Predstavitvena informacija

Kako skrbeti zase v času epidemije

Po tem, ko smo spomladi mislili, da bo vse v redu, če nekaj tednov ostanemo doma, se zdaj zgodba ponavlja. Od epidemije in ukrepov smo vsi že utrujeni, zato je skrajni čas, da poskrbimo zase in v svoj vsakdanjik uvedemo navade, s katerimi bomo lažje shajali.

9.11.2020 ob 9:15 | Foto: Getty Images, Tilt | Avtor: P. I.

Kako skrbeti zase v času epidemije

Te seveda ne pridejo v poštev le v izrednih razmerah, temveč tudi v povsem običajnem vsakdanu, v katerem nenehno kam hitimo in nam pogosto zmanjka časa za nekaj zelo pomembnega – čas zase.

Razmigajte se

Telesna vadba, pravijo, deluje kot antidepresiv. Priporoča se je približno od tri- do petkrat na teden po vsaj pol ure. Izberite si takšno, ki se je boste veselili in je ne boste jemali kot muko ali obvezo. Šteje vse, od joge do pilatesa, sprehoda, aerobike, pohodništva, rolanja in podobno. Vadba vam bo dvignila razpoloženje in okrepila imunski sistem ter pripomogla, da se boste še bolje počutili v svoji koži.

Zberite misli

Ko smo nenehno zaposleni, nas preplavlja nešteto misli in skrbi, ki včasih še močneje udarijo na površje, ko se za nekaj trenutkov znajdemo sami. Če kar ne vemo, kam z njimi ali kako se umiriti, jih lahko zberemo na več načinov – nam so najljubši kar vsi:

  • Pisanje dnevnika: Zapišite, kaj se vam podi po glavi. Ne glede na to, o čem boste pisali, naj bodo to dobre ali slabe stvari, se boste počutili olajšano in bolje.
  • Meditacija: Sedite v tišini nekaj minut in se osredotočite na dihanje. Pustite mislim, da pridejo in grejo. Zavrtite si lahko tudi kakšno vodeno meditacijo z YouTuba. Prizemljila vas bo in vam zbistrila duha.
  • Pospravljanje: Sliši se nenavadno, a je res. S tem ko čistimo, pospravljamo, zlagamo, organiziramo stvari v prostoru, čistimo tudi navlako v svoji glavi in pripravljamo prostor za novosti in spremembe. Po tem lažje zadihamo.

Da se lahko posvetimo drugim opravilom, pa nas pri sesanju in čiščenju tal zamenja robotski sesalnik iRobot, ki ga upravljate tudi na daljavo z aplikacijo iRobot Home in je pri delu popolnoma samostojen. Izogne se namreč preprekam, sam prazni svoj košek, znebi se tudi morebitnih dlak hišnih ljubljenčkov.

Z aplikacijo mu naročite, kaj, kdaj in kako naj posesa, kateri del prostora naj še posebej temeljito očisti in v katerega naj sploh ne zaide. Nastavite lahko tudi priljubljeni urnik čiščenja in priljubljene nastavitve. iRobot je povezljiv tudi z Googlovim asistentom in Alexo.

Naučite se kaj novega

Pridobivanje novih znanj v naših možganih ustvarja nove »podatkovne mreže« in jih tako dobesedno spreminja. Tudi zato je v znanju moč. Splet ponuja nešteto tečajev, izobraževanj, webinarjev, ki so na dosegu; nekaj je tudi brezplačnih. Kaj vas že dolgo zanima, s katerega področja želite pridobiti novo znanje? Pobrskajte po spletu in ga posrkajte.

Ohranjajte stik z najbližjimi

Vam je težko, ker je druženje omejeno in pogrešate svoje prijatelje ali pa vas je strah, da jih boste izgubili? Poiščite nove načine druženja, na primer po videoklicu, ali si naredite seznam tistih, ki vam največ pomenijo, ter jih pokličite in tako ohranjajte stik.

Berite knjige

Knjige so odličen način sproščanja in koristnega preživljanja časa s sabo. Odpirajo nam nova obzorja, krepijo našo čustveno inteligenco, oblikujejo pogled na svet pa tudi omogočajo ne le potovanja v druge svetove, temveč tudi vase. Tako lahko posežete po najljubših kriminalkah, romancah ali pa na primer knjigah za osebno rast, kot so jih napisali priljubljeni avtorji Louise Hay, Tony Robbins, Joe Dispenza, Eckhart Tolle in drugi.

V vsakem dnevu poiščite čas, ki bo samo vaš. Prostor zanj vam bo pomagal ustvariti tudi iRobot.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)