Knjižne novosti: Od čudovitih romanov do duhovnih spoznanj

Pred in med pandemijo je izšlo precej odličnih knjig.

15.5.2020 ob 5:30 | Foto: Christin Hume za Unsplash | Avtor: Da. M.

Knjižne novosti: Od čudovitih romanov do duhovnih spoznanj

Pri založbi Mladinska knjiga sta v zbirki Roman izšli dve novi deli francoskih avtorjev Davida Diopa in Olivierja Gueza, v zbirki Kapučino je izšla knjiga ameriške pisateljice Julie Phillips.

Knjiga Več kot brat  francoskega pisatelja senegalskih korenin Davida Diopa je po izboru slovenskih študentov najboljši francoski roman 2018; pisatelj bo Slovenijo obiskal v času letošnjega knjižnega sejma. Priznanje (Renaudotova nagrada 2017) je osvojil tudi roman uveljavljenega francoskega pisatelja Olivierja Gueza Izginotje Josefa Mengeleja. Obe knjigi sta izšli s podporo in v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Ljubljani.

Zbirka Kapučino je bogatejša za roman Izginuli svet avtorice Julie Phillips. Knjiga je pravi literarni mozaik skrivnostnega ruskega polotoka Kamčatka.

VEČ KOT BRAT - David Diop

prevod Janina Kos, spremna beseda Katja Zakrajšek

David Diop v romanu Več kot brat odstira doslej slabo znano poglavje prve svetovne vojne - udeležbo kolonialnih vojakov v bojih v Evropi.

Alfa Ndiaye se skupaj z najboljšim prijateljem znajde daleč stran od rodnega Senegala. Kot vojak na strani francoskih bojnih sil dneve preživlja vkopan v jarke sredi bojnega polja. Ko njegovega prijatelja v eni od bitk hudo ranijo, mu Ndiaye ne more izpolniti želje in ga odrešiti smrtnih muk. Alfa ne more ubiti svojega brata, ubijanje je greh, norost, ki jo odklanja, dokler prijatelj ne umre.

Roman je prejel Goncourtovo nagrado dijakov in Goncourtovo nagrado Slovenije.

IZGINOTJE JOSEFA MENGELEJA - Olivier Guez

prevod Saša Jerele

Guezov križanec med zgodovinskim in biografskim romanom, ki se obenem bere kot geopolitični triler, je rezultat avtorjeve izčrpne raziskave povojnega dogajanja okrog nacističnega zdravnika v Auschwitzu, Josefa Mengeleja. V njem Guez zastavlja vprašanja, ki se v evropskem (in širše političnem) prostoru pojavljajo že vse od konca druge svetovne vojne: Kaj se je zgodilo z zloglasnim Angelom smrti? Kako je mogoče, da je kar trideset let ostal na prostosti? In zakaj se je kljub organizirani mednarodni preiskavi izmaknil roki pravice? Doslej še neizpisana in predolgo zamolčana zgodba razkriva geopolitične mahinacije glavnih političnih silnic 20. stoletja in pokaže, kako hitro se v človeški zavesti spremeni zgodovinska perspektiva.

 

Guez je uveljavljen francoski pisatelj, novinar, esejist, scenarist in kolumnist. Z romanom Izginotje Josefa Mengeleja je leta 2017 osvojil Renaudotovo nagrado.

IZGINULI SVET - Julia Phillips

prevod Danica Križman

Ameriška pisateljica Julia Phillips nas v svojem prvencu popelje skozi deželo neukrotljive lepote in hudih nasprotij - neprehodnih gozdov in prostrane tundre, sovjetske nostalgije in etničnih manjšin, okostenelega šovinizma in prebujajočega se feminizma; to je edinstven in presunljiv portret Kamčatke v vsej njeni raznolikosti. Ko nekega avgustovskega dne na kamčatski obali izgineta dve deklici, sestri, policijske preiskave kmalu zajamejo bližnjo in širšo okolico ter pretresejo tesno povezano žensko skupnost. Med brezplodnim poizvedovanjem, ki se vleče vse leto, se pred nami zvrsti dvanajst zgodb, dvanajst pričevanj. Vsako je tako ali drugače povezano z izginotjem, obenem pa vsako odstira novo plast kamčatske družbe, dokler se počasi, mesec za mesecem, pred nami ne izriše celovita podoba tega kančka sveta.

