Čudovit izlet, na katerem boste spoznali vesolje, naravo, umetnost in zgodovino (FOTO)

Za tokratni izlet en dan ne bo dovolj. A doživetij bo za nepozabne spomine.

20.6.2020 ob 5:55 | Foto: Da. M.

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Čudovit izlet, na katerem boste spoznali vesolje, naravo, umetnost in zgodovino (FOTO)

V naši stalni rubriki Ideja za izlet vas tokrat peljemo proti severovzhodu Slovenije. Odpravili smo se na Roglo, v Slovenske Konjice in Vitanje, tam pa poiskali zanimivosti, ki bodo navdušile vso družino. In se znova prepričali, da lahko tudi doma, v Sloveniji, odkrivamo prave turistične bisere.

Pot med krošnjami – Pohorje na Rogli

Pot med krošnjami je trenutno velik hit med slovenskimi turisti, saj gre za novost, ki je atraktivna tako za starejše sprehajalce, ki cenijo mirnost, ki nam jo ponuja narava, kot za mlajše, ki bodo navdušeni, da se lahko sprehajajo 20 metrov nad tlemi. Pot je skupaj s stolpom dolga 1043 metrov, vmes pa so trije gozdni otoki, na katerih se nahajajo poučne postaje. Najvišja točka poti je razgledni stolp, ki meri 37 metrov in nudi čudovit razgled na pohorske gozdove. In še najbolj zabaven del; s stolpa se lahko spustimo po zaprtem in vijugastem toboganu.

Vstopnina znaša 10 € za odrasle in 8 € za otroke, družinska vstopnica je 25 €, spust po toboganu pa se doplača z 2 evri.

Mičnin nasvet: na pot med krošnjami se odpravite zgodaj in, če imate možnost med tednom (odprejo ob 9.30 uri), saj je zanimanje veliko.

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga – Vitanje

Center Noordung stoji sredi klasične majhne slovenske vasice Vitanje. Kar ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bila stavba centra futuristična arhitekturna umetnina in je tako že sama po sebi vredna ogleda. A naj vas interaktivne razstave, na katerih bo razjasneno marsikatero vprašanje o vesolju, zvabijo tudi v notranjost centra. Prijazno in znanja polno zaposleno osebje pa vam bo rade volje odgovorilo na dileme, ki se vam bodo morda postavile ob odkrivanju sveta daleč od nas.

Voden ogled, ki traja 50 minut (in vam ga toplo priporočamo), stane za odrasle 10€, za otroke od 5. leta naprej pa 6€, mlajši otroci imajo vstopnino brezplačno.

Mičnin nasvet: povzpnite se povsem na vrh stavbe in si na strehi muzeja oglejte vasico, v kateri stoji KSEVT. Tradicionalizem in modernizem sta tu v res lepi sinergiji.

Mini ZOO Land – Slovenske Konjice

Pozabite na klasične ZOO-je, ki ste jih obiskali do zdaj. Mini Zoo Land je prav posebno doživetje! Na obisku se boste večkrat vprašali, ali ste sploh še v Slovenskih Konjicah ali ste se morda nekako preslikali na drug konec sveta in v neke druge čase, na primer na Divji zahod. In če veste, da je vse, kar boste tam videli, naredil lastnik Peter povsem sam, boste še bolj navdušeni. »Nekateri hodijo po svetu in opazujejo ljudi ali znamenitosti, jaz pa se posvetim detajlom. Od tu mi vse te ideje,« mi je povedal ob sprehodu mimo živali. In ja, Mini Zoo Land je poln detajlov, ki bodo zagotovo navdušili otroke. Ti bodo skozi igro spoznali različne svetove, različna časovna obdobja in pa seveda živali. V Mini Zoo Landu sta leva, krokodila, kenguruji ter mnoge druge živali, lastnik Peter pa je prav vsaki dal ime. »Edino koz je malo preveč, da bi jih poimenoval in ločil med seboj« nam je v šali povedal.

Vstopnina za odrasle znaša 6€, za otroke pa 4€. Z doplačilom lahko otroci jahajo ponija (3€) ali pa se peljejo v visečem kanuju (2€).

Mičnin nasvet: Živalskega vrta ne obiščite v najhujši vročini, saj tam (še) ni globoke sence.

 

Sprehod skozi Slovenske Konjice in na Minattijevo kavo

Med sprehodom čez Slovenske Konjice se mi je v misli takoj zasidral pridevnik prikupno. In ko sem odprla njihovo zloženko z informacijami za turiste, so s prav to besedo tudi sami opisali to srednjeveško podeželsko mesto. Prikupne Konjice torej vabijo k mirnemu sprehodu, ki pa ga lahko spremenite v učno uro slovenske literature. In spoznate življenje pesnika in prevajalca Ivana Minnatija. Začnete na Starem trgu 9, kjer stoji njegova rojstna hiša, nadaljujete do Celjske ceste 10, kjer je Minattijeva hiša otroštva ... Celotno pot boste našli v TIC-u Slovenske Konjice. In brez skrbi, vmes je predvidena tudi kava, prav posebno, Minattijevo, strežejo v Pubu Tattenbach.

Mičnin nasvet: Če boste Slovenske Konjice obiskali z otroki, se sprehodite do dvorca Trebnik, pred njim je postavljeno otroško igrišče, vas pa bo navdušila lepa arhitektura dvorca.

Žička Kartuzija – Loče

Žička Kartuzija je kraj, kjer se vam bo zdelo, da se je čas ustavil. Brez kakršnikoli zapovedi boste sami od sebe postali bolj umirjeni, tihi in osupljeni nad videnim. Zazdelo se vam bo, da ste vstopili v nek drug svet, v neke druge čase. Skozi zidove nekdanjega samostana se lahko sprehodite sami ali pa z vodenim ogledom.

Mičnin nasvet: Obiščite simpatično zelišno prodajalno, kjer vam ponujajo izdelke, ki so narejeni na osnovi zeliščarske kartuzijanske tradicije. Imajo napitke, ki so zdravilni za vsako težavo posebej in pa čudežni napitek, ki pozdravi »vse ostalo«.

Kje spati: Na Rogli vam priporočamo gostišče Smogavc, kjer boste v osrčju narave spoznali gostoljubne lastnike. Hkrati pa je ta nastanitev odlična izhodiščna točka za izlet do Poti med krošnjami.
Kje jesti: Skrbi, da bi bili na tem koncu Slovenije lačni, so povsem odveč. Da pa boste spoznali okuse Rogle in njihovo lokalno hrano, poiščite znak OKUSI ROGLE. Ta znamka povezuje lokalne kulinarične ponudnike in proizvajalce kmetijskih in živilskih izdelkov. Znak najdete tudi v gostilni Grič, kjer kuha chef Andrej Smogavc. Lokacija gostilne je dih jemajoča, obdana z vinogradi, hrana pa izredno okusna.

Razgled s posestva Smogavc na Rogli na pohorske gozdove.

Prav nič slabši ni razgled s terase gostilne Grič.

 

Preberite še - Ideja za izlet: V najlepšo vasico v slovenski Istri

Morda vas zanima tudi - Ideja za izlet: Skozi Tolminske Ravne do planine Razor na najboljše štruklje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)