Osem švedskih vzgojnih prijemov, ki jih je vredno posnemati

Švedski starši sledijo nekaterim smernicam vzgoje, ki bi drugim morale biti za zgled.

25.11.2019 ob 9:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osem švedskih vzgojnih prijemov, ki jih je vredno posnemati

Švedska je tedaj, ko je leta 1979 kot prva uzakonila permisivno vzgojo, storila napako, ki jo plačujejo po njej vzgojene generacije. A ne glede na to bi bilo dobro, če bi tam živeče starše posnemali tudi drugi.

Kajti ne samo, da je permisivni model vzgoje na severu naše celine preteklost, so stvari, ki jih švedski starši po tradiciji počnejo drugače, ter bi jih drugi morali vzeti za zgled. Kaj je tisto, kar jim je lahko v ponos, niza Pure Wow.

Počitek zunaj

Ne glede na vreme. Najbrž ni treba poudarjati, da je v tej skandinavski deželi vreme mrzlo. Zelo mrzlo. A kljub temu potomci Vikingov, dojenčkom dopuščajo, da v vozičku na svežem zraku počivajo tudi tedaj, ko se temperature spustijo pod ledišče. Prepričani so, da tako bolje spijo in verjamejo v dobrobit hladnega zraka.

Ne samo to:  švedski starši tedaj, ko v lokalu pijejo kavo, otroka v vozičku pustijo zunaj. Kar je v določeni meri razumljivo: oblečen in pokrit otrok bi se v toplem lokalu lahko pregrel, z odmikanjem odejic in slačenjem toplih oblačil pa bi ga zbudili, ga prikrajšali za počitek, sebe pa za nekaj trenutkov miru.

Razdeljena opravila

Na Švedskem staršem pripada 480 dni porodniškega dopusta, od tega lahko 90 dni koristi izključno oče. Prav tako so starši, ki so enakopravno vključeni v vzgojo in služenje kruha, deležni dodatka za enakost med spoloma, torej se to pozna tudi pri plači.

Vse to novopečene starše spodbuja k temu, da sta tako oče kot mama vključena v vzgojo otroka. Morda drugje očetje res nimajo takšnih bonusov, a vseeno je dobro vsaj nekoliko posnemati Švede ter tudi v prid otrok enakopravneje razdeliti gospodinjska in družinska opravila.

Vsak dan igra na prostem

Obstaja švedski pregovor, ki gre nekako takole: "Slabo vreme ne obstaja, obstajajo le slaba oblačila." Kar pomeni, da švedski otroci veliko časa preživljajo zunaj.

Oblečeni vremenskim pogojem primerno.

 

Petki za družine

Saj ste že slišali za hygge, kajne? Švedi pa imajo čisto svojo različico razvajanja. Imenuje se mysigt in največ prebivalcev te dežele si čas zanj vzame ob petkih.

Tedaj se vsa družina zbere pod toplo odejo, prižge nekaj svečk, skupaj gleda televizijo in se sladka s slaščicami. Po tem, ko se naužije svežega zraka, seveda.

Ne obremenjujejo se s spolom

Zabave, kjer se razkrije spol otroka? Ne na Švedskem. V resnici je za vse skandinavske dežele značilno, da otrok ne omejujejo s spolom povezanimi pričakovanji družbe.

Golota ni tabu

Ko pride poletje ni prav nič neobičajnega na plažah videti gole otroke. Švedi so zelo sproščeni glede golote, kar pripomore k sprejemanju sebe in svojega telesa.

A to ne pomeni, da je Švedska dežele promiskuitete. V resnici je od leta 1955 v njihovih šolah obvezen predmet spolna vzgoja.

Sproščeni urniki

Do dveh šola, ob treh nogomet, ob petih glasbena šola … in tako iz dneva v dan. Se vam zdi znano?

Bolje bi bilo slediti Švedom in sebe ter otrok ne obremenjevati z obšolskimi dejavnostmi. Raje jim omogočite igro na svežem zraku.

Nič tepežkanja

Švedska je bila prva država, ki je leta 1979 uzakonila prepoved vseh oblik fizičnega kaznovanja in kot osnovni vzgojni prijem določila pogovor z otrokom.

Preberite še: Marko Juhant: Prihodnost naših otrok je svetla (intervju)

Morda vas zanima tudi: Kako ravnati ob otrokovem napadu trme in kako pravilno postavljati meje (odgovarja pedagoginja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)