Zakaj je čas, da se naučiš ljudem postavljati meje in kako se tega lotiti

Za vsako uspešno in zadovoljno osebo stojijo dobro postavljene meje.

30.11.2021 ob 5:15 | Foto: GettyImages | Avtor: E. N.

Zakaj je čas, da se naučiš ljudem postavljati meje in kako se tega lotiti

Se kdaj neprijetno počutiš, ko koga zavrneš? Naj ti ne bo neprijetno – postavljanje zdravih meja je namreč temelj dobre samopodobe, je prepričana psihologinja dr. Nicole LePera, ki stoji za instagram profilom The Holistic Psychologist, ki ga sledi več kot štiri in pol milijone spletnih uporabnikov. Spodaj navajamo glavne razloge, zakaj ti lahko jasno postavljene meje pomagajo razviti zdravo spoštovanje do same sebe.

Jasne meje, jasna pravila

Jasno postavljene meje so nekakšna pravila, kako se odzivamo na okolico, kaj ji dovolimo in česa ne. Z mejami določamo, koga in kaj bomo spustili v svoje življenje ter kako bomo preživljali čas na tem planetu.

Ljubezen ni trpljenje

V življenju se velikokrat znajdemo v toksičnih odnosih, v katerih drugi osebi dopuščamo, da se do nas grdo obnaša. S tem zapostavljamo sebe in svoje potrebe, hkrati pa se, sploh, če v otroštvu nismo imeli zdravega zgleda pri starših, počutimo slabo, kadar drugih ne postavljamo pred sebe. Jasno postavljanje mej v razmerjih je obvezno, če želimo, da bodo trajna in zdrava za obe strani.

 

Prava ljubezen ima meje

Veliko psihologov opozarja, da so nesrečna razmerja pogosto napačno razumevanje ljubezni. To, da moramo za osebo, ki jo imamo radi, narediti čisto vse, je namreč napačno razmišljanje. Prava ljubezen namreč dopušča meje in jih v razmerju ne poizkuša rušiti.

Nauči se reči ne

Z jasnim postavljanjem meja okolici s sabo gradimo zdrav odnos in krepimo zaupanje vase. Njihovo vzdrževanje ne glede na okolico pomeni, da moramo včasih tudi koga zavrniti in jasno izraziti svoje nestrinjanje. Naj ti ne bo neprijetno reči ne. Če se v določenih situacijah počutiš neprijetno, se ti ni treba podati vanje, da bi ljudem ustregla.

Meje so namenjene tebi

S tem, ko se naučiš postavljati meje, ne pomeni, da poizkušaš nadzorovati druge ljudi. Meje so namreč namenjene tebi, da se naučiš, da se nase lahko zaneseš in se počutiš varno tudi v novih situacijah. Dokazano je, da to vpliva tudi na zdrav odnos do svojega telesa.

Preberi še: Zdaj prekinem svoj molk, kadar se drugi ženski godi krivica. Četudi Ksenije Benedetti osebno ne poznam (Piše Danaja Lorenčič)

Morda te zanima tudi: Za srečo: Devet neprecenljivih življenjskih lekcij, ki jih morate osvojiti do 30. leta


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)