Bivanje v naravi viša inteligenco otrok

Otroci, ki veliko časa preživijo v zelenem okolju, imajo višji inteligenčni količnik in manj vedenjskih težav.

7.9.2020 ob 6:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Bivanje v naravi viša inteligenco otrok

V študiji, ki je vključevala 600 otrok, starih od deset do petnajst let, so strokovnjaki z belgijske univerze Hasselt dokazali, da je odraščanje v zelenem okolju povezano z višjo inteligenco in z nižjim tveganjem za vedenjske težave. Ti zaključki naj bi starše, vzgojitelje in učitelje spodbudili k temu, da bi otroci čim več časa preživeli v stiku z naravo in poudarjajo tudi pomen učenja na prostem.

Analiza, katere rezultate so objavili v publikaciji Plos Medicine je pokazala, da je inteligenčni kvocient pri otrocih, ki odraščajo v tesnem stiku z naravo (v gozdovih, na travnikih, v parkih), v povprečju za tri odstotke višji v primerjavi z otroki, ki večino časa preživijo v betonskem okolju ali v zavetju štirih sten. Prav tako je bilo pri prvih zaznati manj vedenjskih težav, kot sta denimo pomanjkanje pozornosti in agresija.

Več zelenja, manj stresa

Natančno ozadje povezave sicer še ni znano, strokovnjaki pa domnevajo, da so v zelenem, naravnem in pomirjujočem okolju otroci izpostavljani manjši količini stresa, prav tako imajo na prostem več možnosti za socialne stike in za razvoj kognitivnih sposobnosti.

 

Čeprav inteligenčni kvocient še zdaleč ni edino merilo inteligence, so strokovnjaki z omenjene ustanove še enkrat dokazali, da narava koristi razvoju možganov ter miselnih sposobnosti.

Vpliva pri vseh starostih

Izsledki omenjene študije sovpadajo z raziskavo, ki so jo leta 2015 izvedli znanstveniki z univerze Barcelona in je jasno pokazala, da je zeleno okolje tesno povezano z boljšim spominom in pozornostjo otrok ter tudi odraslih.

Zaključki obeh raziskav naj bi spodbudili odgovorne za vključevanje narave v življenjski slog. Ne le otrok, temveč tudi odraslih. Kajti tesna povezava z naravo je pomembna za ljudi vseh starosti.

--> Slovenka, ki živi v Boliviji: Zakaj tukaj otroci ne jočejo

Preberite še: 11 dokazov, da je jesen res čudovita

Morda vas zanima tudi:  Petletniki: Tako čudoviti in hkrati tako naporni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)