7 primerov, ko je prijateljstvo z bivšim slaba ideja

Je prijateljstvo z bivšim sploh mogoče? Zanimivo vprašanje, ki zahteva več odgovorov.

29.7.2023 ob 9:32 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

7 primerov, ko je prijateljstvo z bivšim slaba ideja

Za začetek: leta 2021 objavljeni rezultati raziskave v časopisu Psychological and Personality Science so pokazali, da se kar dve tretjini zvez razvije iz dobrega prijateljstva, kar mnoge napelje na misel, da lahko prijateljstvo ostane tudi potem, ko ljubezen izgine.

Leta 2022 opravljena študija je prišla do takšnih zaključkov:

  • Tretjina vprašanih bi rada po koncu zveze z bivšim ohranila prijateljski odnos.
  • Ena tretjina tega ne bi storila za nobeno ceno.
  • Ena tretjina ni bila prepričana, ali bi ji to ustrezalo ali ne.

In še: med tistimi, ki bi z bivšim partnerjem radi ohranili prijateljski odnos, je bilo nekaj več moških kot žensk. Nekateri strokovnjaki, ki proučujejo dinamiko medosebnih odnosov in tudi razmerji menijo, da s tem, ko bivša ostaneta prijatelja, ni nič narobe. Seveda, če ta odnos deluje za oba.

Najpogostejši razlogi za prijateljevanje z bivšim

Leta 2017 se je skupina strokovnjakov poglobila v glavne razloge, zaradi katerih nekateri ostanejo z bivšim v prijateljskem odnosu. Takole so jih povzeli v publikaciji Personal Relationships.

Vljudnost: s katero želijo zmanjšati bolečino ob razhodu.

Nerazrešene romantične želje: z nekom si želijo ostati blizu v upanju, da si bo ta premislil in vrnil k njim.

Varnost: če je v odnosu še prisotno zaupanje, želijo v življenju obdržati nekoga, na katerega bi se lahko zanesli.

Praktičnost: par ima običajno skupen krog prijateljev in interesov, tako lahko oba obdržita vse.

S prijateljevanjem po razhodu je življenje lahko veliko lažje. Foto: Bernard Bodo/Gettyimages

Spol, spolna usmerjenost, osebnostne lastnosti, narava odnosa, čas, ki je pretekel od razhoda in razlogi zanj igrajo pri oblikovanju odnosa z bivšim veliko vlogo, na splošno pa se prijateljstvo zaradi nerešenih romantičnih zadev konča najslabše, potreba po varnosti pa zagotavlja najboljši razplet.

Praktični razlogi za prijateljstvo imajo na splošno pozitiven izkupiček, vendar ti, tako kot vljudnostni razlogi, niso zagotovilo, da bo prijateljstvo trajno.

Skratka, prijateljstvo z bivšim ni izključeno, so pa primeri, ko o njem ne bi smeli razmišljati. Sploh ne v naslednjih sedmih situacijah.

Še vedno ste zaljubljeni vanj

Tako kot je pokazala prej omenjena študija, se zadeve, kadar so v želji po prijateljstvu z bivšim vključena romantična čustva, ne končajo dobro.

"Če se za prijateljstvom z bivšim skriva želja, da bi nekoč znova postala par, potem o njem ne smete razmišljati, kajti druga stran lahko vaša čustva izkorišča sebi v korist, vi pa boste na koncu deležni le bolečine in razočaranja, " opozarja zakonska in družinska terapevtka Stacey Sherrell.

Prijateljstvo z bivšim ni vedno dobra ideja. Foto: Rido Franz/Gettyimages

Med vama so nerešene težave

Čeprav je ta na prvi pogled očiten, gre za pogosto spregledan razlog za prekinitev vseh stikov z nekdanjim partnerjem.

"Velikokrat se zgodi, da potem, ko po razhodu preteče nekaj vode, začnemo na nekdanjo zvezo gledati skozi rožnata očala, kar pomeni, da pozabimo na vse, kar je bilo slabega in ignoriramo težave, ki so pripeljale do konca. V tem primeru nikakor ne bi smeli razmišljati o prijateljstvu," opozarja terapevtka  Dontea’ Mitchell-Hunter in dodaja, da to predvsem velja, ko so do razhoda pripeljale laži, manipulacije, zaničevanje, poniževanje. Kajti takšna početja bodo sčasoma zastrupila tudi prijateljski odnos.

Nista še preživela dovolj časa ločeno

"Skok v prijateljstvo takoj po razhodu je slaba ideja," je prepričana terapevtka Tiffany Lewis.

"Po razhodu se morata odmakniti drug od drugega, si dovoliti počitek od odnosa in si dati priložnost, da vse, kar se je zgodilo, čustveno predelate. Fizična bližina z nekom, s katerim ste se razšli, vse to onemogoča."

Že prestopata meje

"Prijateljstvo z bivšim je res še vedno nekakšen tabu, a ni nemogoče. Konec koncev vaju druži veliko skupnega, vendar je treba pri tem postaviti jasne meje, ki jih nihče od vaju ne sme prestopiti," opozarja Lewisova.

"Pomembno je, da postavita pravila o tem, kdaj lahko kontaktirata drug drugega, o tem, ali si lahko zastavljata vprašanja o novem poglavju intimnega življenja in podobno.

Če teh opravil ni ali jih kdo od vaju ne upošteva, raje vse skupaj pozabita," svetuje Mitchell-Hunterjeva.

Nov odnos zahteva nova pravila.

Prijateljstvo vas ovira v nadaljnjih korakih v življenju

Bivši je, čeprav prijatelj, bivši. To pomeni, da v nobenem smislu ne sme imeti velikega vpliva na vaše življenje in ne sme več vplivati na odločitve, ki zadevajo samo vas. Lahko izrazi mnenje, pri tem se njegova pravica konča.

Če menite, da zaradi njega ne morete naprej in vam v intimnem ali drugačnem smislu predstavlja oviro za nadaljnje življenje, ki jo morate odstraniti sami.

Šali se o tem, da bosta nekoč znova par

Ali se spogleduje z vami, je ljubosumen na ljudi, ki jih spoznavate … Vse to so očitne rdeče zastavice, ki jih nikoli ne smete spregledati.

Pričakovanja druge strani, da bosta nekoč znova nekaj več, kot prijatelja so nedvomno opozorilo, da prijateljski odnos med vama ni mogoč.

Še vedno trpite

Čeprav si bivši prizadeva, da bi ostala prijatelja, imate na vsaki točki pravico presekati vse vezi, zlasti, kadar vajinega razhoda ali dogajanja v zvezi še niste preboleli in je spomin na vse, kar se je zgodilo, boleč.

Če se o njem ne morete sproščeno pogovarjati, stalno pregledujete njegova družabna omrežja, ste žalostni ob misli, da se sestaja z nekom drugim, ali kaj podobnega, si morate zagotoviti odmik od odnosa, ki sta ga končala, vi pa tega še niste preboleli.

Povzeto po portalu The Healthy.com

Preberite še: Tako si močna ženska pozdravi zlomljeno srce

Morda vas zanima tudi: Prekinitev prijateljstva: kdaj je to smiselno in kako to naredimo na ustrezen način


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)