Psihoterapevtka o obdarovanju: Starši so bolj občutljivi kot otroci

Otrok ne dobi kar si želi? Psihoterapevtka pojasnjuje, da pogosto starši doživljajo večje frustracije kot otroci.

5.12.2016 ob 8:37

bozic_shutterstock_416509951.jpg

Večina staršev na tem svetu si želi v prazničnem času, da bi se njihovim otrokom izpolnile njihove želje. Da bi jih pod božičnim drevescem čakalo tisto darilo, ki si ga želijo in ga nestrpno pričakujejo že vse leto.

Otroci razumejo

A žal ne gre vedno tako in pogosto se zgodi, da družinski proračun, ki je namenjen darilom, ne more izpolniti vseh želja in takrat se zgodi, da je razočaranje veliko. Ob tem psihoterapevtka Nevenka Podgornik pojasnjuje, da otroci vse to sprejemajo in prenašajo veliko bolje, kot mislijo starši. Pogosto so prav starši tisti, ki ob tem doživljajo večje frustracije kot otroci.

»Navadno ti starši  s svojim vedenjem zasledujejo sličico, da lahko svoje otroke osrečijo z nakupom tistega, kar si ti želijo, zlasti ko so čustva v prazničnem času intenzivnejša. Bojijo se, da bo otrok zelo razočaran, morda celo frustriran. Dobro je vedeti, da je to za otroka tudi priložnost, da se nauči ravnati z nezadovoljstvom, ki nastopi vsakič, ko se naša pričakovanja ne udejanjijo in to se nam seveda lahko v življenju večkrat zgodi. Ob tem se otrok tudi uči, kako lahko zamenja sličice, podobe, ki jih je zasledoval, potem pa bil primoran jih nadomestiti z drugimi in ob tem tudi doseči zadovoljstvo. To je za življenje dobro, ker se naučijo spreminjati zaznave in iskati nove izbire,« je dejala Podgornikova. 

shutterstock_525675256(1).jpg

Kaj, če dobi vse, kar si želi?

Psihoterapevtka pojasnjuje, da otroci v primeru, da dobijo vse kar si želijo, nimajo izkušnje, kako ravnati s frustracijo, kako se z njo soočiti in kako najti zadovoljstvo v drugih stvareh, situacijah oziroma v odnosih. »Lahko se zgodi, da bo kasnejše že najmanjše odstopanje od njihove želene sličice v osebnem svetu, predstavljalo tako močno frustracijo, da se bo izražala skozi določeno obliko nezadovoljstva, lahko tudi trpljenja.«

Pri starejših otrocih se lahko pojavijo vprašanja, zakaj niso dobili tistega kar si želijo, starši pa pogosto iščejo izgovore in različna pojasnila. »Starši se pri pojasnjevanju zatekajo k različnim izgovorom, navadno k tistemu za katerega oni osebno verjamejo, da bo za otroka najmanj boleč, da ga bo najlažje sprejel,« je pojasnila.

A otrokom ni potrebno lagati, lahko jim odkrito povemo, da nečesa ne želimo kupiti, ker se nam ne zdi primerno, ker je predrago, ker gre le za trenutno željo, ker želimo za ta denar kupiti kaj nujnejšega »Če povemo iskreno, bodo tako bolje razumeli in tudi sprejeli, kot pa, da bi se izmišljevali in podcenjevali njihovo inteligenco s 'praznimi' izgovori.« V nadaljevanju je še pojasnila, da je tudi morebitno manipuliranje s korenčkom oz. palico, povsem odveč in celo škodljivo, saj starši otrokovo vedenje vežejo na nagrado, darilo oz. na odtegnitev nagrade oz. kaznovanje. »Takšni grožnji otrok prilagodi vedenje zaradi nagrade, ki jo bo dobil, ne pa zato, ker je določeno vedenje pač primerno,« še pove za konec.

Avtor: Pia Pangos
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)