Pet zgodnjih opozoril, da ste žrtev depresije

Depresija je s primernimi postopki lahko ozdravljiva, ni pa z njo lahko živeti, zato ob nekaterih opozorilih ukrepajte čimprej.

26.10.2019 ob 5:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet zgodnjih opozoril, da ste žrtev depresije

Pogosto ste žalostni in dozdeva se vam, da je to depresija. Prijatelji pravijo, da bo minilo, da bo posijalo sonce, vam pa se zdi, da tonete in tonete ter se sprašujete, ali bi morali za izhod iz svoje stiske poiskati pomoč.

Depresija se prikrade počasi in je sprva res ni lahko prepoznati, obstajajo pa pokazatelji, ki zgovorno pričajo, da bi bilo dobro ukrepati. Kajti ob primerni pomoči je obvladljiva in ozdravljiva, ni pa z njo, v kolikor se ji ne nameni prave pozornosti, lahko živeti. Pozitivni odgovori na nekatera vprašanja nakazujejo, da je čas za ukrepe. 

Le težko vstanem iz postelje ali s kavča?

Koliko časa preživite na kavču ali v postelji? Ne zato, ker bi bili utrujeni, temveč ker nimate ne volje in ne moči, da bi se spopadali z vsakodnevnimi izzivi, zato raje cel dan poležavate ter gledate televizijo.

To je en prvih pokazateljev depresije. Zlasti, če se je čas, ki ga preživite leže, nenadoma brez vidnega razloga močno podaljšal.

Me ne zanima več tisto, kar sem nekoč počel z veseljem?

Ste izgubili zanimanje za stvari, ki so vas nekoč veselile? Vaši hobiji niso več hobiji, saj ste jih opustili, tudi druženje s prijatelji vam ni več v veselje.

 

Depresivni posamezniki se pogosto izolirajo in odmaknejo od zunanjega sveta, saj preprosto ne premorejo energije in volje, da bi v različnih dejavnostih našli radost ter vzdrževali medosebne odnose.

Se mi velikokrat zdi, da preprosto ne zmorem in da življenje nima nobenega smisla?

Tako močno ste ujeti v negativne misli, da ste prepričani, da je življenje brez smisla, grozno in nevdržno. Zase menite, da ste zguba, ki je nihče ne more imeti rad. Že sama misel, da bi se odpravili na sveži zrak ali poklicali mamo, je za vas strašljiva, tudi s partnerjem nimate več pravega stika, saj menite, da ga niste vredni.

Tisti, ki se soočajo z depresijo, se spopadajo s celo vrsto negativnih misli in verjamejo, da življenje nikoli ne bo boljše, da se z njim ne zmorejo spopadati in da zanje lepša prihodnost ne obstaja.

Sem nepotrpežljiv do ljudi, ki jih imam rad?

Hitro izgubite potrpljenje in kričite na otroke, ste osorni do partnerja in brez pravega razloga vzrojite?

Nepotrpežljivost do ljudi, ki jih imate radi, je en največjih pokazateljev depresije, kajti občutek nemoči, črnoglednost in na videz temna prihodnost onemogočajo strpnost v odnosu do bližnjih, čeprav so prav ti tisti, ki jih človek v takšni mentalni stiski najbolj potrebuje.

Sta se spremenila moj apetit in spanec?

Nenadoma ne morete več nadzorovati teka ali vam, na drugi strani, nobena jed ne diši in le s težavo vase spravite vsaj malo hrane?

Ponoči ne morete spati in dolge ure razmišljate o tem, kako neizprosno je življenje ali spite več, kot ste nekoč, saj se vam zdi, da ste le med spanjem varni pred groznim svetom?

Drastične spremembe v prehranjevalnih in spalnih navadah so še en od znakov mentalne bolezni, ki se, kadar ostane spregledana le še poglablja, s primernimi ukrepi, predvsem terapijo, pa jo je mogoče premagati in tako na življenje znova pogledati s svetlejše plati.

Če ste se znašli v hudi stiski, brez omahovanja poiščite strokovno pomoč na naslednjih številkah in naslovih: 
 
• 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč) 

• 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24 ur/dan) 

• 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro) 

• 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj) 

• 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24 ur/dan) 

• www.tosemjaz.net – pomoč za mlade 

• www.zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora

 

Povzeto po pisanju portala Your Tango

Preberite še: Tri oblike vadbe, ki najučinkoviteje pomagajo pri soočanju z depresijo

Morda vas zanima tudi: Novi dokazi, da družabna omrežja povečujejo stopnjo depresije in osamljenosti

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)