Psihoterapevtka razkriva, kdo lahko podleže nakupovalni mrzlici

Se ob tem, ko zapravljate, počutite bolje? Psihoterapevtka pravi, da verjetno želite zapolniti neko praznino.

1.12.2016 ob 7:10

shutterstock_519640072 (1).jpg

Bliža se čas obdarovanja in gotovo si vsak izmed nas želi, da bi svoje najdražje razveselili s popolnim darilom. Ponudbe prazničnih daril so na vsakem koraku in povsem razumljivo je, da si v drugi polovica decembra mnogi želijo, da bo decembra čim prej konec. 

Psihoterapevtka Nevenka Podgornik je za Mično razkrila, kako v tem času ravnati in ohraniti trezno glavo, da ne podležemo nakupovalni mrzlici, zaradi katere nas lahko konec meseca boli glava. Pojasnila je tudi, zakaj nekateri čutijo veliko potrebo po tem, da svojo naklonjenost izkazujejo s pretiravanjem in dragocenostjo darila. 

--> Preverite še Osem pravil uspešnega nakupovanja

Bomo podlegli nakupovalni mrzlici?

»V sodobni družbi, ki je izrazito potrošna in ki že zelo zgodaj začne z vzgajanjem potrošnika, bi lahko rekli, da neko intenzivno nakupovanje traja skozi vse leto, seveda v okviru zmožnosti posameznika. Se pa to brez dvoma še stopnjuje v času praznikov in obdarovanja, ko želimo osrečiti drug drugega tudi z darili. Pri tem so pomembna prepričanja, ki so vedno v ozadju določenega ravnanja, tudi prekomernega nakupovanja,« je opisala psihoterapevtka in nadaljevala, da v kolikor verjamemo, da lahko z zmernostjo dosežemo pozornost, pripadnost, povezovanje z drugimi, in to bistveno bolj kot s pretiravanjem ter izkazovanjem moči in veljave z dragocenostjo nekega darila, potem nimamo nobene potrebe po tem, da podležemo nakupovalni mrzlici.

--> Dobro je vedeti tudi, za katere kose je škoda vaših evrov

shutterstock_524081110 (1).jpg

Bodite pozorni nase!

A pogosto je tako, da ne nakupujemo le zato, ker bi želeli nekoga obdariti. Pri tem igra veliko vlogo tudi naše počutje ob tem, ko v nakupovalnem središču nabiramo darila. »Ni edini cilj nakupovanja ta, da želimo osrečiti druge. Z nakupovanjem pogosto želimo izboljšati tudi lastno počutje, morda zapolniti praznino oz. zmanjšati nezadovoljstvo, ki ga sicer občutimo. Dobro je, da smo pozorni tudi na ta čustveni vidik zlasti kompulzivnega nakupovanja.«

Sledite Mični tudi v prihodnjih dneh, ko bomo objavili članek, v katerem bo Nevenka Podgornik razkrila, kako vpliva na otroka, če ne dobi tistega, kar si želi. Razkrila bo tudi, kako otroku pojasniti, zakaj ni dobil tistega, kar si je želel. 

Avtor: P. Pa. 
Foto: Shutterstock

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)