Kako poskrbeti za psa, ko gremo na dopust (toliko boste odšteli za varstvo) (poletje 2022)

Poletje je pred vrati in bliža se čas dopustov. Nekateri vzamejo psa zraven na počitnice, medtem ko drugi tega ne morejo storiti, saj hišni ljubljenčki niso dobrodošli v vseh namestitvah.    

1.6.2022 ob 6:57 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

Kako poskrbeti za psa, ko gremo na dopust (toliko boste odšteli za varstvo) (poletje 2022)

Če imamo sorodnike, sosede ali prijatelje, ki z veseljem poskrbijo za našega štirinožnega prijatelja, potem je zadeva rešena. Če pa nam nihče ne more priskočiti na pomoč, je v Sloveniji kar nekaj pasjih hotelov, ki vašemu psu lahko nudijo ustrezno varstvo. Toda pasji hoteli so čez poletje zelo zasedeni, zato ne odlašajte z rezervacijo.

Pravočasno poskrbite za varstvo psa

Tina, ki ima petnajstletnega psa Tačkota, je ugotovila, da je iskanje varstva za psa kar velik zalogaj.

»Ker je naš kuža nekoliko starejši, smo se odločili, da je bolje, če mu priskrbimo varstvo, saj težko prenaša dolgo vožnjo, pa tudi na morju ne uživa pretirano, ker ne mara vročine in ni navdušen nad plavanjem.

Lani je šel z nami na dopust, ker je bilo poletno varstvo za pse pri vseh ponudnikih na Štajerskem že zasedeno, letos pa smo se pravočasno pozanimali, kje lahko dobimo varstvo. Imeli smo srečo, saj smo dobili še zadnje mesto v času poletnih počitnic v pasjem hotelu, kjer resnično lepo skrbijo za pse.«

Preden oddate psa v varstvo, se pozanimajte, kje bo zanj najbolje poskrbljeno. Pomembno je, da vašega kosmatinca zaupate osebju z veliko izkušnjami, predvsem pa ljubeznijo do psov ter bivanje prilagodijo za vsakega psa posebej glede na njegove potrebe in zahteve.

»V preteklosti smo žal imeli tudi slabo izkušnjo s pasjim varstvom, saj smo ugotovili, da v enem od pasjih hotelov Tačko ni pil dovolj vode, psi niso imeli dovolj prostora in so bili vsi pomešani med seboj, čeprav se nekateri niso med sabo razumeli. Prav tako je bil naš pes večinoma na soncu, ker ni bilo dovolj prostora v senci, pa tudi sprehodi so bili zanj naporni, saj niso bili prilagojeni glede na starost psa.

A na srečo je bila to edina slaba izkušnja, večinoma smo bili nad pasjimi hoteli navdušeni. Všeč nam je bilo, ko smo ga pred leti zaupali v varstvo družini, ki sprejema le omejeno število psov -  nudijo jim namreč popolno oskrbo, da se počutijo kot doma, jih crkljajo, prav tako imajo lepo, veliko ograjeno dvorišče, kjer lahko psi tekajo. Fotografije našega kosmatinca pa so nam pošiljali preko e-pošte in družbenih omrežij, kar nam je veliko pomenilo. Priznam, da sem prvič, ko je šel Tačko v varstvo, jokala kot dež,« pravi Tina.

Popolne pasje počitnice

Da boste mirno odšli na dopust in vas ne bo skrbelo, kako je v tem času poskrbljeno za vašega štirinožnega prijatelja, je priporočljivo, da pred rezervacijo obiščete pasji hotel z vašim psom – tako bo lahko spoznal prostor in ljudi, zato začasna selitev zanj ne bo preveč stresna. Nekateri lastniki pasjih hotelov celo sami predlagajo, da jih obiščete, saj želijo preveriti, če se bo vaš kuža pri njih dobro počutil, kar potrjuje tudi Tina. 

»Lastnik pasjega hotela nam je predlagal, naj pridemo pogledati, kako je organizirano varstvo pri njih, pa tudi želel je videti, če se bo naš pes brez težav privadil nanj. Takoj, ko ga je pobožal, je Tačko pomahal z repom, zato smo vedeli, da mu ne bo hudega. Nato smo si lahko ogledali pasji hotel. Všeč nam je bilo, da je bilo dovolj prostora za pse. Poskrbljeno je bilo, da so ločeni med seboj, kar jim omogoča mir.

Vsak pes ima namreč svoj ločen prostor za dnevni počitek in miren spanec v udobnih posteljicah. Ko je čas za igro, imajo več zunanjih prostorov, kjer poleti skrbijo, da jim ni vroče, ponoči pa vsak kraljuje v svoji rezidenci.

Na voljo je tudi ograjen prostor, kjer se psi, ki se dobro razumejo, lahko skupaj igrajo. Vsak dan se odpravijo na sprehod v neokrnjeni naravi, ki je prilagojen potrebam psov – nekateri potrebujejo več gibanja kot drugi, smo pa za vsak slučaj povedali, da Tačko ni več vajen dolgih sprehodov, ker je že v zrelih letih.«

Koliko boste odšteli za varstvo psa?

Cene se gibljejo med 10 in 20 evri za dnevno varstvo ter med 15 in 25 evri za dan z nočitvijo. Pri nekaterih ponudnikih se cene razlikujejo glede na težavnost psa, termin (v času poletnih počitnic je cena višja) ali pa glede na težo psov.

»Za pse težke do 10 kg je cena 17 evrov na noč, za pse težke 10 kg ali več pa 20 evrov na noč, dnevno varstvo stane 12 evrov. V primeru, da za hrano poskrbimo mi, je doplačilo 3 evre na dan,« je navedeno na spletni strani enega od pasjih hotelov. 

Ne pozabite!

V pasjem hotelu bodo zahtevali, da je žival cepljena proti steklini in kužnim boleznim, poleg tega nekateri želijo, da prinesete zraven tudi hrano, posodo za pitje vode in odejico, če je vaš pes navajen spati na njej. 

Preberite še: Poletje 2022: Najlepši hrvaški otoki (ideje za počitnice)

Morda vas zanima tudi: Na počitnice že junija? Tu je nekaj odličnih predlogov, kam se lahko odpravite (poletje 2022)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)