5 stvari, ki jih razumete samo, če jeste brezglutensko hrano

Potovanje v tuje dežele je lahko velik izziv.

3.5.2018 ob 4:31

telefon_zenska_micna_kava.jpg

Sarah Fielding je bila pred osmimi leti postavljena pred dejstvo, da je žrtev celiakije in da se mora zato povsem odpovedati glutenu. Glede na to, da je ta prisoten v številnih žitih, ki so pogosto na jedilniku, izogibanje tej beljakovini ni ravno lahka naloga. Kot je povedala za Insider, je danes vse skupaj že veliko lažje, saj so živila brez glutena dostopna na vsakem koraku in ji izbor prehrane ne predstavlja več tolikšnega izziva, a vendar dostopnost do te vrste živil še zdaleč ni bila edina težava, s katero se je in se še vedno sooča.

Zato za vse, ki so se znašli v podobni zgodbi, niza nekaj dejstev o prehodu na brezglutensko hrano, za katera sama pravi, da bi si želela, da bi jih tedaj, ko je bila primorana v to, poznala tudi sama.

Brezglutenska hrana je draga

"Vse, kar odstopa od tradicionalnega, torej tudi hrana brez glutena, je dražja. Pa naj gre za kruh, kekse, moko ali obroke v restavraciji. Tam so praviloma na voljo različice brez glutena, a je zanje vedno treba odšteti več, kot za običajno poundbo z jedilnika."

Ljudje strogih omejitev ne razumejo vedno

"Kadar bi vsi prijatelji radi naročili pico ali se okrepčali v novem lokalu z bogato ponudbo sendvičev, je težko biti tisti, ki prekriža njihove načrte. Praviloma ljudje, ki vas dobro poznajo, vaše omejitve razumejo, težje je v družbi, s katero si niste ravno blizu. V njej se vedno najde nekdo, ki bo na vas gledal postrani. Nepošteno, a žal resnično."

Veliko ljudi ne ve, kaj gluten sploh je

"Če bi za vsako vprašanje, ali to, da ne smem jesti glutena pomeni, da ne smem jesti sadja, dobila en evro, bi bila dovolj bogata, da bi poskrbela, da bi bil kruh brez glutena okusnejši," je zapisala Sarah.

Potovanje v tuje dežele je lahko velik izziv

"Ko sem lani potovala na Japonsko, sem predhodno s pomočjo svetovega spleta spoznala, da je ta nočna mora za bolnike s celiakijo. Tam sem živela praktično od ene vrste riža. Zame sicer to ni bila težava, saj imam riž rada, nekdo drug bi kaj lahko bil zelo lačen. Povpraševati, ali je v določenem živilu gluten ali brati deklaracije na embalaži je, zaradi jezika, skoraj nemogoče," na medkulturne razlike opozarja Sarah.

Včasih je nemogoče, da ne bi malo goljufali

"Pride do situaciji, v katerih ni druge izbire, kot pojesti nekaj slabega. In za vsak, še tako majhen greh, boste plačali ter ga obžalovali."

PREBERITE ŠE // Zakaj bi morali vsak dan jesti chija semena ali pa Skriti razlogi za nepremagljivo utrijenost 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)