3 številke, ki dokazujejo, da ste zdravi

Tiste, ki jo pokaže tehtnica, ni med njimi.

8.1.2019 ob 4:20

fit_zdravje_hrana_hujsanje_telo.jpg

Zdravje je najpomembnejša vrednota, o tem ni nobenega dvoma. Ga pa je v sodobnem času, v katerem prevladujeta naglica in stres, težko nadzorovati. Če boste pozorni na sledeča števila, bo to nekoliko lažje. Kajti o vašem zdravju povedo veliko več, od tistega na tehtnici.

Krvni tlak

Povišan krvni tlak ni zaman imenovan tihi ubijalec, saj je kriv za številne resne zdravstvene težave. Ohranjanje krvnega tlaka v zdravih mejah med drugim preprečuje srčno in možgansko kap. Primerjajte svojega s sledečimi vrednostmi in se prepričajte, da ne sodite v tvegano skupino.

  • Normalni krvni tlak znaša 130/85 mm/Hg.
  • Tlak med 130/85 in 139/89 mm/Hg je imenovan prehipertenzija.
  • Visoki krvni tlak imate, če vrednosti pri merjenju znaša 140/90 mm/Hg ali več in znatno povečuje že omenjeni tveganji za srčno in možgansko kap, verjetnost za kronične bolezni ledvic in poškodbe ožilja.

Obseg pasu

Poglejte svoj pas in se prepričajte, ali ste zdravi, pravijo strokovnjaki. Maščobe, ki se na njem nalagajo, namreč ogrožajo zdravje vseh notranjih organov. Vsakih pet centimetrov viška v obsegu pasu za devet odstotkov povečuje tveganje za prezgodnjo smrt, dokazujejo nekatere raziskave. In medtem, ko je glede na indeks telesne mogoče določiti, ali imamo kilogramov preveč, ta vrednost ne pove ničesar o tem, kje so maščobe razporejene. Prav to pa je ključnega pomena za zdravje.

Študije dokazujejo, da obseg pasu, ki pri ženskah znaša več kot 88 centimetrov in pri moških presega 102 centimetra, znatno povečuje tveganje za kronična obolenja, kot sta sladkorna bolezen in bolezni srca. V povprečju naj bi obseg pasu pri ženskah znašal 80 in pri moških 93 centimetrov.

Količina holesterola

Holesterol je maščoba, ki je prisotna v vsaki naši celici. Razlikujemo dober HDL in slab LDL holesterol. Povišana raven slednjega povečuje tveganje za bolezni srca in krvnih žil ter za srčno in možgansko kap.

Enota za merjenje je mmol/l (milimol na liter krvi). Nekoč je zdravo vrednost skupnega holesterola veljalo sedem milimolov na liter krvi, dandanes priporočena vrednost znaša pet omenjenh enot.

Povišana raven slabega holesterola se kopiči znotraj arterij in kapilar, s čimer privede do ateroskleroze ter srčne in možganske kapi. Najvišja priporočena vrednost tega znaša 3,9 mmol/l, količino pa lahko izmerijo le v laboratorijih.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock 

Preberite še: Sušite perilo v stanovanju? Napaka! ali pa O, joj! Zelo verjetno krompirjev pire pripravljate narobe!

Priporočamo tudi: Prej in potem: Ko babičino stanovanje postane čudovit dom za mlad par (foto)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)