To je bil prvi korak k premagovanju občutkov, ki sem se jih sramovala (zvezdnice o tem, kako so se soočale s poporodno depresijo)

Ker se o poporodni depresiji kljub pogostosti premalo govori, so v prid ozaveščanja svoje izkušnje z njo opisale Adele, Drew Barrymore, Courteney Cox in druge znanke s svetovne estrade.

23.2.2019 ob 4:58

adele_portret_micna.jpg

Vesela novica o nosečnosti, priprave na novega družinskega člana, slika o popolni družinici … po rojstvu otroka pa se vse spremeni. Čeprav gre vse po načrtih, ni mogoče predvideti psihičnega stanja mamice po porodu in to lahko preseneti poporodna depresija, za katero po nekaterih podatkih trpi vsaka šesta porodnica.

Čeprav je omenjena depresija pogosta, pa je še vedno veliko mamic, ki ob njej ne poiščejo pomoči ter same trpijo v svoji stiski.

Da bi se to vsaj malo spremenilo, da bi vse ženske spoznale, da poporodna depresija ne pomeni, da ne marajo svojega otroka in da zato, ker se z njo soočajo, niso slabe mame ter bi ob njej hitro poiskale primerno pomoč, je več zvezdnic odkrito spregovorilo o tem, kako so se z njo soočale same. Njihove izjave so zbrali pri Insiderju.

Adele

Leta 2012 je postala mama sinu Angelu, soočila se je s poporodno depresijo, a o tem ni želela govoriti z nikomer.  V pogovoru za Vanity Fair je kasneje razkrila, da so se zadeve tedaj, ko se je vendarle odprla in o težavah spregovorila s tesno prijateljico, začele obračati na bolje.

"Nekega dne sem rekla prijateljici, da vse skupaj sovražim in bruhnila sem v jok. Ona mi je s solzami v očeh odgovorila, da tudi ona vse to sovraži. Ni rešilo vsega, a je bil prvi korak k premagovanju občutkov, ki sem se jih globoko v sebi sramovala," je povedala.


Chrissy Teigen

Marca lanskega leta je za Glamur  zaupala, da je leta 2016 po rojstvu hčerke Lune utrpela poporodno depresijo:

"Tisto, kar so vedeli vsi, ki so mi bili blizu, razen mene same je bilo, da trpim za poporodno depresijo. Sama sem se samo spraševala, zakaj se počutim tako slabo, ko pa je vse v mojem življenju tako popolno."

Potem, ko je decembra 2016 njen zdravnik potrdil diagnozo, je igralki predpisal antidepresive in ko jih je začela jemati se je, kot je povedala, počutila kot čisto drug človek.


Drew Barrymore

Drew je povedala, da se po rojstvu prve hčerke Olivie ni spopadala s poporodno depresijo, se pa je ta pojavila po drugem porodu, ko se ji je leta 2014 rodila hči Frankie.

"Počutila sem se, kot bi nad mano visel težek oblak, nisem mogla dihati, vse skupaj je trajalo približno pol leta in ni mi bilo lahko," je zaupala za People.

drew_barrymore_portret_micna.jpg

Brooke Shields

Po rojstvu hčerke Rowan, leta 2003, je na lastni koži občutila poporodno depresijo, ki jo je podrobno opisala v knjigi Moja pot skozi poporodno depresijo  (Down Came the Rain: My Journey Through Postpartum Depression). 

Leta 2005 je pri Oprah Winifrey odkrito spregovorila o tem, kako se je počutila tik po rojstvu: "Nisem imela nobene želje po tem, da bi skrbela zanjo. Nisem se niti pretvarjala, da mi je mar. In tega me je bilo groza," je povedala ter dodala, da si ne želi, da bi bila še katera mamica stigmatizirana zaradi jemanja antidepresivov v namen premagovanja poporodne depresije:

"Če bi bilo z menoj narobe karkoli drugega, bi takoj tekla k zdravniku. Tedaj nisem. A ko sem končno spoznala, da je to edini pravi način ter ukrepala, so se zadeve začele obračati na bolje."


