6 koristnih vikend aktivnosti, da bo delovni teden lažji

Prost vikend naj bo namenjen dejavnostim, po zaslugi katerih bo teden, ki sledi, veliko lepši.

18.6.2022 ob 5:27 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

6 koristnih vikend aktivnosti, da bo delovni teden lažji

Tedni se kot bi mignili prevešajo v mesece, ti v leta, stalno ste pod stresom in v naglici ter sprašujete se, kdaj bo končno nastopil čas za počitek. Vikend vse prehitro mine, že sama misel na ponedeljek pa je lahko razlog za slabo voljo.

Vse pa bo veliko lažje, če boste v vikendu, ki je pred nami, stvari počeli drugače.

Poglejte šest aktivnosti, ki jih priporoča portal Health in po zaslugi katerih bo teden, ki sledi soboti in nedelji, lepši.

Pripravite tedenske obroke

Dobro, se strinjamo, opravilo res ni sproščujoče in pomirjujoče, a če boste že med vikendom sestavili jedilnik za teden, ki mu sledi, založili hladilnik s primernimi sestavinami in nekaj obrokov skuhali vnaprej ter jih zamrznili, vam bo med delovnikom prihranjeno obremenjevanje s tem, kaj bo za večerjo, hkrati vam na poti iz službe domov ne bo treba tekati še v trgovino in nato noreti za štedilnikom.

Dnevi bodo zato nedvomno bolj sproščeni in manj stresni.

Predajte se nečemu, kar vas sprošča

Vikendi, zlasti pa nedelje, naj bodo namenjeni hobijem. Vseeno je, kakšni so vaši, je to planinarjenje, obdelovanje vrta, branje knjig, joga, meditacija ali druženje s prijatelji, za vse, kar imate radi, si morate vzeti čas.

"Da bi lahko premagovali tedenske obveznosti, morate poskrbeti tako za telo kot za um in vikendi nudijo idealno priložnost za to," je prepričana strokovnjakinja za žensko zdravje Marsha Hudnall.

Ne ponočujte

Čeprav je konec tedna in vam zjutraj ni treba vstajati prav zgodaj, skušajte kar najbolj slediti svoji spalni rutini, kar pomeni, da ne ponočujte pred televizijo.

Seveda nihče ne trdi, da bi morali izpustiti zabavo, a kadar ste ob večerih doma, se v posteljo odpravite največ uro kasneje kot med tednom in največ uro kasneje zjutraj skočite iz nje.  Sicer boste v nedeljo zvečer težko zaspali, v ponedeljek zjutraj pa težko in najverjetneje z levo nogo vstali.

Organizirajte si teden

Z organizacijo vseh opravil, ki vas čakajo, boste imeli nad njimi pregled in lažje boste upravljali s časom. Tako si boste lahko tudi čez teden vzeli kakšno urico samo zase.

Pojdite na sveži zrak

Ne glede na to, kako vam diši ideja, da bi cel vikend ostali doma in gledali priljubljeno serijo, opustite misel na neskončno lenarjenje. Raje se podajte v naravo, park, v botanični vrt, skratka nekam, kjer se boste lahko dodobra nadihali svežega zraka, umirili misli in napolnili baterije.

"Bivanje v naravi je neprecenljivo, zato je dobro izkoristiti vsako priložnost, ki jo lahko temu namenite. Narava izjemno pozitivno vpliva na spomin, koncentracijo ter zagotavlja sprostitev," je pojasnila Hudnallova. 

Sestavite seznam stvari, ki se jih lahko veselite

Razmislite, kaj vse prijetnega vas čaka v tednu, ki je pred vami: kosilo s prijatelji, kava po službi, zaključek projekta, ki se že dolgo vleče … Ne glede na to, ali gre za malenkosti ali velike stvari, zapišite na papir vse, česar se lahko veselite.

"Opominjanje na dejstvo, da vas čaka nekaj prijetnega, bo pripomoglo k temu, da boste dobili novo zalogo energije in entuziazma, teden bo posledično zagotovo lepši," na srce polaga Hundallova.

Preberite še: Ideja za izlet: Krasna Poljanska dolina za pohodnike, kolesarje, otroke in zaljubljence

Morda vas zanima tudi: 15 imenitnih idej za ohladitev po Sloveniji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)