10 idej, kako v vsakodnevno življenje vključiti več gibanja

Da bi se vsak dan pošteno razgibali, vam ni treba v telovadnico.

16.8.2023 ob 9:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

10 idej, kako v vsakodnevno življenje vključiti več gibanja

Redno gibanje je ena od nepogrešljivih sestavin zdravega življenjskega sloga, res pa je, da se velikokrat zgodi, da za telesno aktivnost zmanjka časa.

A to naj ne bo izgovor za zanemarjanje gibanja, kajti ni vam treba v telovadnico ali na tek čez drn in strn, da bi ga v vsakodnevno rutino vključili dovolj ali vsaj malce več.

To lahko dosežete s povsem preprostimi navadami.

Hodite po stopnicah

Ta napotek se vam najbrž zdi že kar dolgočasen, kajti slišali ste ga že neštetokrat. Kolikokrat pa ste ga upoštevali vsaj dlje kot teden dni? Morda je skrajni čas, da mu začnete zvesteje slediti, kajti hoja po stopnicah je zdravju veliko prijaznejša od vožnje z dvigalom.

Med njo se namreč aktivirajo mišice, pospešita se dihanje in srčni utrip, izboljša se kondicija, povedano na kratko: telo vam bo hvaležno za vsako prehojeno stopnico.

Sestankujte med hojo

Zakaj pa ne? Če delate od doma ali če ste pogosto udeleženi v konferenčnih klicih, vsaj enega od njih opravite drugače, in sicer tako, da med njim ne boste sedeli, temveč se sprehajali po domači ali službeni pisarni.

Vse, kar morate storiti, je telefon potisniti v žep, si nadeti slušalke in se pogovarjati na način, ki bo koristil poslu in zdravju.

Med konferenčnimi klici ni treba sedeti.

Nakupujte drugače

Način je dobrodošel, kadar nakup ni preveč obsežen. V tem primeru namesto nakupovalnega  vozička pri vhodu vzemite dve nakupovalni košarici in ju nosite v rokah.

Drži, da je z vozičkom veliko lažje opravljati nakupe, a priznati je treba, da se s košaricama znatneje krepijo mišice rok.

Sedite na žogi za vadbo

Namesto stola si omislite žogo za vadbo. Sedenje na njej spodbuja lovljenje ravnotežja, izboljšuje koordinacijo, zmanjša možnosti za bolečine v hrbtu, dobro je za vrat, medenično dno, hrbtenico …

Stol naj nadomesti žoga za vadbo. Foto:  Andrey Popov/Gettyimages

Parkirajte daleč stran

Če nimate možnosti, da bi v službo, knjižnico, trgovino hodili s kolesom ali peš, avta ne parkirajte preblizu vhoda, temveč raje čim dlje stran od njega.

To bo pomenilo nekaj korakov hoje več, prav nekaj korakov hoje več tu in tam bo prineslo pozitivne učinke na zdravje.

Večkrat seksajte

Spolna aktivnost je neke vrste telovadba. Med seksom se namreč krepijo mišice, pospešita se srčni utrip in dihanje, pospeši se pretok krvi in troši se energija.

Bolj domiselne, kot so poze, boljši bo učinek seksa z vidika vadbe za telo.

Skrbite za žival

Če vam življenjski slog ne dovoljuje, da bi imeli svojega psa, se ponudite, da boste kdaj na sprehod peljali prijateljičinega ali sosedovega ali se oglasite v bližnjem zavetišču in se javite za občasnega sprehajalca živali. Tako boste na lep način prisiljeni dnevno opraviti več korakov.

Če nimate svojega, na sprehod večkrat peljite sosedovega psa.

Plešite

Še ena zabavna aktivnost, ki se lahko po učinku na telo postavi ob bok vadbi, je ples.

Med kuhanjem ali pospravljanjem poplesujte ob ritmih glasbe ali pa se, če imate voljo, vpišete na plesni tečaj ali preprosto preplešete kakšno zabavno noč. Ples je zelo učinkovita oblika vadbe.

Poskrbite za aktivno druženje

Ko se boste naslednjič sestali s prijatelji ali družino, se ne omejujeta na posedanje za mizo ali pred televizijo, temveč poskrbite za aktivno druženje ob družabnih igrah, ki vključujejo takšne in drugačne dejavnosti: hojo, tek, poskoke, ples ...

Poskrbite za aktivno druženje.

Vadite pred televizijo

Kdo pravi, da je treba pred televizijo mirovati? Tudi, ko pred njo sedite na kavču, razgibajte katerega od delov telesa: mišice medeničnega dna, noge, roke.

Med zrenjem v zaslon lahko poganjate sobno kolo ali dvigujete uteži, skratka, televizijski večeri so odlična priložnost za več gibanja.

Povzeto po portalu Health online.com

Preberite še: Dokazano je, kdo so ljudje, ki zbolevajo manj

Morda vas zanima tudi: Kako si na počitnicah čim bolj napolniti baterije?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)