7 (manj znanih) povzročiteljev migrene

Natančnega vzroka za migrenske napade nihče ne pozna, obstaja pa povezava med določenimi dejavniki in ostro bolečino v glavi.

24.7.2018 ob 4:01

zenska_glavobol_pocitek_pizama_micna.jpg

Nihče si v resnici ne želi občutiti bolečine, ki jo prinaša migrena, a dejstvo je, da ta ni nobena redkost. Prav tako je dejstvo, da  je znanstvenikom, številnim študijam navkljub, še vedno dokaj nerazumljiv fenomen. Zlasti kar zadeva tega, kaj migreno povzroča, zakaj je pri nekaterih pogosta, pri drugih redka in nekaterim prihranjena, zakaj se pojavlja v različnih oblikah ter intenzitetah in še bi lahko naštevali z njo povezane dileme. 

Kot so povedali strokovnjaki s klinike Mayo, se migrena najpogosteje odraža kot močna, utripajoča bolečina na eni strani glave. Velikokrat jo spremljajo slabost, bruhanje ter občutljivost na svetlobo in hrup. Pri nekaterih se pojavi tako imenovana aura, ki označuje migetanje pred očmi in polja slepote.

Kot rečeno, znanost tej težavi še vedno ni prišla do dna, so pa strokovnjaki prepričani, da za njo stoji več procesov v organizmu. S tem se strinja tudi Katherine S. Carroll, nevrologinja in izvedenka za proučevanje migrene iz bolnišnice Northwestern Memorial iz Chicaga:

"Menimo, da nastane, ko se po možganski skorij razširijo električni valovi, pod vplivom katerih se sprožijo vnetni procesi. Ti razdražijo živčevje v možganih, na kar se ti odzovejo z ostro bolečino."

Prav tako je znano, da med migrenskimi napadi količina hormona serotonina v možganih znatno vpade. "Gre za hormon, ki pomaga nadzorovati bolečine, povezava med napadom in padcem serotonina pa še ni povsem znana. Do sedaj vemo le, da obstaja," je povedala Amit Sachdev, gostujoča profesorica nevrologije na univerzi Michigan.

Ne glede na to, kaj pravi stroka, dejstvo, da je migrenska bolečina hromeča, ostaja. Obstaja tudi povezava med določenimi dejavniki in napadi. Kaj vse jih lahko sproži, niza Huffington post.

Hormonska kontracepcija

Pri ženskah so omenjene težave pogostejše na začetku menstruacije ali tik preden ta nastopi. Kot je povedal Brinder Vij z univerze Cincinnati, je en od sprožilcev migrene pri ženskah sprememba ravni estrogena v njihovem telesu.

"Padec estrogena tik pred nastopom menstruacije je neredko povezan z začetkom neznosnega glavobola. Prav zaradi vpliva hormonov so za poslabšanje stanja lahko krive kontracepcijske tabletke."

Slana hrana

Slana hrana vpliva na krvni pretok, hkrati zaradi povečanega nivoja natrija v telesu ledvice težje opravljajo svoje delo in težje iz organizma odstranjujejo tekočino. "Organizem se na povišan krvni tlak odzove. Lahko tudi tako, da se pojavi migrena pri ljudeh, ki so ji podvrženi," je povedal Ilan Danan, nevrolog s centra za športno nevrologijo na inštitutu Cedars-Sinai Kerlan-Jobe iz Los Angelesa.

Zorjeni siri

Povezava med zorjenimi siri in migreno je še dokaj nejasna, vendar stroka meni, da je glavni krivec za napade v teh sirih prisoten tiramin, derivat naravnih aminokislin, ki nastaja ob razpadu beljakovin.

Pa vendar: krepčanje z zorjenimi siri ne bo nujno vzrok za migreno. Niti pri tistih, ki so ji podvrženi. "Pri nekaterih pacientih jo sproži, pri drugih ne. V resnici ni pravila," je povedal Vij.

Umetna sladila

Pomislite, kaj dodajate kavi. Umetna sladila, kot je denimo aspartam, so lahko vzrok za migrene. Znano je namreč, da ta sladila nižajo količino serotonina v telesu, kar sproži verižno reakcijo, ki vodi v migreno, pojasnjuje Carrollova.

Potovanje z letalom

Vsako potovanje, ki vpliva na spalni ritem, denimo letenje med časovnimi pasovi, poveča tveganje za pojav migrene. Vlogo pri tem igra tudi spreminjanje tlaka v letalu, saj ta vpliva na širjenje krvnih žil, na kar se telo lahko odzove z bolečinami v glavi.

Spremenljivo vreme

Kadar je vreme spremenljivo, se hitro spreminja tlak, kar je povezano z napadi migren. "Veliko mojih pacientov toži, da so zadeve slabše, kadar se vreme hitro menja in spreminja," je povedala Carrollova.

Preskakovanje obrokov

Redno prehranjevanje pozitivno vpliva na zdravje. Preskakovanje obrokov povzroči padec glukoze v krvi, s tem se v organizmu sproži več kemičnih reakciji, posledice katerih so lahko  migrenski napadi.

Bodite pozorni

Kot rečeno, je za izogibanje migrene najpomembneje odkriti vzrok zanjo. Če ste njena žrtev tudi sami in ne veste, kaj jo sproži, je pomembno, da pišete dnevnike o dejavnostih in prehrani v dneh, ko se pojavi.

Bodite pozorni na vreme, ženske na menstrualni cikel. Ključ je v konsistenci. Če pijete kavo z aspartamom in v devetih od desetih primerov nimate težav, najbrž za migreno ni krivo sladilo in boste morali iskati naprej. Pomembno je, da vzrok najdete in se mu, če je mogoče, dosledno izogibate.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)