10 razlogov za slab zadah, na katere niste niti pomislili

Ker je slab zadah neprijetna zadeva, je dobro poznati prave razloge zanj in jih odpraviti pri koreninah.

29.4.2019 ob 4:12

zenska_usta_roke_zadah_micna.jpg

Slab zadah ali halitoza je neprijetna zadeva, s katero se občasno sooča domala vsak. Včasih je res zgolj posledica okusne jedi, ki za seboj pušča malo manj prijetne sledi, spet drugič pa se razlogi zanj skrivajo drugje. Kje jih iskati in kako jih odpraviti, za Insider  pojasnjuje otorinolaringolog Seth Schwartz.

Suha usta so lahko razlog za slab zadah

Gre za stanje, ko žleze slinavke proizvajajo preskromne količine sline, prav to pa je neredko krivo za slab zadah. Sindrom suhih ust je lahko pogojen s staranjem, z nekaterimi boleznimi (diabetes, avtoimune bolezni), lahko je posledica dehidracije ali kajenja ter tudi poškodb živčevja.

Slina ima med drugim čistilno nalogo, saj se z njo iz ustne votline izpirajo bakterije, ki razgrajujejo hrano v ustih, v kolikor sline ni dovolj, se zadržujejo v njih in prinašajo neprijetne posledice.

Visoko beljakovinska dieta je lahko kriva za slab zadah

Hrana, ki vsebuje visok delež beljakovin je lahko kriva za halitozo. Jezik je dokaj velik organ in na njem po obroku ostanejo ostanki hrane. Prav tako se na njem množijo bakterije, ki med razkrajanjem beljakovin sproščajo pline: vodikov sulfid, ki po vonju spominja na gnila jajca in metil-merkaptan, ki ima vonj po zelju. Rešitev v tem primeru je seveda redna ustna higiena in predvsem uravnotežena prehrana.

beljakovine_meso_sir_strocnice_losos_orehi_micna.jpg

Sadje vsebuje snovi, ki jih bakterije v ustih obožujejo

Niso le slaščice polne sladkorja, ta se nahaja tudi v sadju. Bakterije v ustih se z njim z veseljem hranijo, pri tem tvorijo kisline, ki so odgovorne za karies in tudi slab zadah.

Nedolžno ni niti kikirikijevo maslo

Mika vas, da bi si privoščili žličko kikirikijevega masla, a kremast namaz na zadah ne vpliva najbolje. V njem je namreč pogosto veliko sladkorja, tudi do tri grame na žličko masla, prav sladkor pa, kot že rečeno, v kombinaciji z bakterijami v ustih ni dobra novica za svež zadah.

maslo_kikiriki_orescki_kozarec_zlica_micna.jpg

Hrana, ki se kopiči ob mandljih lahko povzroča slab zadah

Na mandljih so majhne razpoke ali žepki, imenovani kripti. Vanje se lahko ujamejo ostanki hrane, kar sčasoma privede do vnetja, ki se odraža tudi z bolečim grlom in drugimi simptomi. Globina žepkov se razlikuje od posameznika do posameznika in kadar so ti globlji, so omenjene težave izrazitejše ter jih ni lahko odpraviti.

Težave z nosom vplivajo na svežino zadaha

Vnetja sinusov ali druge bakterijske ali virusne okužbe so po besedah otorinolaringologa prav tako en od vzrokov za slab zadah. Včasih ga povzroča že zgolj zamašen nos, saj se v sluzi, ki se v njem nabira, kopičijo bakterije, posledice njihovega delovanja pa vplivajo tudi na svežino sape.

zenska_robcek_kihanje_micna.jpg

Kronične težave z reflukosom povzročajo slab zadah

Ker se ob refluksu želodčna kislina vrača v požiralnik in včasih tudi v usta, je to stanje zlasti pri kroničnih bolnikih, lahko krivo za neprijeten zadah.

Alkoholne pijače ubijajo dobre bakterije v ustih

Nič neobičajnega ni, da je po prekrokani noči slab zadah izrazitejši. A posledica opijanja ni le kratkotrajna, saj alkoholne pijače v ustih porušijo ravnovesje med dobrimi in slabimi bakterijami, to pa med drugim vodi v težave z zadahom.

alkohol_pijaca_koktejl_kozarec_limona_micna.jpg

Sladkorna bolezen je kriva za tegobe

Slab zadah je lahko pokazatelj kroničnih obolenj, denimo sladkorne bolezni tipa ena ali dve. Pri obolelih za sladkorno boleznijo lahko pride do izredno suhih ust, saj nihanje krvnega sladkorja in inzulina vpliva na žleze slinavke, ki posledično ne proizvajajo dovolj sline, kar vodi v suha usta in pojavi se slab zadah.

Kava spodbuja dehidracijo, za slab zadah pa je najverjetneje krivo mleko v kavi

Po kavi res ostane značilen okus, a ta ni krivec za težave. Nasprotno, strokovnjaki z univerze Tel Aviv so dokazali, da kava nevtralizira slab zadah. Drži sicer, da spodbuja dehidracijo in s tem lahko pripomore k težavi, a večji krivec so kavi dodani mleko ali drugi mlečni dodatki.

Mleko in mlečni izdelki tudi sami po sebi spodbujajo slab zadah, kajti vsebujejo aminokisline, ki jih bakterije v ustih spremenijo v žveplo, posledice tega pa so lahko več kot očitne.

kava_mleko_skodelica_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tri domače ustne vodice ali Kako za vedno premagati slab zadah

Morda vas zanima tudi: Hrana za močne in zdrave zobe


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)