Nina Vodopivec: »Sprva sem bila polna jeze in želje po maščevanju« (INTERVJU)

Preberite si ekskluzivni intervju z Nino Vodopivec, ki jo pred nekaj dnevi na družabnih omrežjih delila svojo zgodbo in z njo prosila za pomoč iz stiske.

21.4.2022 ob 9:27 | Foto: Instagram Nina Vodopivec

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Nina Vodopivec: »Sprva sem bila polna jeze in želje po maščevanju« (INTERVJU)

Slovenija je znova pokazala, da ima veliko srce, se odzvala na prošnjo prve pevke skupine Tabu Nine Vodopivec in, kot je ta hvaležno zapisala v zadnji objavi na Facebooku je kvota, ki bi jo potrebovala za zdravljenje in za vrnitev v Slovenijo iz Združenih držav Amerike, kamor je pred leti odšla razočarana nad pravico in varnostjo, dosežena. Za Mično pa je podrobneje orisala svojo zgodbo, stisko in načrte za prihodnost.

Kot ste povedali v eni od svojih objav, ste iz Slovenije odšli pred štirimi leti, ker sta vas policija in sodišče v Žalcu pustila na cedilu. Zakaj pa ravno v Združene države Amerike? So bile vaša prva izbira?

Tam je bila moja prijateljica, najprej sem prišla do nje, nato pa poiskala samotno kočo sredi gozda velikanov Redwood, kjer sem se s knjigami zazrla sama vase in končno pogledala v svojo temačno stran, v strahove in v vzroke, ki so botrovali temu, da sem kar sem. 

Združene države Amerike so zame le ime. Tisto, kar me tu res privlači, so bogata mitologija staroselcev, njihovo življenje, kjer ni misli o lastninjenju našega planeta, narave. Vse to me je zanimalo že od otroštva, me navdajalo z radovednostjo in me hranilo z znanjem.

Vedno sem sanjala, da bom živela v tipiju, z naravo, s konji, in spoznala skrivnosti vesolja ter Matere Zemlje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NINA VODA (@ninainvoda)

Omenjate, da ste bili vključeni v ilegalne posle. Bi nam zaupali ali vsaj namignili, v kakšne?

Ves čas mojega bivanja v ZDA sem delala ilegalno, saj sem prekoračila vizo. Do korone sem delala kot terapevtka za um in telo. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja kovida sem ostala brez dela, še vedno pa sem morala preživeti in plačevati najemnino, ki je bila zelo visoka. Morala sem najti rešitev in zaneslo me je v svet konoplje.

Ne priznavam dominance separativnih konstruktov,  s katerimi si nekateri tako prizadevajo, da bi ovirali ali kar ustavili naše naravne tokove.

Že od rane mladosti sem vedno sledila svoji naravi in se nisem uklanjala avtoritarnim telesom. Dejstvo, da je temelj vsega živega narava, je moj center. Na stvari ne gledam kot na legalne in nelegalne, vidim samo, kaj nekaj je, kako deluje, kaj ponuja in kaj pušča za seboj.

In posel je na prvi pogled obetal?

Da, zdel se mi je lepa priložnost za zaslužek, s katerim bi lahko v Sloveniji kupila zemljo in uresničila svojo vizijo Legenda z Zvezdno vasjo, ki mi je bila podarjena v času pod Redwoodi. 

Najprej sem obrezovala konopljo, ki je tu, v Kaliforniji legalna, a kot rečeno, delala sem ilegalno, brez vize. Nato sem dobila priložnost in sem za nekaj rastlinjakov skrbela sama, za kar mi je bil obljubljen lep delež zaslužka, dovolj za nov začetek doma.

S prikolico sem se znašla na jasi sredi širnega gozda, devet mesecev garala, na koncu pa sem se lahko le obrisala pod nosom, saj so tisti, za katere sem delala izginili, ne da bi mi plačali. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NINA VODA (@ninainvoda)

Kako ste se sprijaznili s tem, da ste bili ogoljufani?

Seveda sem bila sprva polna jeze in želje po maščevanju, a sem si na koncu rekla, da sem se v pričakovanju hitrega zaslužka sama odločila za korak, ki na koncu ni bil poplačan in da moram celotno izkušnjo vzeti kot šolo.

