Najbolj nadležne stvari, ki jih ljudje počnejo v trgovini (tudi v Sloveniji!)

Nakupovanje hrane je nekaj neizogibnega, kar mora slej ko prej v tednu opraviti večina. In včasih se zdi, da smo tam vsi hkrati. Kako se ne bi smeli obnašati, da bi bil ta opravek karseda prijeten vsem sovozičkarjem?

23.5.2019 ob 10:40

nakupovanje_trgovina_vozicek_nadlezni_empatija.jpg

Tudi nakupovanje hrane ima svoj bonton. Česa v trgovinah res ne bi smeli početi in kakšni ljudje nam tam največkrat pokvarijo dan? (Ter kakšni ga polepšajo?)

Vrivanje v vrsto

Naj bo to vrsta pred blagajno ali za kruh, 99 odstotkov vprašanih v raziskavi Treadmill Reviewja o bontonu v trgovini, je mnenja, da je vrivanje v vrsto ena najbolj nesramnih stvari, ki jih ljudje počnejo v trgovini.

Nespoštovanje osebnega prostora

Kar 94 odstotkov vprašanih dobi mravljince, kadar kdo posega v njihov osebni prostor. S čim? Z rinjenjem vozička v hrbet, ko na tekoči trak zlagajo svoje stvari ali z dihanjem za vrat v vrsti za kruh.

Uporaba "hitre" blagajne za velike nakupe

Veliko supermarketov je že uvedlo tako imenovane hitre blagajne, ki so priporočene za nakupe do največ 10 produktov. Namenjene so za tiste, ki so resnično prišli le po kruh in mleko in bodo nakup opravili karseda hitro. Ko se na takšno blagajno primaje nekdo z zvrhanim vozom in vse skupaj skenira v počasnem posnetku, se napetost me hitrimi nakupovalci zviša.

Odlaganje stvari, ki jih nimate več namena kupiti, tja, kjer jim ni mesto

Ste že kdaj zagledali lonček jogurta med wc papirjem? Ni redkost. Je pa nadležno. Zgrešene nakupe pogosto odkrijemo šele doma, ko ugotovimo, da smo kupili nekaj, česar zagotovo ne potrebujemo. Če do tega spoznanja pridemo že, ko smo v trgovini, toliko bolje. Vendar pa je precej nesramno, če stvar odložimo na prvo polico, namesto da bi se sprehodili nazaj do tja, kjer smo jo našli.

Degustiranje hrane tudi tam, kjer ni degustacije

S tem seveda ne mislimo tistih promocijski otočkov, kjer lahko sem in tja izdelek pred nakupom dejansko poskusite. Odpiranje čipsa, še preden ga plačate, zobanje grozdja in jagod na oddelku sadja in zelenjave ter lomljene kruha pred plačilom, ni sprejemljivo.

Zapiranje prehoda z nakupovalnim vozičkom

Včasih kdo pozabi, da na svetu ni sam. Pa vendar, voza ne puščajte na sredini prehoda, medtem ko prebirate etikete živil, da se bodo drugi kupci lažje prerinili mimo.

Puščanje nakupovalnega vozička v vrsti pred blagajno, medtem ko "samo po nekaj skočite"

Razumemo, čakanje v vrsti je zoprna reč. Vendar "rezervacija" mesta v vrsti z vozičkom, medtem ko še malo nakupujete, ljudi, ki vas čakajo, spravlja ob živce. Ne bodite ta oseba.

Tisti, ki voziček pustijo nekje na parkirišču

Človeška lenoba včasih premaga tudi najboljše. Vendar to ni dovolj dober razlog, da razloženega nakupovalnega vozička ne bi bili sposobni odpeljati nazaj v "garažo". Prav zaradi takšnih primerov (in tistih, ki so jih odpeljali kar domov) so pred leti uvedli varovalni sistem, ki zahteva kavcijo pol, enega ali dveh evrov za uporabo vozička, ki jih nazaj dobimo samo v primeru, da ga vrnemo tja, kjer so njegovi bratje in sestre.

Tisti, ki parkirajo, ne da bi pomislili na sosede

Saj jih poznate. Tiste, ki v največji gneči avto parkirajo tako nemarno, da na pol zasedejo dve parkirni mesti. In tisti, ki ga parkirajo kar nekje na cesti, da vi svojega ne morete spraviti iz parkirišča. Ne bodite eni od njih.

*Bonus: Prijazni neznanci, ki te v vrsti spustijo naprej

Pa da ne bomo izpostavljali samo tistih, ki jih v trgovini ne maramo srečevati. Praksa, ki sicer počasi izumira, da v vrsti naprej spustiš tistega, ki ima v rokah samo eno stvar (le kako mu je to uspelo?), medtem ko je tvoj voziček zvrhan, vedno nekomu na obraz prinese nasmeh. Zakaj pa ne?


Avtor:
F. M.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 9 stvari, ki jih počnete med pogovorom in z njimi puščate slab vtis ali pa Teh 10 stvari samozavestni ljudje nikoli ne počnejo

Priporočamo tudi: "Pride dan, ko nismo na prvem mestu. Ko se vsem godi ista krivica. Ko vse boli." (piše: Maja Fister)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)