Otroci starejših mam so inteligentnejši in imajo še druge prednosti

Otrokom starejših mam je v zibelko položeno mnogo dobrega.

18.9.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Otroci starejših mam so inteligentnejši in imajo še druge prednosti

Nekdaj je veljalo, da je treba s snovanjem družine začeti čim bolj zgodaj. Plodnost pri ženskah je namreč na višku v dvajsetih, proti koncu tretjega desetletja življenja začne padati in s tem se zniža možnost za spočetje novega življenja.

Prav tako naj bi imeli mladi starši več energije in potrpežljivosti za delo z malčki kot tisti, ki družinico povečajo tedaj, ko že dopolnijo 40 let.

Prednosti odlašanja

A kot je pokazala najnovejša raziskava, ima tudi starševstvo v tem obdobju svoje prednosti. V njen namen so strokovnjaki z nemškega inštituta Max Plank proučevali milijon in pol Švedinj in Švedov, rojenih med letoma 1960 in 1991 in na podlag dobljenih rezultatov navedli,  da se mame, ki so dete povile potem, ko so že dopolnile 40 let, lahko veselijo njegovih boljših ocen v šoli.

Prav tako so njihovi otroci praviloma višji, bolj zdravi in dosegajo višjo stopnjo izobrazbe v primerjavi z otroki mlajših mam. Vsekakor spodbudna vest, saj se je do nedavnega poudarjalo le, da je med otroci starejših mam več primerov downovega sindroma in sladkorne bolezni.

Kaj se skriva v ozadju?

Omenjene izsledke so znanstveniki pojasnili takole: "Rezultati raziskave so tesno povezani z medicinskim, kulturnim in industrijskim razvojem družbe. Vsakoletno na vseh teh področjih pride do opaznega napredka. Biološko tveganje kasnejše nosečnosti torej izničijo boljši okolijski pogoji."

"Ženska, ki zanosi v štiridesetih, še desetletja občuti pozitivne učinke," je povedal  Mikko Myrsklä, direktor omenjenega inštituta za demografske raziskave in dodal:

"Prednosti, ki jih imajo otroci starejših mam, so večje od individualnih dejavnikov tveganja, ki jih prinaša kasnejša nosečnost. Žal pa se pri tem še vedno poudarja le negativne posledice odlašanja z zanositvijo, za pozitivne pa vedo le redki posamezniki."

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Priznana slovenska pediatrinja o tem, kaj otroci res potrebujejo od svojih staršev

Morda vas zanima tudi: Bivanje v naravi viša inteligenco otrok


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)