Izginuli svet so kritiki soglasno razglasili za enega najboljših romanov tega leta in ga med drugim nominirali za ameriško državno nagrado za književnost.

Založba Primus pa obvešča o kar 13 novih knjižnih naslovih, ki v njihovih knjigarnah že čakajo na bralce. Knjige z duhovno vsebino ter priročniki za osebno rast bodo marsikomu sedaj še posebno zanimivi. Med novimi naslovi sta dve knjižni izdaji kultnega Osha in pa tudi slovenske avtorice Melite Kuhar, ki nadaljuje svojo zbirko Svetovalnica.

TANTRA – Osho

V tej  uspešnici  Osho  razpravlja  o  mističnih  uvidih  iz  starodavnih  tantričnih  del  ter  številnih  pomembnih  tantričnih meditacijskih tehnikah, ki so za sodobnega iskal-ca enako pomembne, kot so bile za iskalce v davnini.Osho v to kompleksno temo vnaša svojo edinstveno meša-nico modrosti, humorja in izzivalnega navdiha.

ZRELOST – Osho

V kulturi, obsedeni z mladostjo, in odločeni, da se je treba za vsako ceno izogniti starosti, si ta knjiga drzne posta-viti vprašanje, ki je bilo tako rekoč pozabljeno v dobi viagre in lepotnih operacij. Kakšne koristi utegne prinesti sprejemanje naravnosti  procesa  staranja,  namesto  da  se  skušamo  oklepati  mladosti in njenih užitkov vse do groba?

Osho  nas  opomni  na  razliko  med  odraščanjem  in  staranjem.  Tako  v  naših  odnosih  z  drugimi  kot  pri  uresničevanju  naših  lastnih usod nas opominja na užitke, ki jih lahko prinese samo prava zrelost. Očrta deset poglavitnih ciklov rasti v človeškem življenju,  od  sveta  nase  osredotočenega  predšolskega  otroka  do razcveta modrosti in sočutja v starosti.

ISKANJE ŽIVLJENJSKE VIZIJE – Michael Bernard Beckwith

Zakaj ste prejeli ta edinstveni dar svojega življenja – in kako ga boste uporabili? Pri iskanju odgovora na to vprašanje vam bo v veliko pomoč ta knjiga, ki je dragocen vodnik za vse, ki želite pospešiti svojo duhovno rast.

V knjigi boste spoznali:

  • štiri faze duhovne  rasti  –  zavest  žrtve,  zavest  manifestacije,  zavest  kanaliziranja in zavest bivanja – njihove značilnosti in nasvete, kako napredujemo skoznje;
  • ples soustvarjanja –  kako  najdemo  ravnotežje  med  delovanjem  in  predajo;
  • »temno noč duše« – vodnik za krmarjenje negotovih premikov med fazami zavesti;
  • kako proces iskanja vizije uporabimo na vseh življenjskih področjih, vključno z odnosi, financami, delom in duhovnimi praksami.

SEDEŽ DUŠE – Gary Zukav

V več kot petindvajsetih letih je bilo po vsem svetu prodanih več  milijonov  izvodov  te  sodobne  klasike  –  klasike,  ki  ima  moč, da spremeni vaše dojemanje sveta. Gary Zukav nas v Sedežu duše vodi v resničnost onkraj petih čutov in  globoko  v  sfere  duše.

Z briljantnim  opisom  kompleksnosti  človeške izkušnje nam v knjigi ponudi edinstveno priložnost, da poglobimo razumevanje sebe.

Izdaja  ob  25. obletnici  te  priljubljene  knjižne  uspešnice je proslavljena z uvodoma,  ki  sta  ju  napisali  Oprah  Winfrey in Maya  Angelou. Ta dopolnjena izdaja vsebuje tudi nov avtorjev predgovor in priročnik, ki vam bo pomagal najti globlji pomen in izpolnitev.

UBUNTU – Mungi Ngomane

Ubuntu je beseda, ki izvira iz južnoafriške filozofije in obsega idejo, da je oseba oseba samo skozi drugo osebo. Je verovanje v univerzalno človeško vez: Sem zato, ker si ti.

