Ideja za izlet: 8 posebnih doživetij, ki vas čakajo v naši Istri

V Istri si lahko privoščite razgibane, aktivnosti polne počitnice ali umirjen, sproščujoč oddih. Pojdite na lov za tartufi, uživajte v kulinariki ali pa se razgibajte na pohodnih in kolesarskih poteh.

31.7.2020 ob 5:40 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Ideja za izlet: 8 posebnih doživetij, ki vas čakajo v naši Istri

Lov na tartufe

Pustolovci se lahko odpravite na iskanje gurmanskih zakladov – tartufov, ki je pravi kulinarični dragulj Istre. Na izletu, na katerega vas odpelje Turistična zveza Portorož, spoznajte pravega tartufarja in njegovega zvestega štirinožnega pomagača, ki vam bosta odprla vrata v skrivnostni svet tartufov. Najboljši del pa bo seveda okušanje, pripravili vam jih bodo v restavraciji Gold Istra v Padni. 

Vinske kleti

V Kopru vas bodo v sklopu akcije 10 tednov doživetij v Kopru odpeljali med najboljše vinarje. Vodenih degustacij se lahko udeležite v vinskih kleteh Vinakoper, Santomas in Brič ter manjših kleteh na podeželju, kot so Rakar v Trebešah, Bordon v Dekanih, Vinales v Šmarjah, klet Vina Montis & Eko Laura ter vinska klet Vilija Bržana z najstarejšim vinogradom v Marezigah. Kozarec žlahtne kapljice si lahko natočite tudi ob vinski fontani v Marezigah in ob tem uživate ob čudovitem razgledu na Koprski zaliv.

Obiščite vinske kleti v sklopu akcije 10 tednov doživetij v Kopru. Foto: Vid Ponikvar

Kulinarika in Korte

Gurmani v naši Istri pridejo na svoj račun, obilo dobre hrane in vin ponujajo okoliški ponudniki. Med restavracijami, ki se lahko pohvalijo z Michelinovim krožnikom je Hiša Torkla. Nekdanjo torkljarno – stiskalnico olja, danes pa restavracijo vodita Andreja in Sebastijan Kovačič, pripravila vam bosta degustacijski meni z okusi Istre, ob katerih je nujna kakšna dobra kapljica.  Ob obisku si oglejte staro istrsko vas Korte, lahko vas odnese tudi v kakšno od vinskih kleti, blizu Torkle se nahaja Korenika.

S kolesi na podeželje

Slovensko Istro boste s posebnega zornega kota doživeli, če se odpravite na kolo. Odpravite se na raziskovanje izolskega podeželja, po različnih pohodnih poteh ali pa se zapeljite po delu  Parenzane. Ljubitelji zahtevnejših tur se lahko povzpnete proti višjemu delu zaledja in obiščete vodne vire. V Izolani - hiši morja se dogovorite, da vam svoje skrite kotičke razkažejo tudi domačini.

S kolesi se odpeljite na podeželje. Foto: Sara Glavina

Dan med ribami

Preživite dan na morju in ob svežih morskih dobrotah. Obiščete lahko ribogojnico Fonda. Med plovbo do ribogojnice in školjčišč vam bodo razkrili številne morske skrivnosti: kako poteka izbor ribjih mladic, kako krmijo ribe, koliko časa raste brancin, kako prepoznati res svežo ribo in zakaj je Piranski brancin Fonda tako poseben. Izlet se bo zaključil z izvirno degustacijo morskih dobrot Fonda.

Pohod po ankaranskem polotoku

Obiščite Debeli rtič in se sprehodite do konca rta, kjer lahko opazujete slikoviti flišni klif. Na poti nazaj se ustavite v senci avtohtonega listopadnega hrastovega gozda, ki je nekoč prekrival celoten polotok. Od tod se lahko povzpnete na razgledno točko Krajinskega parka Debeli rtič in nato pot nadaljujete v smeri Resslovega gaja ter se po stezah graničarjev odpravite na Kaštelir, najvišje točke Miljskega polotoka.

Na Debelem rtiču najdete tudi številne skrite kotičke, v katerih lahko prisluhnete naravi se sprostite. Na Sv. Katarini poiščite pokopališče školjk, opazujte ptice, ki tam gnezdijo, ob  Sv. Nikolaju pa boste našli edinstveni sredozemski slani travnik.

Avtohtoni hrastov gozd. Foto: Jaka Ivančič

Osvežitev na morju

Za športne aktivnosti na morju se odpravite v park vodnih športov Active Koper v Žusterni in se preizkusite v potapljanju, jadranju, deskanju ali vožnji s kajakom. Za posebno zabavno doživetje pa si lahko izposodite tudi vodno kolo ali zorbing žogo.

Sončni zahod na višti

Poletni sončni zahodi so prava paša za oči in Izola ponuja veliko razglednih točk (po domače višt), kjer se jim lahko popolnoma prepustite. Ena izmed njih je izolska višta ob cesti, ki se z Belvederja spušča proti Izoli. Od tam se vam odpira veličasten panoramski pogled na Izolo in celoten Tržaški zaliv, odličen kraj za fotografe, ki si radi vzamejo čas za opazovanje. V krajinskem parku Strunjan lahko poiščete tudi prijeten kotiček za piknik med oljkami. Tja se lahko odpeljete z električnimi kolesi in s košarico ter uživate v okusni hrani in dobri družbi.

Sončni zahod v Izoli. Foto: Andrew Mayovskyy/GettyImages

Preberite še: Pet razlogov za obisk Celja

Morda vas zanima tudi: Najlepše kolesarske poti v Sloveniji, ki jih je vredno obiskati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)