Deset stvari, ki sem jih hotela slišati po porodu (osebna izpoved)

Vsaka mama čas po porodu doživlja po svoje, so pa stvari, ki bi jih tedaj nedvomno večina z veseljem slišala.

15.5.2020 ob 5:55 | Foto: Oleg Sergeichik za Unsplash | Avtor: M. FL.

Deset stvari, ki sem jih hotela slišati po porodu (osebna izpoved)

Priscilla Blossom je pisateljica, avtorica bloga in mama malega Willyja. Prav na svojem blogu je opisala, kako je doživljala čas po porodu in predvsem, katere besede so (ali bi ji) tedaj najbolj pobožale srce.

Takole pripoveduje svojo zgodbo:

"Življenje po porodu je lahko čudovito. Kajti to je med drugim čas, v katerem je veliko crkljana z otrokom, ko starši uživamo v vonju male štručke in v malenkostih, ki nas razveseljujejo vsak dan posebej. Prav tako je to obdobje, ko je naš dom praviloma poln obiskov: članov družine, prijateljev, sosedov, ki bi želeli spoznati malo bitje.

Smehljajo se, prinašajo darove ter pestujejo otroka in mamica nenadoma ni več v središču pozornosti. To zasede njen otrok in čeprav vsaka rada pripoveduje o tem, kako čudovito je dete, bi kdaj rada govorila tudi o sebi. Zato bi zagotovo od vseh, s katerimi prihaja v stik, zlasti pa od najbližjih, rada slišala sledeče:

Kako se počutiš?

Kako se v resnici počutiš? Kajti dnevi po porodu so lahko zelo naporni. Hormoni so še vedno podivjani, vselej so prisotne z otrokom povezane skrbi, tu je še izčrpanost, tveganje za poporodno depresijo in tesnobo.

Vsaka mamica bi bila vesela iskrenega vprašanja, ali se dobro počuti, bi morda rada s kom govorila, se lahko sama spopada z izzivi življenja ali pri tem morda potrebuje pomoč. Pa čeprav le v obliki rame, na katero bi se lahko vsaj za nekaj trenutkov naslonila.

Kakšen je bil porod?

Prepričana sem, da bi vsaka mamica rada pripovedovala o tej izkušnji. Podrobno, od začetka do konca. Kajti to je dogodek, ki ima v življenju posebno mesto in zato ga z veseljem podoživlja znova in znova.

 

Kako je otrok?

Sleherna mama je prepričana, da je njen otrok najlepši. A vsaka bi rada v povezavi z njim govorila še o čem drugem, kot zgolj o njegovem videzu.

Kako gre hranjenje otroka?

Ne glede na to, za kakšen način hranjenja se mamica odloči, sodbe in obsojanja glede tega niso na mestu. Zlasti ne mamic, ki iz kakršnega koli razloga ne dojijo. Nevsiljiva vprašanja o tem, koliko otrok poje in kako napreduje s težo so dobrodošla, ne pa tudi vsiljevanje svojih pogledov in stališč.

Ne bodi prestroga do sebe

Povejte mladim mamicam, naj ne bodo prestroge do sebe, naj se ne obremenjujejo z nepomembnimi malenkostmi, naj bodo do sebe prizanesljive in naj postorijo le toliko, kot lahko ne pa toliko, kot menijo, da morajo.

Potrebuješ pomoč?

Da! Vsaka mamica bo vesela pomoči, le redko katera pa bo zanjo prosila. A zagotovo je ne bo, če jo boste ponudili, odklonila.

Tu sem, če me potrebuješ

Lepo je vedeti, da so nam na voljo ljudje, ki so nam pripravljeni po porodu pomagati ali nas samo poslušati.

Kako okrevaš?

Vprašanje, ki je zelo pomembno za mame, ki so med porodom doživele takšne ali drugačne zaplete. Celjenje lahko traja dolgo in lepo je vedeti, da nekoga skrbi, kako se njihovo telo vrača v običajno stanje.

Ti kaj prinesem?

Če bi radi s čim obdarili otroka ali mamo, jo glede izbora darila najprej povprašajte. Prav tako napovejte obiske, kajti presenečenja po porodu niso dobrodošla. Vsekakor se pred obiskom pozanimajte, kdaj je primeren čas in s čim lahko razveselite mamo ter obdarite otroka.

Odlično ti gre!

Prosim, dajte nam vedeti, da nam uspeva. Morda se res zdi banalno in nepotrebno, a vsaka mama rada sliši, da zmore, da ni slab starš in da ne dela preveč napak. Zlasti po rojstvu prvega otroka je v vsaki prisoten dvom in spodbudne besede ji zato nedvomno ogromno pomenijo."

Preberite še: Nadležno vprašanje, ki bi ga mamice najraje preslišale

Morda vas zanima tudi: Vojvodinja Kate o nosečnostih in porodih: Stati pred porodnišnico je bilo strašljivo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)