Toliko prostega časa potrebuješ v dnevu, da si lahko srečna, pravi raziskava

Nova raziskava pravi, da več prostega časa ne pomeni nujno višje ravni sreče.

6.10.2021 ob 5:10 | Foto: Finn Hafemann/Gettyimages | Avtor: E. N.

Toliko prostega časa potrebuješ v dnevu, da si lahko srečna, pravi raziskava

V življenju ves čas lovimo ravnotežje, predvsem pa si želimo ujeti srečo. Nasvetov za srečno življenje je mogoče najti na pretek, vseeno pa se zdi, da nikomur še ni uspelo iznajti tiste prave formule, ki bi nas odrešila slabih dni in volje.

V upanju, da skrivnost tiči v optimalno odmerjeni količini prostega časa v dnevu, so znanstveniki nedavno raziskovali raven sreče pri več kot 35 tisoč posameznikih. Rezultati so pokazali, da so po večini tisti z več urami prostega časa dnevno v splošnem srečnejši, a le do neke mere.

Tisti, ki so imeli dnevno na voljo do dve uri prostega časa, so poročali o boljšem počutju in višjem zadovoljstvu od tistih, ki so imeli v dnevu manj časa zase. Zanimivo pa je, da so tisti s pet ur in več časa dnevno poročali o slabši volji. Znanstveniki so tako statistično ugotovili, da je optimalna količina časa v dnevu med dvema in tremi urami.

Morda se ti ugotovitve zdijo čudne, saj vemo, da previsoka zaposlenost v življenju prinaša stres. A po drugi strani obstaja ogromno primerov ljudi, ki zaradi pomanjkanja strukture in stimulacije možganov v vsakdanu občuti negativne občutke. V raziskavi so znanstveniki zato poizkušali tudi ugotoviti, ali je pomembno, na kakšen način ljudje svoj prosti čas preživljamo.

Udeležencem raziskave so postavili vprašanje, kako bi porabili prosti čas, če bi imeli v dnevu le tri ure in pol zase. Nekateri so se odločili, da bodo telovadili, drugi, da bodo gledali televizijo in tako naprej. Skratka, nekateri so se čas odločili porabiti produktivno, medtem ko so se drugi odločili za pasivnost. Rezultati so pokazali, da je v resnici najbolj važno to, da ostanemo v rutini, ki nam odgovarja. Če nas osrečuje gledanje televizije, se bomo prikovani na ekran sprostili, a le, če si pred tem odmerimo čas za to početje.

Za srečo torej ni bistveno število ur prostega časa v dnevu, temveč struktura njegovega preživljanja. Urnik oziroma plan tako nikoli ni slaba ideja, seveda pa pazi, da v svoje dni vključiš dovolj aktivnosti, v katerih zares uživaš.

Preberi še: Trik, kako doživeti več (ker to hočeš) in manj časa preživeti doma

Morda te zanima tudi: 5 krutih dejstev o življenju, ki jih je fino sprejeti, da boš srečnejša


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)