Utrujeni? Med vikendom ne morete nadomestiti primanjkljaja spanca

Ker je dober spanec neprecenljiv, se izogibajte napakam, zaradi katerih se vsako jutro zbujate utrujeni.

25.3.2019 ob 4:54

zenska_spanje_micna.jpg

Po napornem tednu si ničesar ne želite bolj, kot v soboto in nedeljo spati dolgo. Čim dlje. Tudi vse do kosila. A prav poležavanje, ki si ga privoščite med vikendom, na spanje v delavnih dneh ne vpliva najbolje in zaradi njega ste le še bolj utrujeni.

Zakaj?

Spremenjen ritem spanja v prostih dneh negativno vpliva na spalno rutino tedaj, ko morate zjutraj vstati.

Čeprav vam misel, da bi med vikendom vstajali tako zgodaj kot tedaj, ko je treba v službo, prav nič ne diši, bi bilo smotrno budilko nastaviti na zgodnejše ure.

"Poležavanje ob koncu tedna je slaba navada, s katero ni mogoče nadomestiti pomanjkanja uric v postelji med delavnim tednom," Pure Wow povzema besede strokovnjaka za medicino spanja Matthewa Walkerja.

"Spanec ni kot bančni račun, nemogoče je z večjim pologom nanj pokriti rdečih številk. Možgani ne morejo z daljšim počitkom nadomestiti primanjkljaja, prav tako ne skladiščiti viška spanja za dneve, ko je tega premalo," je še dodal. Žalostno, toda resnično.

Zato je bolje vzpostaviti rutino, ob kateri boste vsako noč spali vsaj sedem do osem ur in ji slediti tudi tedaj, ko vam ni treba v službo.


Še en sovražnik

Še na nekaj opozarja strokovnjak: na gumb za dremež. Čeprav se zdi vaš prijatelj in zaveznik, je v resnici vaš sovražnik.

"Ne glede na to, kolikokrat ga vklopite, zaradi njega boste še bolj utrujeni, kot če bi vstali ob prvem znaku budilke. Kajti vsakič, ko po bujenju začnete nov cikel spanja, ga ponovni zvok grobo prekine. Ker se cikel konča preden se izteče, ste utrujeni bolj, kot če bi vstali takoj."

Recept za dober spanec: ustaljena spalna rutina in brez gumba za dremež. V resnici ni tako težko, kot se zdi.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Kako sem spet vzljubila jutra (piše: Manca Čampa Pavlin) ali pa Se zbujate neprespani? To so lahko razlogi, zakaj tako slabo spite

Priporočamo tudi: Zares nenavaden trik kako zaspati, če vas daje nespečnost


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)