Štirinajst naukov mavričnega ljudstva predstavlja temeljno znanje, ki nam pomaga sobivati v miru in harmoniji. S pomočjo zgodb, ki opisujejo človeškost, povezanost in soodvisnost, nam ta knjiga pomaga osmisliti svet in svoje mesto v njem.

Ta navdihujoči vodnik, ki vključuje tudi praktične vaje, nas vodi k bolj izpolnjujočemu življenju kot del veliko večje družine, ki ji pripadamo vsi. Ob raziskovanje idej prijaznosti, odpuščanja, strp-nosti in moči poslušanja nam pokaže, kako je življenje še lepše, kadar smo povezani.

ENA STVAR – Gary Keller in Jay Papasan

Vsi želimo manj. Želimo manj motenj in manj obveznosti. Dnevna ploha e-mailov, sporočil, tvitov in sestankov nas odvrača od dela in v nas kopiči stres. Hkratne zahteve dela in družine terjajo svoj davek. In za kakšno ceno? Delo ni opravljeno dobro, roki so zamujeni, plače so manjše in napredovanja ni na vidiku – in poleg tega smo še pod stresom.

In vsi si želimo več. Želimo več produktivnosti. Želimo več denarja za boljše življenje. Želimo več zadovoljstva in več časa zase, za svojo družino in prijatelje.

Zdaj lahko imate oboje – manj in več

V svetovni uspešnici ENA stvar se boste naučili, kako:

  • ugotoviti, kaj je pomembno in kaj ne,
  • doseči boljše rezultate v krajšem času,
  • zanesljivo doseči cilje,
  • zmanjšati stres,
  • vztrajati,
  • postati najboljši v tem, kar je pomembno za vas.

ENA stvar vas bo popeljala do doseganja izjemnih rezultatov na vsakem področju vašega življenja.

PREDNOST SREČE – Shawn Achor

Naša formula je napačna! Tradicionalna  modrost  pravi,  da  če bomo trdo delali, bomo bolj uspešni, in če bomo bolj uspešni, bomo posledično tudi bolj srečni. Toda nedavna odkritja na področju psihologije kažejo, da je ta formula v resnici obrnjena v napačno smer: sreča je predhodnica uspeha in ne obratno.

Shawn Achor, ki je več kot desetletje poučeval na univerzi Harvard in svetoval najuspešnejšim ameriškim podjetjem, se v tej svetovni uspešnici opira na lastne raziskave in raziskave vodilnih psihologov, da bi popravil to zlomljeno formulo. Ob tem nam predstavi sedem praktičnih načel pozitivne psihologije in nam pokaže, kako lahko prednost sreče uporabimo sami, da postanemo bolj uspešni pri vsem, kar počnemo.

ZDRAVILNA MOČ REGRESIJE – Brian Weiss

Kot tradicionalen psihoterapevt je bil dr. Brian Weiss osupel in skeptičen, ko je ena od njegovih pacientk začela doživljati travme iz preteklih  življenj,  v katerih naj bi se skrival ključ do njenih nočnih mor in paničnih napadov.

Toda v času njunih seans je postajal vse manj skeptičen, ko je začela kanalizirati  sporočila iz »prostora  med  življenji«, ki  so  vsebovala  razkritja o njegovi družini in mrtvem sinu. Dr. Weissa je močno pretreslo, kar se je dogajalo na njunih terapevtskih seansah, saj je nasprotovalo njegovemu konvencionalnemu psihiatričnemu mišljenju, ko se je iz oči v oči prvič srečal s konceptom reinkarnacije.

Po terapiji s Catherine, ki je pod hipnozo opisovala svoja pretekla življenja in dejstva o njegovi  družini,  ki  jih  nikakor ne bi mogla  poznati,  je postal prepričan, da del človekove osebnosti preživi fizično smrt. S pomočjo terapije o preteklih življenjih mu je uspelo ozdraviti pacientko in začeti novo, bolj osmišljeno fazo svoje kariere. 