Prišla sem prostovoljno, zavedala sem se tveganja, a sem ga v želji po uresničitvi sanj ignorirala. Sprijaznjena s temi dejstvi sem nato pol leta brez denarja iskala način, kako se izkopati iz situacije, a sem čutila, da tonem vedno globje v tla. Pristala sem pri dveh starejših ljudeh, ki se sama komaj preživljata, v zameno za prostor za mojo prikolico jima pomagam.

In če bi ne dobila infekcije ledvic in sepse, bi verjetno še vedno životarila pri njiju, zavita v sram ... Bolezen me je predramila iz nezdravih vzorcev razmišljanja in odločila sem se prositi za pomoč.

Vas je odziv na vašo stisko presenetil? 

Da, me je presenetil. Prijetno. Večkrat prej sem za delo spraševala slovenske prijatelje, pa nikoli nisem dobila pozitivnih odgovorov. Zato se mi je zdelo, da vedno le govorimo drugim, naj prosijo za pomoč, ko pa se nekdo res obrne na nekoga, ki bi lahko pomagal, ta ne stori ničesar.

Morda sem tudi zato oklevala s prošnjo, a ko sem spoznala, da druge poti ni, sem ljubitelje originalnih Tabujev prosila za pomoč. Najbolj vesela sem bila spoznanja, da je čas, ko sem dajala 110 odstotkov sebe na odru, pustil pečat in, da je ljubezen zmagala, da nekomu je mar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NINA VODA (@ninainvoda)

Nameravate po vrnitvi v Slovenijo tu ostati, oziroma kakšni so vaši načrti za naprej?

Moje sanje so projekt Legenda z Zvezdno vasjo, ki mu bom predana naslednjih  44 let. V domišljiji se že sprehajam po njej, jo naslavljam kot že obstoječo. Zavezala sem se, da zaživi brez lastnika, pripada Materi Zemlji in tam sobivamo brez sodb, s sprejemanjem vseh in vsakogar.

Gre za samozadostno in samooskrbno vas, namenjena je predvsem najstnikom, kjer se lahko nahranijo s spoštovanjem do njihovih darov in talentov, imajo prostor, ki spodbuja njihovo naravo in kjer se učijo biti zadovoljni s samimi seboj.

Prostor je rajski vrt, ki živi po naravnih zakonitostih, brez religij, političnega terorja in kapitalističnih destruktivnih kompromisov. To je ambient svobode, ki temelji na sprejemanju raznolikost in na spoštovanju prastarih znanj o človeški naravi in telesu, ki je edina resnična cerkev. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NINA VODA (@ninainvoda)

Kakšen nasvet bi dali vsem, ki razmišljajo o tem, da bi srečo našli v ZDA? Na kaj naj bodo prav posebej pozorni?

Bistvo moje stiske ni Amerika. Ves sodoben svet, tudi Slovenija, je poln predsodkov, sodb, tekmovalnosti, sovražnosti, materializma, občutka, da nikoli nimamo dovolj. V iskanju sreče se je najprej treba ograditi od vsega tega. Tudi mene je najprej gnala želja po zaslužku, kar je pustilo posledice, ki jih še doživljam.

Bila sem delavec, potrošni material, nekdo je na mojih plečih redil svoj trebuh. To bi se lahko zgodilo kjerkoli ...

Sicer pa mi je ameriška celina nahranila duha. Zemlja je mistična in Indijanci ter njihove modrosti  še vedno živijo pod skorjo površinskosti ter nas učijo, da smo si vsi različni, a vsi izhajamo iz istih pravic in dolžnosti, da so nam vsem dana ista tla, ena voda, en zrak in da je vir sreče v zavedanju, da je edina kvaliteta skrita v harmoničnem svetu, ki se vedno spreminja po naravnih zakonitostih, katere bi morali kot človeštvo sprejeti, ne pa se jim zoperstavljati.

Preberite še: Urša Trebušak: Z RTT hipnozo ljudem pomagam, da na novo programirajo svoj način razmišljanja

Morda vas zanima tudi: Po incidentu na Oskarjih se je oglasila Slovenka, ki ima tako bolezen kot žena Willa Smitha


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)