Sveže iz tiskarne: Navdihujoče jesenske knjižne novosti

Izbrali smo pet knjig, ki vas bodo navdihnile, opogumile, nasmejale in ganile do solz.

17.10.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages, založbe

Slika avtorja - Danaja  Lorenčič Piše:

Danaja Lorenčič

Sveže iz tiskarne: Navdihujoče jesenske knjižne novosti

Hladnejši jesenski dnevi so idealni za branje pod toplo odejo. Da vas bodo knjige pogrele kot skodelica toplega čaja ali vroče čokolade, smo pripravili za vas poseben izbor: knjigo, ki vam bo pomagala ponovno odkriti življenje, ki vam je bilo namenjeno; roman, v katerem so nanizane življenjske zgodbe, ki v enaki meri izvabljajo smeh in solze; zabaven in prodoren roman o ljubezni, družini in prijateljstvu; biografijo raziskovalke in revolucionarke Marie Curie, ki je svoje življenje spremenila v sanje in resnično zgodbo o tem, kako te bolezen nauči ceniti življenje.

Anthony De Mello: Ni se vam treba spreminjati, (Primus)

Knjiga Ni se vam treba spreminjati je namenjena zaposlenim, dejavnim, energičnim ljudem. V njej avtor ne opisuje mističnega odmika od življenja, ampak bralce sočutno spodbuja k sprejemanju resničnega življenja in sebe. Opogumi nas, da pobrskamo po svojem srcu in v njem odkrijemo iskrico razočaranja in nezadovoljstva, da bi našim očem razkril kraljestvo, v katerem že od nekdaj živimo, ne da bi to vedeli. Anthony De Mello, ki velja za enega največjih duhovnih učiteljev dvajsetega stoletja, nas s svojimi besedami navdihuje, preobrazi in obenem pomirja. Ta knjiga se korak za korakom zasidra v srce in nas  uči prepoznavati radost tam, kjer je običajno ne vidimo.

Elizabeth Noble: Družinske zgodbe, (Mladinska knjiga)

Britanska pisateljica ljubezenskih romanov je napisala srčno knjigo, ki je popolna za odmik od vsakdanjih skrbi. V njej spoznamo Charlieja, ki si za osemdeseti rojstni dan zaželi, da bi se okoli njega zbrala družina, saj se, odkar mu je umrla žena, le redko vidijo. Ko otroci sprejmejo njegovo vabilo, da bi skupaj preživeli nekaj dni v razkošni vili na podeželju, je navdušen. A kmalu spozna, kako zelo se je odtujil od svojih otrok in koliko trenutkov je zamudil s svojimi vnuki. Družinske počitnice je roman o ljubezni, odpuščanju in zaupanju, ki bralca osvoji že po prvih prebranih straneh, saj nas njeni junaki opomnijo, kaj v življenju resnično šteje.

Candice Carty-Williams: Queenie, (Mladinska knjiga)

Zabaven in prodoren roman o ljubezni, družini in prijateljstvu, ki podreza v sodobne družbene predsodke, je navdušil tako kritike kot bralce. Kar ni presenetljivo, saj je Candice Carty-Williams napisala čudovito, grenko-sladko zgodbo, ob kateri bralce prevzame magični občutek navdiha, ko glavna junakinja, ki ji gre v življenju vse narobe, uspe pretrgati svoje psihične vozle in najde svoj glas. Ta knjiga bo nagovorila tiste, ki se spopadajo s tesnobo, odvisnostjo od odnosov, bolečino zaradi strtega srca in z občutki nezadostnosti v svetu, kjer šovinizem in rasizem še vedno nista izkoreninjena. Queenie so nekateri označili za sodobno Bridget Jones. Če to res drži, pa se prepričajte sami.

Susanna Leonard: Marie Curie in vera v sanje, (Učila)

Navdihujoč roman o prvi ženski, ki je poučevala na pariški Sorboni in prvi ženski, ki je dobila Nobelovo nagrado na področju naravoslovja, je izšel v okviru zbirke Velike ženske. Velike zgodbe. Velike ljubezni. V njem spoznamo edinstveno pot raziskovalke, upornice in revolucionarke Marie Curie, ki je spremenila svet in svoje sanje pretvorila v resničnost. Že v otroštvu je namreč sanjala o tem, da bo nekega dne odšla iz Poljske, ki je bila pod rusko okupacijo. Dvajset let pozneje so se njene sanje uresničile, ko se je vpisala na Sorbono. Toda njen boj se nadaljuje, saj v svetu znanosti ni prostora za ženske. Vendar Marie ne obupa, ampak sledi svojemu poslanstvu. Kljub vsem oviram in preprekam se posveti raziskovanju – in zaživi novo življenje.

Ko spozna šarmantnega fizika Pierra Curieja, je njena sreča popolna, saj je on njena velika ljubezen in skupaj dosežeta revolucionarne uspehe. Toda cena za to je visoka in Marie ne sluti, kakšne tragične udarce ji bo še zadalo življenje.

Suleika Jaouad: Med dvema kraljestvoma, (Učila)

''Vsak, ki se rodi, ima dvojno državljanstvo, kraljestva zdravih in kraljestva bolnih,'' je zapisala Susan Sontag v knjigi Illness as Metaphor. Suleika Jaouad je dodobra spoznala oba svetova in se v obeh soočala s trenutki, ki so jo spravili na kolena. Pri rosnih dvaindvajsetih letih so ji postavili diagnozo levkemije in ji napovedali petintridesetodstotno možnost preživetja. Naslednjih pet let so njen svet predstavljale številne zdravstvene težave, slabosti, bolnišnična postelja, fluorescentne luči, žičke in cevčice. Postala je pacientka 5624, ki se je odpovedala svobodnemu življenju, da bi preživela.

Toda, ko je ozdravela, je spoznala, da ne zna več živeti. Z namenom, da bi našla smisel v življenju se je odpravila obiskati številne neznance, ki so ji v odgovor na njeno kolumno v New York Timesu z naslovom Prekinjeno življenje pisali o lastnih izkušnjah z življenjem, smrtjo, zdravljenjem in okrevanjem. Nepozabna srečanja in njena lastna izkušnja z boleznijo, ki ji je zadala mnoge udarce, so jo privedli do nastanka knjige Med dvema kraljestvoma. V njej osvetljuje univerzalna vprašanja o tem, kako živimo, žalujemo, okrevamo in rastemo in kaj pomeni začeti znova. To je knjiga, ki jo je priporočljivo vzeti v roke, kadar nam kaj ne gre po načrtih in bi najraje obupali – opomni nas namreč, kako dragoceno je naše življenje.

Preberite še: Sally Rooney: kaj je s to pisateljico, da ti tako zleze pod kožo?

Morda vas zanima tudi: Štiri najlepše knjige za lahko noč


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)