Štiri ključne sestavine prijateljstva

Pravo prijateljstvo ne more obstajati brez določenih sestavin.

14.1.2022 ob 5:25 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štiri ključne sestavine prijateljstva

Imeti ob sebi prave prijatelje je nekaj neprecenljivega. Prijatelji so namreč velikokrat prva misel, ko je nekdo v stiski, ko potrebuje pomoč ali ko bi z nekom delil nekaj lepega in veselega.

A v vseh mogočih interakcijah, ki smo jih deležni, je težko osnovati odnos, ki bi mu rekli pravo prijateljstvo. Vsekakor to ne more obstajati brez štirih kvalitet. Katerih, razkriva portal The Elephant.

Prijateljstva ni brez pristne skrbnosti

Morda zadeva sploh ni očitna. Morda imate prijatelja, ki je bolj zaprt vase in se ne izpostavlja ter nič kaj rad ne stopa v ospredje. A da mu je resnično mar in premore veliko mero skrbnosti pokaže tako, da vedno, ko zgolj zasluti, da ste v stiski, pride in vam pomaga po svojih močeh.

Včasih je dovolj že to, da vam prisluhne, drugič, da vam nameni lepo besedo, v vsakem primeru vam je ob njem jasno, da se ne pretvarja in da resnično skrbi za vašo dobrobit.

Prijateljstva ni brez iskrene spodbude

Kar pomeni, da vam pravi prijatelj vselej stoji ob strani in vas spodbuja na poti do uspeha. Nikoli vam ne govori, da ne boste zmogli, nikoli vam ne očita, da ste preveč zagreti ali ambiciozni.

Včasih vas sicer postavi na realna tla, a pod črto lahko rečete, da je vaš največji podpornik, ki se z vami iskreno veseli vseh vaših uspehov in vam ponudi roko tedaj, ko padete na poti do njih.

Prijateljstva ni brez spoštovanja

Kar med drugim pomeni, da pravi prijatelj ne bi storil ničesar, s čimer bi zmanjšal vaš ugled in verodostojnost v očeh drugih. On vas spoštuje ter ceni in se trudi, da bi vas tudi drugi videli kot dobro osebo.

Prav tako nikoli ne opravlja drugih v vaši družbi. No, nikoli … se zgodi, da mu kdo stopi na žulj, konec koncev je človek. A nekdo, pri katerem se vse vrti okoli slabih lastnosti oseb, s katerimi prihaja v stik, najbrž za hrbtom ogovarja tudi vas.

Prijateljstva ni brez zaupanja

Vzajemnega: on zaupa vam, vi zaupate njemu. Vesta, da se lahko drug na drugega zanašata, vesta, da bosta v vsakem primeru držala dano besedo in vesta, da si lahko povesta vse brez strahu, da bi najbolj zaupne besede prišle do drugih ušes.

Zaupati pomeni ceniti in razumeti, zaupati pomeni spoštovati in podpirati. Zaupanje je neprecenljiva lastnost vsakega tesnega odnosa, prijateljstvo zato brez njega ne more obstajati.

Preberite še: To so besede, ki so jih samski že pošteno siti

Morda vas zanima tudi: Zlata pravila izposoje stvari med prijateljicami


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)