11 obveznih lastnosti pravega prijatelja (in pet takšnih, ki jih ta zagotovo nima)

Pravega prijatelja odlikuje nekaj prav posebnih lastnosti.

23.4.2023 ob 6:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

11 obveznih lastnosti pravega prijatelja (in pet takšnih, ki jih ta zagotovo nima)

Prijatelje izbiramo sami, včasih nam jih v življenje prinese naključje, včasih prijateljska vez nastane z malce truda, spet drugič ta odnos vznike, kot bi mignili.

A v vsakem primeru velja, da imajo osebe, ki so res pravi prijatelji, nekaj neprecenljivih lastnosti. Na drugi strani nekaj manj lepih zagotovo nimajo.

Kaj torej odlikuje dobrega prijatelja?

Njegova bližina je prijetna

Morda se to zdi povsem samo po sebi umevno, a dejstvo je, da se včasih ne zadevamo dobro, kakšen vpliv imajo na nas osebe, s katerimi se družimo.

Medtem ko nas nekateri navdajajo z neprijetnimi občutki ter negativno energijo, pravi prijatelj prebuja le pozitivna občutenja, ki so prisotna tudi, ko se vsak odpravi na svoj konec.

"Pomembno je, da so prijateljstva topla, zabavna, saj se prav s tem ustvari občutek povezanosti, pripadnosti in varnosti," je povedal strokovnjak za razmerja Ken Page, družinska in zakonska terapevtka Tiana Leeds pa je dodala: "V družbi dobrega prijatelja je vse lažje. Smejati in zabavati se, pa tudi kdaj potarnati. Z njim je preprosto vse enostavno."

Zna spodbujati

"Dober prijatelj je oseba, ki vas podpira in spodbuja, da ne obupate. On vam zna zagotoviti občutek, da ste največji šampion," meni Page.

Leedsova dodaja, da pravi prijatelj nikoli ni ljubosumen na vaš uspeh, ni tekmovalen v odnosu z vami in vam privošči le najboljše ter vas spodbuja, da postanete še boljša različica sebe.

Stoji ob vaši strani

Kadar se življenje ne odvija po načrtih, nekdo šele spozna, kdo je res pravi prijatelj.

"Človek, ki ne odide, ko potrebujete tolažbo, pomoč ali zgolj ramo za uteho," je povedal Page in dodal, da je brezpogojna podpora človeku v stiku, ne glede na to, kako velika ta je, ena nespornih lastnosti pravega prijatelja.

Z vami deli srčno bolečino

"Najboljši prijatelj je tisti, ki z vami slavi zmage in premaguje posledice zdrsov. Oseba, ki lahko nase prevzame del vaše bolečine. Pa čeprav zgolj tako, da vas je v vsakem trenutku pripravljeni poslušati.

Zlasti tedaj, ko bi z njim radi delili poraze," pravi Page.

Iskren je

"Morda vas z besedami kdaj kar malce užali. Nehote, vendar tedaj, ko se  z vami ne strinja, to odkrito pove.

Tako kot tudi, kadar meni, da počnete nekaj narobe. Pravi prijatelj je nekdo, ki osebi pove tisto, kar mora, ne pa kar bi hotela slišati. Iskrenost je zato kvaliteta, ki jo zagotovo ima in ki mu je nikoli ne smete zameriti," je prepričana Leedsova.

V njegovi družbi ste lahko najbolj tečna različica sebe

"Nihče ni vedno vesel, nasmejan, dobre volje in poln pozitivne energije. Vsak ima včasih slab dan ali teden in s tem ni nič narobe.

Narobe pa je, če se mu prijatelji tedaj izogibajo. V tem primeru ti niso pravi prijatelji.

Ob človeku, ki si zasluži to mesto, je lahko nekdo brez zadrege in pretvarjanja tudi najslabša različica sebe. Če seveda s tem nikogar, zlasti pa prijatelja, ne užali," opozarja psihoterapevtka Jinnie Cristerna.

Čustveno je zrel

"Tako, kot pravi prijatelj upa nekoga kritizirati, tako zna tudi sprejeti kritiko na svoj račun.

