Pojasnjeno, zakaj malčki ne marajo zelene zelenjave

Za to, da otroci zavračajo zeleno zelenjavo, niso krivi sami, temveč zapuščina davnih prednikov.

19.9.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pojasnjeno, zakaj malčki ne marajo zelene zelenjave

Večina staršev dobro ve, da je izjemno težko malčka pripraviti do tega, da bi s krožnika pojedel zalogaj brokolija ali špinače. Brez težav pa otrok izprazni skodelico borovnic, malin ali korenčka.

Opravičilo vsem malčkom, ki zavračajo zeleno zelenjavo, ponuja znanost. Kajti kot je dokazala nova italijanska študija, ti za izbirčnost niso krivi sami, temveč je zapisana v njihovih genih, piše Miss7.

Glavno vlogo igra vid

"Vid je pri ljudeh, ko gre za izbor hrane, najpomembnejše čutilo. Po nekaterih teorijah so naši davni predniki z njegovo pomočjo ločevali tisto, kar je bilo primerno za uživanje od onega, kar na drug strani ni bilo. Skratka, naše čutilo za vid se je razvijalo tako, da so predniki po barvi z lahkoto prepoznali hranljive jagode, sadje in zelenjavo ter jih v bujni rasti brez težav ločili od zelenja, ki jih je obdajalo," je povedala profesorica kognitivnih znanosti, Raffaella Rumiati.

Za razliko od živali, denimo psov, se človek pri izbiri hrane torej zanaša predvsem na vid in v manjši meri na voh. Posebej učinkoviti pa smo pri ločevanju rdečega od zelenega. Opravljenih je bilo že več raziskav na temo barve hrane. Avtor zadnje, Francesco Foroni je pojasnil, da ima prav ta z vidika človeštva veliko sporočilno moč:

"V večini primerov velja, da bolj, kot je surova hrana, ki raste v naravi rdeča, hranljivejša je, medtem ko ima zelena praviloma le malo energije oziroma še ni primerna za uživanje. V tem se skriva tudi odgovor na vprašanje, zakaj otroci največkrat zavračajo živila, ki jih s krožnika pozdravljajo v zelenih odtenkih."

Na krožnike tudi zeleno

Bi morali upoštevati njihovo prazgodovinsko dediščino? Nikakor. Ne glede na genetiko je prav, da otroci jedo tudi zeleno zelenjavo. Treba pa je poiskati obliko, ki malčku tekne.

Brokoli je denimo mogoče kuhati, pražiti, ga pripraviti v obliki namaza v kombinaciji z nečim, kar imajo radi, ga dodati juham, pireju, skratka ga ponuditi tako, da otrok do zelene zelenjave ne bi dobil še večjega odpora, temveč bi jo zaradi okusa vzljubil.

Preberite še: Priznana slovenska pediatrinja o tem, kaj otroci res potrebujejo od svojih staršev

Morda vas zanima tudi: Edini starševski nasvet, ki ga potrebujejo novopečene mamice


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)