Kako naj mladi starši prosijo za pomoč (ker včasih pač morajo)

Ko se nabere vsega preveč ali ko se zadeve glede skrbi za dom in otroka zapletejo, ni nobena sramota poiskati primerno pomoč.

12.4.2021 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako naj mladi starši prosijo za pomoč (ker včasih pač morajo)

Skomunicirati svoje potrebe in želje je težko v vsakem obdobju in zadeve niso prav nič lažje potem, ko se paru pridruži otrok. Življenje postane polno novih izzivov in nalog. Od vlačenja vozička po stopnicah v tretje nadstropje do poporodne tesnobe, dvoma vase in v svoje sposobnosti glede skrbi za otroka ter še bi lahko naštevali.

Verjemite, vsak mlad starš, pa naj ima na prvi pogled še tako vse pod nadzorom, se znajde v situaciji, ko se mu zazdi, da ne zmore več, da ne zna, da je vsega preveč.

In tedaj je prav, da zaprosi za pomoč, da poišče nasvet in da vsaj nekaj bremen preloži na ramo nekoga, ki mu lahko pomaga. Kako in na kakšne načine pa poiskati podporo pri prijateljih, družni, sosedih? Nekaj idej ima portal Healthline.

Ozavestite svoje želje in pričakovanja

Najprej: priznajte si, da je prehod na starševstvo svojevrsten izziv in da zadeve pač ne potekajo vedno gladko. To ne pomeni, da nalogi niste kos pomeni pa, da ste človek, ki kdaj stori tudi napako, se zlomi pod težo bremen, včasih preprosto ne ve, kako se prebiti skozi dan, čemu nameniti prednost in kaj lahko ostane ob strani.

"Zato je prvi korak seznam opravil, ki bi jih čez dan radi opravili in ureditev misli ter svojih prioritet," svetuje psihologinja Anna Hiatt Nicholadies in dodaja: "Ko boste imeli vse to izjasnjeno in nanizano, bližnjim povejte, kakšne so vaše želje, pričakovanja ter tudi, na katerih točkah bi jih radi prosili za pomoč."

Sezam opravil imejte vedno pri roki

Seznam, ki ste ga spisali, imejte vedno pri sebi. Usmerjal ne bo le vas, temveč tudi druge. "Ko se v prvih dneh po prihodu iz porodnišnice vrstijo obiski, bi vsi radi pridržali vaše dete, vi pa bi bili veliko bolj veseli, če bi vam obesili perilo, pospravili pleničke ali pripravili sendvič.

Ko vas torej vprašajo, če vam lahko pomagajo, pokukajte na seznam. Čeprav morda vprašajo le z vljudnosti bodo veseli, da so vam priskočili na pomoč in opravili katero od del, ki je na vašem spisku," je prepričana terapevtka Kayce Hodos.

Naj vam ne bo nerodno opominjati

Vprašati za pomoč ni lahko. Vprašati še enkrat za pomoč, je še težje. A če vam je prijateljica obljubila, da se bo oglasila pri vas in vam pomagala počistiti kuhinjo, vendar je na obljubo pozabila, jo brez zadrege opomnite na dane besede.

Naj vas ne bo strah ali sram. "Nesramno je ignorirati obljubo, sploh, ker morate skrbeti za svoje in za potrebe otroka. Zato vztrajajte v svojih željah in pričakovanjih. V tem ni nič slabega," je povedala Nicholadiesova.

Poiščite pomoč s pomočjo spletnih platform

Včasih podpore ne potrebujete v smislu konkretne pomoči, temveč bolj z vidika nasveta, tolažbe, deljenja podobnih izkušenj in drugih načinov, ki dokazujejo, da v dani situaciji niste sami.

 

V tem primeru so dobrodošla bilka različni forumi, klepetalnice in spletne platforme, na katerih ljudje s podobnimi težavami delijo svoje izkušnje, stiske in ideje, kako si iz njih pomagati.

Prav tako lahko v ta namen uporabljate družabna omrežja, vendar previdno z objavami. Konkretne nasvete in tudi predloge iščite v zaprtih skupinah in v individualnih klepetalnicah. Hkrati pa imejte v mislih, da na družabnih omrežjih večinoma vse deluje popolno in marsikatere mamice ne priznajo, da jim je težko.

Poiščite nasvet strokovnjaka

Svetovalci, pediatri, družinski terapevti so tam z razlogom. Da pomagajo, svetujejo, razjasnjujejo dileme, skratka, da lajšajo prve začetke starševstva.

Nobena sramota se ni k njim obrniti po pomoč.

Zanašajte se na prijaznost tujcev

Res morate sami iz trgovine v avto potiskati voziček in nositi vrečke? Ali voziček nositi iz pritličja v peto nadstropje?

Verjemite, ljudje radi pomagajo, nočejo pa biti vsiljivi. In če boste za pomoč prosili, jo boste, skoraj zagotovo tudi dobili, čeprav od popolnega neznanca.

Več se pogovarjajte s partnerjem

Včasih je celo partnerju težko priznati, da je vsega dela, povezanega z otrokom in domom, preveč. A ker je vajin odnos ključ do sreče in zadovoljstva cele družne, je pomembo, da ste do njega odkriti in pošteni. V vsakem trenutku, zlasti pa, ko vam je hudo in potrebujete pomoč.

Zato povejte, kako se počutite. Tako bosta lahko skupaj poiskala rešitve in našla ideje, kako bolje in lažje obvladovati nove obveznosti, ki so se povečale za oba in se ob njih kaj lahko zgodi, da spregledata stisko drug drugega.

Priporočamo tudi: Kako se soočiti z izgubo v času koronavirusa (izpoved o spontanem splavu)

Preberite še: Nam je epidemija prinesla babyboom? Preverili smo številke

Morda vas zanima tudi: Melita, na pomoč: Očetovska ljubezen


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)