Kar pomeni, da se ob njej ne kuja, ne kuha zamere, saj je čustveno zrel in zna sprejemati vse, kar mu odnos, kot je prijateljstvo, namenja," meni Page.

Vzame si čas za vas

Tako kot vse druge odnose je tudi prijateljstvo treba negovati, kar pomeni, da si morajo prijatelji drug za drugega vzeti čas.

Res je, nemogoče je to pričakovati vsak dan, včasih niti ne vsak teden, a občasna druženja ali preprost telefonski klic pomeni, da prijateljstvo lahko traja.

"In če je prijatelj pravi, si zanj vedno zna vzeti čas, zna poslušati in prigovarjati, zna biti pozoren in zna pokazati, koliko mu pomenite," je prepričana Leedsova.

Med vama je zaupanje

To se seveda ni pojavilo čez noč, gradila sta ga dlje, a ko je enkrat zgrajeno, veste, da drug drugega ne bi nikoli namerno razočarala ali prizadela, da bosta, če bosta le lahko, držala obljube in da se bosta vedno trudila v korist odnosa.

Brezpogojno si lahko zaupata in tega zaupanja nihče od vaju ne izrablja ter ne izkorišča.

"Zaupanje v sočloveka je temelj dobrega prijateljstva," pravi Cristernajeva.

Vajin odnos je odnos dajanja in sprejemanja

V enaki meri. Torej nihče ne izkorišča drugega in se ne okorišča z njegovo dobroto.

Res je, da vsak v odnosu občasno večkrat daje in manj sprejema, a ko potegnete črto, bi na splošno lahko rekli, da ste si z nekom s tega vidika povsem enakopravni, kar je še en dokaz, da je nekdo res vaš in da ste tudi vi njegov pravi prijatelj.

Ob njem najdete potrditev in se počutite vidni

Zadnje, a vsekakor ne najmanj pomembno je dejstvo, da ob pravem prijatelju nikoli nimate občutka, da vas zasenči, da ste ob njen nevidni in neopaženi.

Nasprotno, ob njem ste najboljša različica sebe, ponosni nase in polni samozavesti.

"In če samozavest včasih malce pade, vas spomni, kdo in kaj v resnici ste in zakaj ste lahko ponosni nase," navaja Page.

Še pet lastnosti slabega prijatelja.

Ne spoštuje vas

Vzajemno spoštovanje je ključ do vsakega kvalitetnega odnosa. Nekdo, ki vas ne spoštuje, ne ceni vašega dela in vaših dosežkov, vas ponižuje, za hrbtom o vas grdo govori, z vami manipulira, vas izkorišča in vidi samo tedaj, ko ima  od tega korist, žal ne more biti vaš dober prijatelj.

Z vami je le, ko je čas za zabavo

Ko je čas za zabavo, je vedno prvi ob vas, ko pa ste v stiski, dobesedno izgine iz vašega življenja. Tudi to ni početje, s katerim se lahko pohvali pravi prijatelj.

Manipulira z vami

Na različne načine. Lahko vas izsiljuje, lahko je ljubosumen, ker se družite še s kom, lahko je posesiven ali vas krivi za svoje napake. Nobena manipulacija ni pokazatelj tesnega prijateljskega odnosa.

Vleče vas na stran pota

Dobri prijatelji krepijo, slabi uničijo. Nekdo, ki vas ne opozarja na dejanja, s katerimi si škodujete ali vas k njim celo spodbuja, je prijatelj, ki vas bo na koncu lahko pripeljal do pogube in dejstvo je, da si nobeden pravi tega ne bi želel in ne bi dopuščal.

Čustveno je nezrel

Čustvena nezrelost se odraža na različne načine, med drugim z nezanesljivostjo, z neizpolnjevanjem obljub, z ne sprejemanjem odgovornosti, z manipulativnim obnašanjem in še bi lahko naštevali lastnosti, ki jih pravi in dober prijatelj nima.

Povzeto po portalu Mind body and green

Preberite še: Najpogostejše težave žensk v spolnosti (kako jih prepoznati in odpraviti)

Morda vas zanima tudi: Ko porabite plastenko vode, jo reciklirajte takole


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)