10 najboljših hobijev za bistrejši um

Med tem, ko se predajate vam ljubim aktivnostim, poskrbite še za dobro delovanje možganov. Obstajajo hobiji, ki krepijo spomin, koncentracijo in zbranost.

1.7.2018 ob 4:15

poletje_plaza_morje_mreza_zenska_branje.jpg

Da je mogoče združiti prijetno s koristnim, dokazuje spletni portal european-business, kjer so nanizane aktivnosti za prosti čas, ki med drugim skrbijo za jasne misli. Krepijo namreč delovanje možganov, sledečih deset hobijev pa je pri tem najučinkovitejših.

Branje: izboljšuje besedni zaklad

Drži, to, da je branje koristno za možgane, ni nobena skrivnost. Ne samo, da krepi koncentracijo in skrbi za dobre nevronske povezave, prav tako se ob prebiranju knjig ali časopisov bogati tudi besedni zaklad.

Pisanje: pomaga pri soočanju s čustvi

Ni treba da ste pisatelj, a pisanje prav tako, kot branje, pozitivno vpliva na delovanje malih sivih celic. Zlasti, če boste v dnevnik zapisovali čustva, se boste lažje soočali z njimi, lažje jih boste ubesedili in s tem okrepili svojo čustveno inteligenco.

Športne aktivnosti: premagujejo stres in spodbujajo kreativnost

Ne samo za zdravje telesa in za močne mišice, športne aktivnosti pozitivno vplivajo tudi na delovanje in zdravje možganov. Tedaj, ko se jim predajate, se namreč v telesu niža količina stresa, kar nedvomno pripomore k jasnejšim mislim, boljši zbranosti in h kreativnejšemu mišljenju.

Igranje videoigric: pripomore k sprejemanju pravih odločitev

Res je, z njimi ne gre pretiravati, a zmerno igranje igric tistega, ki si z njimi krajša čas, spodbuja k sprejemanju pravilnih odločitev tedaj, ko je pod pritiskom. To pa je veščina, ki še kako pride prav tudi v vsakodnevnih situacijah.

Kuhanje: razširja obzorja

Čas je, da na kuhanje začnete gledati kot na možganom prijazen hobi. Kajti med tem, ko v vaši kuhinji nastajajo vedno nove jedi, se krepita tako kreativnost, kot pozornost. Vsekakor veliko pozitivnih učinkov preizkšanja novih receptov ali snovanja čisto vaših jedi.

Glasba: krepi delovanje možganov in razvaja ušesa

Zlasti, če v roke sami vzamete instrument. Tedaj, ko se sprehajate po klavirskih tipkah ali brenkate na kitaro, se v možganih oblikujejo nove nevronske povezave, ob tem se krepita spomin in koncentracija. In ko enkrat igranje obvladate, z melodijami razvajate tudi svoja ušesa.

Potovanja: ponesejo vas iz cone udobja

Potovanja vas ponesejo iz znanega okolja, na njih odkrivate nove svetove in ste se velikokrat primorani soočati z nepredvidljivimi situacijami ter v njih iskati primerne rešitve. Hkrati potovanja spodbujajo h kreativnosti, ki vam bo prav prišla tudi potem, ko boste že pospravili kovčke.

Meditacija: zagotavlja zaslužen odmor

Včasih misli preprosto potrebujejo malo počitka. Meditacija je odličen način, ki pripomore k uravnovešanju duha, pomirja, niža količino stresa v telesu, ob pravilnem dihanju pa  možgane oskrbuje s kisikom, kar nedvomno vpliva na njihovo boljše delovanje.

Igranje s hišnim ljubljenčkom: spodbuja sočutje

Domače živali niso le zvesti prijatelji, če z njimi preživljate veliko časa, ste tudi vse pametnejši. Med drugim spodbujajo empatijo, ki velikokrat pride prav v vsakodnevnih situacijah, ko se je za iskanje rešitev treba postaviti v kožo drugega.

Učenje tujih jezikov: razširi obzorja

Ne le, da je zadeva zelo praktična tedaj, ko se podajate na potovanja, hkrati učenje tujih jezikov zavira staranje možganov, krepi spomin, razširja obzorja, izboljšuje koncentracijo ter z vsem tem pripomore k boljšemu delovanju malih sivih celic.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)