Šest navad, s katerimi ogrožate ledvice

Za zdravje in brezhibno delovanje ledvic se izogibajte najškodljivejšim navadam.

11.2.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest navad, s katerimi ogrožate ledvice

Zdrave ledvice so, tako kot to velja za vse telesne organe, prvi pogoj za dobro zdravje. Na žalost pa obstajajo navade, s katerimi jim nevede ter nehote škodujemo. Katere so zanje najusodnejše, navaja Reader’s Digest.

Pretiravanje s soljo

"Prevelike količine soli oziroma natrija ne škodujejo le srcu, saj je znano, da višajo krvni tlak, temveč so slabe tudi za ledvice in ogrožajo njihovo delovanje. Zato velja, da naj odrasle osebe na dan ne bi zaužile več kot pet gramov soli.

Previdno predvsem z naprej pripravljenimi jedmi, ki v sebi pogosto skrivajo previsoke količine te začimbe," opozarja nefrolog James Simon iz Clevelanda.

Nenadzorovanje krvnega tlaka

Že omenjeni visok krvni tlak ogroža zdravje ledvic.

"Ledvice so prepletene s krvnimi žilicami in kadar je pritisk na njihove stene previsok, sta motena pretok krvi in izmenjava snovi v omenjenem organu. Na dolgi rok to pomeni poškodbe na stenah krvnih žil in slabše delovanje ledvic. Zato je pomembno, da redno preverjate krvni tlak in v kolikor pride do odstopanj od zdravih vrednosti, pravočasno ukrepate," opozarja Simon.

Kajenje

Kajenje je škodljivo in pika. Povišuje namreč tveganje za številna obolenja, tudi rakava in rak pljuč ni edini, ki pogosteje, kot nekadilcem, grozi kadilcem. Leta 2012 opravljena študija je pokazala, da se pri ljudeh, ki opustijo kajenje, tveganje za ledvičnega raka na dolgi rok zniža do 40 odstotkov.

Prav tako kajenje škoduje krvnim žilam in povečuje tveganje za visok krvni tlak ter tudi s tega vidika škoduje ledvicam.

Zanemarjanje hidratacije

Za nemoteno delovanje in zdravje ledvic je treba upoštevati priporočilo, da bi na dan morali zaužiti od 1,5 do dva litra vode. Zlasti je hidratacija pomembna poleti ali ob telesnih aktivnostih, ki spodbujajo znojenje.

Primerna količina tekočine namreč pomaga ledvicam pri izločanju škodljivih snovi iz telesa, ob pomanjkanju hidratacije pa se poveča tveganje za bolezni tega organa.

Pretiravanje s protibolečinskimi zdravili

"Protivnetne in protibolečinske učinkovine v zdravilih lahko zmanjšajo krvni pretok v ledvicah in imajo še druge stranske učinke, ki škodujejo temu delu sečil," opozarja Simon.

Nihče sicer ne trdi, da bi morali trpeti bolečine, a vsakodnevno jemanje protibolečinskih zdravil viša tveganje za resne poškodbe ledvic in bi se, ob pogosti uporabi, morali posvetovati z zdravnikom.

Pretiravanje s hrano

Filozofija je preprosta: povišana telesna teža je nevarna za skupno zdravje, saj veča tveganje za sladkorno bolezen tipa dve in za bolezni ledvic.

Zato zdrav življenjski slog z redno, uravnoteženo in zmerno prehrano ter telesno aktivnostjo skrbi tudi za njihovo zdravje.

Preberite še: Kitajska medicina: Okrepimo ledvice in se znebimo strahu

Morda vas zanima tudi: Okužba sečil: 6 mitov o zdravljenju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)