Presenetljiva dejstva o pozimi rojenih otrocih

Letni čas, v katerem je dete rojeno, ima velik vpliv na kasnejše življenje in zimski otroci se v marsičem razlikujejo od ostalih.

11.1.2021 ob 12:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Presenetljiva dejstva o pozimi rojenih otrocih

Morda je vaš otrok rojen pozimi, morda ste tik pred porodom ali rojstni dan v najhladnejšem delu leta praznujete sami. V vsakem primeru je dejstvo, da se pozimi rojeni otroci v marsičem razlikujejo od tistih, ki na svet prijokajo spomladi ali poleti.

Ob rojstvu so bolj razviti

V časopisu American Journal of Human Biology objavljena raziskava je pokazala, da so v jeseni in pozimi rojeni otroci ob rojstvu znatno težji.

Študija se je osredotočila na učinek letnega časa na razvoj fetusa ter odgovorila na vprašanje, zakaj so v hladnem delu leta rojeni malčki praviloma težji in bolje razviti. Izkazalo se je, da višja temperatura v okolju v zadnjih mesecih nosečnosti in ob porodu negativno vpliva na razvoj otroka.

Živijo dlje

Taista študija je prišla do še enega zanimivega zaključka. In sicer, da pozimi in jeseni rojeni posamezniki praviloma živijo dlje od oseb, ki rojstni dan praznujejo poleti ali spomladi.

Do podobnih rezultatov je prišla tudi v publikaciji The Science of Nature objavljena raziskava, ki je postregla s podatkom, da osebe, rojene med novembrom in decembrom, dočakajo več let, kot osebe, rojene maja in junija.

Da je življenjska doba povezana z mesecem rojstva, je potrdilo še eno znanstveno delo, objavljeno v publikaciji nacionalne akademije znanosti Združenih držav Amerike.

Hitreje se začno plaziti

Glede na rezultate raziskave univerze Hafia, čas, v katerem je rojeno dete, vpliva na njegov motorični razvoj. Najopaznejši je ta vpliv v prvem letu življenja.

 

Študija je odkrila, da pozimi, natančneje od decembra do maja rojen otroci, v povprečju začno plaziti približno štiri tedne prej kot otroci, rojeni od junija do novembra.

Pri rojstvu so večji

Ne samo, da so zimski otroci razvitejši in težji, poletne prekašajo tudi po velikosti, je dokazala razsikava univerze Harvard.

Zadeva se pri tem ne konča: ista študija je odkrila še, da so zimski otroci pri sedmih letih višji od poletnih ter so v primerjavi z njim težji in imajo večji obseg glave.

Bolje vidijo

Raziskava, objavljena na spletni strani Ameriške oftalmološke akademije je odkrila, da razlike v vidu adolescentov, starih med 16 in 22 let, temeljijo na mesecu rojstva. Na podlagi njenih rezultatov so oftalmologi zaključili, da je med zimskimi otroki manj kratkovidnih, na drugi strani je bila kratkovidnost pogostejša pri mladostnikih, rojenih v poletnih mesecih.

Natančni razlogi, zakaj je temu tako še niso odkriti, se pa strokovnjaki trudijo najti tudi odgovor na to vprašanje.

V odrasli dobi so manj razdražljivi

Še ena zanimiva raziskava je nakazala, da je čas rojstva povezan z obnašanjem v odrasli dobi. Pokazala je, da so odrasli, rojeni pozimi, redkeje razdražljivi in nestrpni kot osebe, rojene v toplem delu leta.

Pri njih je nižje tveganje za multiplo sklerozo

Glede na izsledke avstralskega nacionalnega instituta je pri otrocih, rojenih pozimi, nižje tveganje za multiplo sklerozo. Zakaj? Ženske, ki so noseče poleti, so znatneje izpostavljene soncu, to spodbuja nastajanje vitamina D v telesu, ta vitamin pa vpliva tudi na razvoj in zdravje kosti ter mišic pri še nerojenem otroku.

Imajo več možnosti, da postanejo slavni

Za konec pa še raziskava, objavljena v časopisu Journal of Social Sciences. Ta je prišla do zaključka, da je največ znanih oseb, vključno s politiki, znanstveniki, književniki, pevci, športniki in igralci, rojenih v astrološkem znamenju vodnarja. Iz tega sledi, da imajo proti koncu januarja in v začetku februarja rojeni otroci največ možnosti za uspeh in slavo.

Povzeto po Miss mama.

Preberite še: Starši, tega ne govorite svojim sinovom

Morda vas zanima tudi: To je šest najpogostejših prepirov med pari, ki pričakujejo dojenčka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)