Zanimiva dejstva o deviški kožici

Morda vas bo presenetilo, a deviška kožica se ne pretrga le med spolnim odnosom.

29.12.2015 ob 9:00

shutterstock_266245139.jpg

Deviška kožica - himen, je majhno, tanko tkivo, ki delno prekriva vaginalno odprtino. Je sinonim za vzdržnost in seveda devištvo, o njej pa kroži kar nekaj mitov. Poglejte si takšne, ki jim ne gre ravno verjeti in nekaj resnic, ki o njej še kako držijo.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Deviška kožica pokriva celotno vaginalno odprtino. To je prvi mit.  "Normalna deviška kožica pokriva le dno vaginalne odprtine," ga ruši Fahimeh Sasan, ginekologinja z bolnišnice Mount Sinai iz New Yorka. Če prekriva celo vagino, gre za nepravilno raščeno deviško kožico in govorimo neperforiranem himenu. Druge z njo povezane nepravilnosti so še premajhno tkivo in tkivo z dvema odprtinama.  

Včasih je potrebna operacija. To pa je resnica. Če je deviška kožica nepravilno raščena in pokriva celo vaginalno odprtino, je ob prvi menstruaciji potrebna manjša operacija, pravi Sasan. Ne zgolj zaradi spolnega odnosa, pač pa predvsem, ker zaradi celotno zaprte vaginalne odprtine menstrualna kri ne more odtekati. A brez skrbi, gre za resnično redek pojav, ki prizadene približno od 0,014 do 0,024 odstotka vseh žensk.

Kakšen je njen namen?  Kakšen je namen deviške kožice v bistvu ni znano. Strokovnjaki si glede tega niso enotni, nekateri menijo, da gre za predtkivo, iz katerega se pri moških zarodkih razvije penis. 

shutterstock_78201193.jpg

Vedno se predre med prvim seksom. "En od največjih, z deviško kožico povezanih mitov, je, da je nedotaknjena znak deviškosti. A to ne drži. Strgati jo je mogoče tudi pri povsem neseksualnih dejavnostih: pri ježi, gimnastičnih vajah, kolesarjenju, pri uporabi tamponov in še bi lahko naštevali," zablodo o deviškosti zavrača Sasan.

Ko se pretrga, boli. Tudi to ne drži vedno. Če se bo pretrgala med spolnim odnosom, bo morda zaznati rahlo bolečino in bo prisotna rahla krvavitev. Če pa se bo to zgodilo med gimnastičnimi vajami, med vstavljanjem večjega tampona ali med podobnim dejanjem, tega v obliki bolečine morda sploh ne boste opazili. 

Nekatere kulture so še vedno obsedene z njo. To pa je resnica. Čeprav je že dolgo znano, da pretrgana deviška kožica ne nakazuje na deviškost, je v nekaterih kulturah še vedno znak čistosti. Nekateri celo preverijo, če je pri ženski pred poroko še cela. In ne gre zgolj za primitivne kulture, tudi v ZDA je razširjen trend kirurške rekonstrukcije deviške kožice, kar med seksom zagotavlja enak občutek kot tedaj, ko se je pretrgala prvič. 

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)