Zakaj je jutranji zadah tako grozen

Ni krivo le to, da si celo noč nisi umila zob.

22.11.2017 ob 5:55

zadah_micna.jpg

Dogaja se le v filmih: strasten jutranji poljub dveh zaljubljencev. Na malih zaslonih ali velikih platnih je videti čudovit, a v resnici še zdaleč ni takšen. Kajti od njega v resničnem svetu domala vsakogar odvrača jutranji zadah.

Tisti čuden okus, suha usta in neprijeten vonj tudi tebi preprečujejo, da bi se komurkoli preveč približala. Zakaj pa je jutranji zadah tako neprijeten? Res je, ponoči si več ur ne umiješ zob, vendar se to velikokrat zgodi tudi čez dan, a zadeva le ni tako kočljiva.

Premalo sline, preveč bakterij

"Praviloma je vse povezano s slino oziroma dejstvom, da te ponoči v ustih nastaja manj, kot čez dan," pojasnjuje Mazen Natour, stomatolog iz Manhattna in dodaja: "S slino se iz ust izpirajo bakterije. Tekočina, ki jo izločajo žleze slinavke torej skrbi, da se tiste, ki so krive za zadah, ne morejo pretirano namnožiti in s tem varuje pred zadrego. Ponoči, ko je sline v ustih manj, pa se mikroorganizmi veselo kopičijo in posledice tega so večini več kot jasne."

Kaj zadeve še poslabša

Bolj, kot so torej usta suha, večje je tveganje za jutranji zadah. Dihanje skozi usta, smrčanje in uživanje nekaterih zdravil pripomorejo k suhosti ustne votline in tako zadeve še poslabšajo.

Najpogosteje le neprijeten

V večini primerov jutranji zadah ne pomeni razloga za skrb. Res pa je, da je, kadar je ta nenadoma izrazitejši, lahko posledica nekaterih bolezni. Običajno je prvi pokazatelj bolezni dlesni, ki lahko ob nezdravljenju ogrožajo tudi zdravje srca. V nekaterih primerih nakazuje na težave z želodcem in prebavili na sploh. "V kolikor zadah in neprijeten okus v ustih postaneta izjemno izrazita ter moteča, zato obiščite zdravnika," svetuje Natour.

Mogoče ga je ublažiti

Če želiš, da bi bil tvoj zadah zjutraj vendarle znosnejši, bodi pozorna na temeljito ustno higieno in zvečer poleg ščetkanja zobem privošči še nego z zobno nitko. Tako boš iz ust odstranila več ostankov hrane, na katerih bi se sicer lahko množile bakterije.

Natour priporoča tri minutno ščetkanje zob in jezika, saj se več kot polovica neprijaznih bakterij nahaja na njem. Temu naj sledi izpiranje ustne votline z ustno vodico, ki ji ni dodan alkohol.

Bodi pozorna na morebitne težave z dlesnimi, redno obiskuj zobozdravnika in skrbi za zdravje zob ter odpravo kariesa, ki prav tako pripomore k slabemu zadahu. Zjutraj in tudi sicer.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)