Zakaj so tete tako super

Starši vzgajajo, dedki in babice razvajajo, tete pa igrajo obe vlogi hkrati in imajo zato v življenju otroka res posebno vlogo.

12.11.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj so tete tako super

Tete igrajo v življenju otrok posebno vlogo. One vzgajajo, a na bolj zabaven način kot starši, one razvajajo, vendar drugače kot dedki in babice. Tete so odlične zaupnice, zaščitnice ter še veliko več. One so neprecenljive, dokaze za to pa nizamo spodaj.

Teta nikoli ne pozabi na pomembne dogodke

Vedno je ob nečaku ali nečakinji: tedaj, ko praznuje rojstni dan, ko konča osnovno šolo, ko opravi maturo in ob vseh drugih življenjskih prelomnicah. Ona teh ne bi zamudila za nič na svetu.

Ponuja drugačen pogled na življenje

Teta premore več potrpljenja kot starši in odpira drugačen pogled na svet. Nečaku širi obzorja, mu pomaga, ko je v stiski, mu zna svetovati, ko je na razpotju ter mu vselej ponuja veliko razumevanja.

Vedno ima na zalogi veliko ljubezni in pozornosti

Ona ne izpusti nobene priložnosti za objem, za toplo besedo, tolažbo ali pravo spodbudo. Vse to pa med njo in nečakom ali nečakinjo ustvarja posebno vez.

Včasih nadomesti starše

Kadar je otrok ali mladostnik postavljen pred dilemo, ki je ne more zaupati staršem, vskoči teta. Morda samo s poslušanjem, razumevanjem in če je treba, tudi z uporabnim nasvetom. Predvsem pa izkazanega zaupanja nikoli ne izda, kar je neprecenljivo.

 

Nikoli ne odkloni vloge varuške

Teta se brez težav prelevi v vlogo varuške. In najboljša stvar: uživa v igri, poskrbi, da je druženje z njo zabavno, na zalogi ima ogromno domislic ter prav toliko energije in se nikoli ne naveliča zabavati nekoga, ki ji je zaupan v varstvo.

Nikoli se ne jezi na nečake

To ne pomeni, da pri vzgoji ne postavlja meja, a je pri tem mnogo nežnejša in strpnejša, kot so praviloma starši. Le redko povzdigne glas, skoraj nikoli ne kaznuje, vseeno pa predstavlja na spoštovanju in zaupanju zgrajeno avtoriteto.

Ustvarja nepozabna doživetja

Z nečaki rada preživlja čas. Vozi jih v muzeje, na razstave, izlete, koncerte in tako ustvarja podlago za spomine, ki jih nekdo, ki v otroštvu veliko časa preživljal s teto, vselej nosi s seboj.

Spodbuja in opogumlja

Teta nudi neprecenljivo oporo, je najbolj zagreta navijačica, pa naj bo v športu, hobiju, šoli ali na drugem življenjskem področju. Vselej najde prave načine za spodbudo in svojim nečakom ali nečakinjam zagotavlja občutek, da so res nekaj posebnega. Kar v njenih očeh tudi so.

Povzeto po Miss mama.

Preberite še: Priznana slovenska pediatrinja o tem, kaj otroci res potrebujejo od svojih staršev

Morda vas zanima tudi: Spet doma? Eksperimenti, ki bodo navdušili otroke in starše (VIDEO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)