino tekočine. Redkeje vam bodo zadišale žemljice.
Izogibate se maščobam
Maščobe so nedvomno na slabem glasu, saj so v očeh večine krive za višek kilogramov. A pozor, brez prave količine zdravih maščob telo ne more optimalno delovati, saj so prav te vir energije. Zato je pomembno, da jih ne izločite iz prehrane in da uživate zdrave maščobe, katerih vir so avokado, oreščki, rastlinska olja, saj ta zagotavljajo dovolj energije in ohranjajo občutek sitosti.
Jeste premalo vlaknin
"Pomanjkanje vlaknin v prehrani je lahko krivo za nepremagljivo lakoto, ki se pojavi kmalu potem, ko odložite vilice ali žlico," je povedala prehranska strokovnjakinja Sharon Palmer in dodala, da z vlakninami bogata živila: sadje, žita, zelenjava ter podobna, dolgo ohranjajo sitost, saj se vlakna prebavljajo počasi in tako poskrbijo, da je želodec zaradi njih poln dlje, kot kadar uživate z njimi preskopo hrano.
Preveč solite hrano
"Morda menite, da ste po uživanju preslane hrane samo žejni, vendar takšna živila spodbujajo tudi občutke lakote," je povedal prehranski strokovnjak Josh Axe. Preslana hrana sprva res spodbudi žejo, kmalu pa se telo pred dehidracijo začne varovati s skladiščenjem večjih količin vode, za kar porabi veliko energije, kar na dolgi rok vodi v lakoto. Tudi z namenom izogniti se tej, torej ne pretiravajte s soljo.
Prehitro jeste
Kot opozarja dietolog Matthew L. Mintz, je lahko prehitro uživanje obrokov krivo za lakoto oziroma za zaužitje večjih količin hrane: "Hranjenje je zapleten proces in dejstva, da je želodec poln, možgani ne zaznajo takoj, temveč šele po nekaj minutah. Kadar jeste hitro, lahko torej možgani lakoto zaznavajo tudi tedaj, ko je želodec že prepoln. Tako ne samo, da hrane pojeste preveč, tvegate tudi krče in bolečine v prebavilih. Vsekakor dovolj razlogov, da jeste počasi in možganom date priložnost, da pravočasno prepoznajo, kdaj je želodec poln."
Pretiravate s klimatsko napravo
Axe opozarja, da pretiravanje s klimatsko napravo prav tako okrepi občutke lakote. Telo se namreč pred hladom skuša zavarovati s kopičenjem maščobnih oblog, za te pa seveda potrebuje hrano. "Dokazano je, da ljudje v hladnejšem okolju jedo več in pogosteje, zato v poletni vročini s klimo ne pretiravajte. V prid zdravju in lepe postave."
Dolgčas vam je
Kolikokrat se je že zgodilo, da ste k hladilniku odtavali, ker vam je bilo dolgčas? "Ljudje pogosto tedaj, ko nimajo česa za početi, posežejo po vrečki čipsa," je povedala prehranska strokovnjakinja Elizabeth Trattner.
Da bi se temu izognili, se v trenutkih, ko bi jedli zato, ker vam je dolgčas, zaposlite drugače. Pojdite na sprehod, lotite se brisanja prahu, pokličite prijateljico, meditirajte. Tako boste pozabili na hrano, hkrati bo telo proizvajalo več hormona ugodja oksitocina, ki se sicer sprošča tedaj, ko se sladkate s tortico ali čokolado. Na drugi strani se bo v organizmu znižala količina hormona kortizola, ki je znan po tem, da spodbuja tek.
Preveč pozornosti namenjate kalorijam
Ker bi radi malo shujšali, zavzeto štejete kalorije, to pa je pogosto tisto, kar vodi v lakoto, četudi teh zaužijete dovolj, meni dietologinja Suzanne Fisher in dodaja: "Kalorije so le eno merilo prehranske vrednosti. Več pozornosti, kot številu teh, je treba namenjati kvaliteti obrokov in njihovi pravilni sestavi. Vključujejo naj vse hranljive snovi, saj si je le tako mogoče zagotoviti uravnoteženo prehrano, ki ne samo, da je prijazna do telesa, temveč varuje tudi pred napadi lakote."
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
oddajte komentar