15 živil, ki jih imajo prehranski strokovnjaki vedno v hladilniku

Poglejte, kaj bi moralo biti tudi v vašem.

16.6.2017 ob 5:10

jabolko_ThinkstockPhotos-157476398.jpg

"Prisegam na zdravo prehrano in temelj te je primerno založen hladilnik," pravi prehranska strokovnjakinja Cyinthia Sass. "S tem, da v mojem nikoli ne zmanjka pravih živil skrbim, da jih imam vselej na dosegu roke in jih tako brez težav vključim v jedilnike. Zaloge obnavljam enkrat na teden, nakupujem na različnih lokacijah, tudi na trgu in pri lokalnih kmetih," dodaja Cyinthia, ki se iz zdravstvenih razlogov izogiba glutenu, mlečnim izdelkom, rdečemu mesu, predelanim ogljikovim hidratom in sladkorju, ima pa vselej v hladilniku sledečih 15 prehranskih zvezd.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.  

Zelenjavno jušno osnovo

Uporablja jo kot osnovo za različne jedi, omake in enolončnice. Z dodatkom sesekljane čebule, česna, različne zelenjave, začimb in maščobe (olivnega olja, avokada, oreščkov) jo hitro spremeni v krepčilen in zdrav obrok.

Pesto

Tudi tega ima vselej v hladilniku. Z njim popestri okus surove zelenjave ali ga posuje po kuhanemu grahu, na pari pripravljenemu brokoliju, v pečici pečenemu ohrovtu, pečenemu krompirju ali squash špagetih.

PREBERITE še // Napake, ki jih zelo verjetno počnete pri pripravi zelenjave

 Čičerika

Popečeno si privošči kot prigrizek, kuhano dodaja solatam in juham. Čičerika je odličen izvor vlaknin in beljakovin, iz nje velikokrat pripravi tudi domači humus.

Rastlinska mleka

Pravi, da sta v njenem hladilniku vselej vsaj dve različni vrsti mleka: kokosovo in mandljevo. Uporablja ju za smoothije, za zajtrk si ju privošči skupaj s kosmiči, dobrodošli sta za pripravo pudingov, sladoledov, vroče čokolade in številnih drugih jedi, katerih osnova je mleko.

Paket tune

Tudi ribe (tune ali losos) v konzervi, so vedno v njenem hladilniku. Iz njih je mogoče pričarati hiter in zdrav obrok, odlične so v kombinaciji z balzamičnim kisom, gorčico, limoninim sokom, sesekljanim ohrovtom, kvinojo ali avokadom.

Domača jajca

Za hiter zajtrk, kosilo ali večerjo. Uporaba jajc je neskončna, pa naj bodo kuhana, vmešana, pečena ali kot sestavina pit.

PREBERITE še // Prehranski strokovnjak svetuje, kje je črta med zdravim in obsedenim

Sveža zelenjava

K vsakemu obroku sodi zelenjava. Zato v njenem hladilniku nikoli ne smejo manjkati ohrovt, brstični ohrovt, stročji fižol, bučke, kumare, korenje, brokoli. Iz zelenjave je mogoče pripraviti številne jedi, okusna je kuhana ali surova ter je odličen izvor vitaminov, mineralov, vlaknin in vode.

Guacamole omaka

Cyinthia pravi, da poje veliko avokada v vseh oblikah in ena od njih je guacamole omaka. To ima vselej na zalogi. Za vsak primer.

Humus

Seveda tako, kot guacamole, tudi humus pripravlja sama. Na zalogo. Vselej je v njenem hladilniku skodelica z njim. Prav guacamole omaka in humus sta dve od jedi, s katerimi je mogoče v prehrano vključiti več zdravih maščob in beljakovin, ter se odlično podata na obložene kruhke ali krekerje pa tudi h korenju, zeleni ali drugi surovi zelenjavi.

Kislo zelje

Za dobro prebavo je pomembna fermentirana hrana in tu je nedvomno zvezda kislo zelje. Ne samo, da pozitivno vpliva na delovanje prebavil, zaradi številnih vitaminov in mineralov koristi celemu telesu. In še nekaj: odlično je v juhah, solati ali kar tako, namesto običajnega večernega prigrizka.

Jabolčni kis

Najboljši je seveda organski, domač jabolčni kis. Z njim vselej začini solate, dve žlički kisa skupaj z žličko medu in vodo pa zaužije zjutraj za dober začetek dneva.

Mineralno vodo

Čeprav sama prisega na običajno, ima vselej tudi takšno, z mehurčki. Zlasti, kadar jo presenetijo gostje, jo skupaj z dodatkom zmečkanega jagodičevja, rezin ananasa in ščepca ingverja postreže v ličnih kozarcih in razveseli okus, zdravje ter oči obiskovalcev.

Vrč z vodo

Vsak dan popije vsaj en vrč vode (dva litra). S tem, da ga ima vedno v hladilniku dobro ve, da tekočine zaužije dovolj.

Probiotični nadomestki

Skupaj s fermentirano hrano svoji prebavi pomagam tudi z raznimi pro biotičnimi nadomestki.

Sveže sadje

Tako, kot pri zelenjavi, ima tudi pri sadju rada pester izbor. Tokrat so zvezde v njenem hladilniku borovnice, češnje, ananas, melona in limona. Poje veliko sadja, z njim se pogosti že za zajtrk. Je ga samostojno ali z dodatkom oreščkov, semen, oliv ter se drži načela, čim več, tem bolje.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)