Fizioterapevtka svetuje, kako pravilno previjamo dojenčka (VIDEO)

Ni vseeno, kako dvigujemo in previjamo otroka. Pravilno rokovanje oziroma baby handling je ključno za otrokov razvoj.

10.3.2021 ob 5:50 | Foto: Sonja Ravbar (video in fotografije)

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Fizioterapevtka svetuje, kako pravilno previjamo dojenčka (VIDEO)

Zelo verjetno vam bodo starejši in izkušenejši dejali, da boste zagotovo znali previti otroka, da to s prihodom dojenčka pride povsem naravno, a vendarle je dobro vedeti, da ni vseeno, kako primemo dojenčka, kako ga položimo in kako mu dvigujemo boke. Drobceno telo je še povsem na začetku svoje življenjske poti, kosti, veziva, mišice se razvijajo in marsikatera težava v odrasli dobi se lahko pridobi ravno v tem obdobju.

Zato je po besedah fizioterapevtke in specialistke razvojno nevrološke obravnave Špele Gorenc Jazbec pravilno ravnanje in uporaba pravilnih prijemov pri dojenčku ključna za optimalen otrokov razvoj in pomoč pri izboljšanju njegovega gibanja.

V spodnjem videu vam Špela Gorenc Jazbec prikazuje več načinov menjavanja pleničke, prav vsi pa so optimalni za razvoj dojenčka. Pred ogledom pa naj poudarimo, kako pomembno je, da pri otroku aktiviramo trebušne mišice. »Če bomo pri dojenčku spodbudili delovanje trebušnih mišic, se lahko izognemo marsikateremu zapletu pri razvoju,« pravi fizioterapevtka. Pri previjanju aktivnost trebušnih mišic dosežemo s tem, ko njegovo medenico potegnemo k sebi in navzgor, kot je prikazano v videu.

In še nekaj nasvetov glede previjanja: Vedno otroku menjamo pleničko pred dojenjem oziroma obrokom, pleničko menjamo na tri do štiri ure (seveda, če ni prej pokakan), med previjanjem nikoli ne odmaknemo pogleda oziroma ga ne puščamo na previjalni mizi brez nadzora, pred začetkom previjanja otroka umirimo, da bo med menjavo pleničke sproščen.

Vas zanima, kako pravilno dvigujemo otroka? Poglejte si TUKAJ.

Priporočamo tudi: Naredi sama: Preproste igrače za spodbujanje fine motorike (VIDEO)

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)