Bryce Dallas Howard

Leta 2010 je za Goop razkrila, da je poporodno depresijo utrpela pri rojstvu sina Theota, ki je na svet prijokal istega leta.

"Težko se spominjam tistega obdobja. Zdi se mi, kot bi doživela čustveno amnezijo. Nisem se mogla smejati, ne jokati, nič me ni veselilo, pretvarjala sem se, da mi je mar, vendar mi v resnici ni bilo. Najraje sem bila sama, če ni šlo drugače, sem pobegnila v kopalnico in tam doživljala napade panike," je zaupala zvezda Jurksega sveta in dodala, da se je na koncu zatekla k homeopatskemu zdravljenju ter poporodno depresijo premagala tudi s pomočjo zdravnika in prijateljev, pri čemer je posebej izpostavila Brooke Shields.

bryce_dallas_howard_micna.jpg

Sarah Michelle Gellar

Leta 2009 je na Instagramu obelodanila, da je po rojstvu hčerke Charlotte trpela za poporodno depresijo.

"Imeti otroka je čudovito, res je, da se življenje z njim spremeni, a postane izpopolnjeno, polno izzivov ter srečnih trenutkov," je zapisala. "Obožujem svoje otroke, tudi sama pa sem po prvem porodu utrpela poporodno depresijo. Imela sem pravo pomoč in depresijo premagala. Od tedaj so moji otroci zame največje darilo."


Courteney Cox

Leta 2005 je v intervjuju za USA Today povedala, da se je poporodna depresija pri njej pojavila pol leta po rojstvu hčerke Coco.

"Nisem mogla spati, moje srce je tolklo kot noro in res sem bila depresivna. Obiskala sem zdravnika, ki je ugotovil, da so mojih hormoni čisto podivjani."

Po poročanju revije People ji je zdravnik predpisal hormon progesteron, veliko utehe pa je našla pri prijateljicah Jennifer Aniston in Brooke Shields.

courteney_cox_portret_micna.jpg

Alanis Morissette

Leta 2016 se je po rojstvu hčerke Onyx soočila s težko obliko poporodne depresije, o kateri je za People spregovorila septembra še istega leta.

"Kot otrok sem si sebe predstavljala kot popolno mamo ob čudovitem partnerju. Vse skupaj ni bilo tako, kot sem si zamislila. Celih 14 mesecev sem premagovala poporodno depresijo."


Kendra Wilkinson

Potem, ko se je po rojstvu svojih otrok vsakič soočala s poporodno depresijo, se je odločila, da bioloških ne bo imela več.

Leta 2017 je povedala za E: "Če bi se z dragim odločila za več otrok, bi šla v posvojitev. Poporodno depresijo sem doživela po rojstvu prvega sina Hanka in drugega Alijaha. Moja izkušnja je bila težka, a sem jo premagala in za to sem hvaležna."


Princesa Diana

Leta 1995 je v intervjuju z Martinom Bashirjem za BBCjevo oddajo Panorama razkrila, da je imela težke nosečnosti in kasneje poporodno depresijo:

"Nekega dne sem se zbudila in nisem mogla iz postelje. Prepričana sem bila, da sem sama na celem svetu in bilo je grozno. Tedaj o tem nisem vedela ničesar. Nihče se o tem ni pogovarjal, nihče mi ni znal svetovati. Šele potem, ko sem brala o poporodni deperesiji, mi je bilo jasno, kaj se je dogajalo z menoj."

diana_harry_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Reuters

Preberite še: Justin Bieber v depresiji: videti je, da se bori sam s seboj ali pa Kako gore pozdravijo depresijo

Priporočamo tudi: Lepa Afna odkrito z Ulo: Vedno več mladih je utrujenih in izgorelih. Ne bi bila rada tam.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)