Odlični načini za krajšanje časa na dolgih poteh in v prometnih zastojih (Poletje 2022)

Z domiselnimi igricami poskrbite, da vam in otrokom med vožnjo v avtomobilu ali v avtodomu ne bo dolgčas.

1.7.2022 ob 6:07 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Odlični načini za krajšanje časa na dolgih poteh in v prometnih zastojih (Poletje 2022)

Je že tako, da se poleti, zlasti, kadar se odpravljamo v turistična središča ali večja mesta, kaj rado zgodi, da se ujamemo v kolono pločevine, kar znatno podaljša čas potovanja.

Vsi popotniki, ki dolge razdalje premagujejo na štirih kolesih, naj si bo z avtomobilom ali avtodomom, se tako velikokrat znajdejo v zadregi, kako sebi in sopotnikom krajšati čas. Zlasti, kadar se z zadnjih sedežev začno oglašati vsega naveličani otroci.

A ne glede na to, kako neprijetna je misel na dolge vožnje in neskončno čakanje na prometnicah ali mejnih prehodih, vedno obstajajo načini za popestritev.

"Iz lastnih izkušenj lahko povem, da tudi tedaj, ko so bili otroci še majhni in smo kljub njihovi starosti premagovali dolge razdalje, zabava v avtu nikoli ni bila izvzeta. Veliko smo prepotovali: bili smo po Italiji, po bivši Jugoslaviji, večkrat po Veliki Britaniji ter z avtodomom po Španiji in Korziki.

Tedaj še ni bilo toliko novodobnih pogruntavščin v obliki pametnih telefonov, tablic in drugih napravic, s katerimi se lahko malčki zamotijo sedaj," pove mamica, ki ima za seboj že kar nekaj kilometrov in doda, da se je vedno zgražala, ko je videla, kako otroci v avtomobilih, ki peljejo mimo, gledajo v zaslone na naslonjalu sprednjih sedežev.

Takšni primeri so bili takrat redki, pa vendar se ji je zdelo, da so s tem, ko je bil vsak zazrt v svoj pisani svet, prehitro stopali proti invidualizmu, ki je v marsikaterem pogledu prerastel že vse meje.

"Čas, ki smo ga preživeli na poteh, je bil za nas ena od priložnosti za druženje in smo ga zato dobro izkoristili," pove in naniza nekaj uporabnih načinov za zabavnejše in bolj kratkočasne poti brez zrenja v zaslone.

Pravljice

Avdio pravljice so žal nekolkiko pozabljena, a odlična popestritev dolgih voženj in tudi predmet pogovorov o tem, kaj se v njih dogaja. "Naša zbirka pravljic, tedaj še na zgoščenkah, je bila res obsežna.

Čeprav so se praviloma v avtu nato vrtele samo tri. Imeli smo vrstni red, po katerem je vsak otrok lahko enkrat izbral svojo najljubšo. Tudi s soprogom sva kdaj prišla na vrsto z glasbo po najinem okusu, še večkrat pa so iz zvočnikov odmevale otroške pesmice, ki smo jih skupaj zapeli, saj smo jih hitro znali na pamet." se spominja mama.

Neskončnost iger

Prav je, da se večkrat ustavimo, kajti ne glede na to, kako zabavno je dogajanje v avtu, treba je ohraniti realna pričakovanja: malčki se hitro naveličajo sedenja. Med vožnjami pa za krajšanje časa prav pridejo različne igrice in uganke.

"Ena od naših priljubljenih je bila tvorjenje povedi, ki so se velikokrat razvlekle v prave jare kače. Tisti, ki začne, pove besedo. Drugi ponovi prvo besedo in doda svojo. Tretji ponovi prvi dve besedi, doda svojo in tako naprej. Tisti, ki se prvi zmoti (katero besedo izpusti ali ne pove prave) izpade, tisti, ki ostane, je zmagovalec.

Igra je še kompleksnejša, če vključimo pravilo, da se mora vsaka naslednja beseda začeti na zadnjo črko prejšnje.

Smeha ob tej igri nikoli ni zmanjkalo, saj se besede niza spontano, brez predhodnega razmisleka," se spominja popotnica in doda še eno zabavno igrice za krajšanje poti:

"Nekdo si zamisli predmet, žival, osebo … ostali pa morajo ugibati, koga ali kaj ima v mislih. Zastavljajo mu vprašanja in na koncu se počasi dokopljejo do odgovora, ki je lahko čisto nepovezan s potovanjem ali se nanaša nanj."

Avtodom ponuja več možnosti

Na potovanjih z avtodomom se nabor dejavnosti še nekoliko poveča: risanje, barvanje pobarvank, branje knjig, igranje kart in drugih družabnih iger, reševanje ugank v ugankarskih revijah so dobrodošli načini za krajšanje časa in naj kar najpogosteje nadomestijo različne novodobne napravice.

Dolge vožnje so namreč lahko odličen način za spodbujanje domišljije, govornih spodobnosti in bogatenje besednega zaklada otrok, ki jih v nasprotnem primeru vse prezgodaj vase potegnejo sodobni pripomočki in jih oropajo marsikatere popotniške izkušnje.

Preberite še: "V tujini so nam vlomili v avtodom" (zgodba Slovenke in nasvet, kako ukrepati)

Morda vas zanima tudi: Priljubljena popotnika razkrivata pet najljubših izletov po Sloveniji


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)