ISKRENO O OSEBNI RASTI – Melita Kuhar

Vsak od nas živi v svojem telesu, razmišlja s svojimi možgani in čustvuje s svojim srčkom. Vsi smo edinstvena bitja. Kako se  soočati  z  minljivostjo? Kdo  sem v resnici?  Kaj me definira? Česa se bojim? Kaj sploh pomeni delo na sebi? Osebna rast je pot, polna izzivov. Da se poglobimo v lastne vzor-ce,  prepričanja  in  programe,  potrebujemo  veliko  mero  poguma  in  odločenosti,  da  zakorakamo  iz  cone  udobja  in  si  dovolimo  iti  onkraj dosedanjih gabaritov spoznavanja sebe ter lastnih odzivov na različne življenjske situacije.

Vem, da ste pogumni. Poglobite se v moja razmišljanja, ki izvira-jo iz mnogih zgodb in izkušenj dela v Svetovalnici in iz lastnega procesa  osebne  rasti  ter  uvidov.  Ta  razmišljanja  nosijo  mnoge  darove bolj zdravega odnosa do lastnega bivanja in življenja tukaj in zdaj – to pa je tudi tisto, kar največ šteje.

MEDITACIJA – Matteo Pistono

»Meditacija je bila eden od največjih darov, ki sem jih prejel. Iz spoštovanja se priklanjam svojim učiteljem in duhovnim prijateljem, ki so me učili. Da sem prišel do tega, da spoznam svoj um, je bila najbolj izpopolnjujoča in globoka pot, na katero sem se podal v svojem življenju. Veselim se, da jo podelim z vami,« pravi avtor Matteo Pistono.

Pistono je bil rojen in odraščal v Wyomingu, študiral antropologijo na tamkajšnji univerzi in leta 1997 postal profesor umetnosti in indijske filozofije šole za orientalske in afriške študije na Univerzi v Londonu. Po delovanju na inštitutu v Washingtonu na tibetanskih kulturnih programih je Pistono desetletje živel in potoval po Himalaji in na Zahod prinesel realen opis in fotografije zlorab človekovih pravic Kitajske v Tibetu, ki jih je opisal v In the Shadow of Buddha.

KDO PRAVI, DA NE ZMOREŠ – Daniel Chidiac

Zakaj  se  obnašate tako, kot se?   Zakaj so nekateri ljudje visoko motivirani, medtem ko se drugim ne ljubi niti vstati in poiskati televizijskega daljinca? Kaj spremeni človeška življenja? Kako spremeniti svoj pristop in pogled, ko se zdi, da se svet okrog vas ruši? Kako ustvariti svoje življenje tako, kot si ga želite? Kako zgraditi zaupanja vreden odnos sam s seboj, takega, ki vam bo zagotovil doseči to, kar ste si zadali?

Očitno je, da imamo vsi vizije o tem, kakšno življenje si želimo živeti, toda zelo redki takšno življenje izkusijo.

Zakaj? Gre morda za odpor, da bi iskali globlje? Gre zgolj za to, da ne vemo, kako? Žalostna resničnost je, da bo večina ljudi preživela življenje sanjajoč o drugem življenju, ki se zdi nedosegljivo. Upanje in vero v  njihovo  lastno  sposobnost  bodo  zakrili  oblaki  stresa  in  skrbi  vsakodnevnega življenja.

POSTANITE BREZMEJNI – Joe Dispenza

Ko sami izkusimo ali smo priča nečemu, kar smo nekoč poj-movali  kot  nemogoče,  se  znebimo  prepričanj,  povezanih  s  temi omejitvami v svojem življenju. In prav zato vam lahko ta knjiga spremeni življenje. Razkriva, kako lahko svoje sanje o pri-hodnosti spremenite v sedanjo resničnost, to pa tako, da prepričate telo, da se nekaj dogaja zdaj. Tako spoznate, kako sprožiti zaporedje čustvenih in fizioloških procesov, ki odsevajo vašo novo resničnost.

To je moč tega dela: v preprostem, neposrednem in lahko razumlji-vem slogu Joe Dispenza v eni sami knjigi razkriva odkritja kvantne znanosti, ki lahko spremenijo paradigme, ter poglobljene nauke, ki so jih poznavalci v preteklosti preučevali vse svoje življenje. Razkriva, kako postanemo brezmejni.

Preberite še: Melita, na pomoč! Čas si vzemite. Sicer si bo on vzel vas

Morda vas zanima tudi: Preverjeno - kateri nasveti za srečo dejansko delujejo in kateri žal ne


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)